Co zrobić, jeśli nie można grillować? Jak grillować bez grilla? Mamy dla Ciebie zestaw dań z grilla, do zrobienia w domu! I nie chodzi nam bynajmniej o dymienie z balkonu prosto do sąsiadów. Przygotowaliśmy dla Ciebie zestaw dań, które, choć robione w piekarniku, i tak przeniosą Cię w plener i pozwolą poczuć wyjątkowy smak!
Czego potrzebujesz, żeby grillować w domu?
Po pierwsze przypraw. Dobrze jest tak dobrać zestaw przypraw, żeby mięso miało dymny, grillowy posmak. Są różne triki by osiągnąć ten efekt:
- Wędzona papryka dodana do marynaty. Wędzona papryka to doskonała przyprawa sama w sobie, a do dań z piekarnika wręcz niezastąpiona. Nadaje im lekko wędzonego, dymnego aromatu.
- Jeśli trafisz na wędzoną sól – warto ją kupić. Doskonale podkręci smak dań z domowego grilla.
- Grillowego posmaku nadaje też niewielki dodatek kawy do marynaty.
- Sprawdź nasze przepisy na niecodzienne zaprawy i marynaty na grilla.
Jak grillować w piekarniku
Druga istotna kwestia, jeśli chodzi o grillowanie w domu, to sposób pieczenia.
- W każdym piekarniku elektrycznym w górnej części zainstalowana jest spirala, która działa w taki sam sposób jak klasyczny grill, tylko „odwrócony”. Potrawy podgrzewane są nie od dołu, ale od góry. Efekt podobny tyle, że soki nie kapią z grillowanych potraw na źródło ciepła, nie ma dymu, specyficznego, grillowego aromatu, ale za to jest zdrowiej, bo palony w wysokiej temperaturze tłuszcz zdrowy nie jest.
- Kluczowa jest też kwestia temperatury. Piekarnik trzeba nastawić na najwyższą temperaturę – zazwyczaj górny limit w piekarniku to 250 stopni. Kiedy piekarnik osiągnie wymaganą temperaturę trzeba go nagrzewać przez 10 minut. Następnie wstawiamy do środka nasze grillowe danie.
- W większości piekarników jest tak, że po osiągnięciu zaprogramowanej temperatury wewnętrzny termometr wyłącza nagrzewanie, a kiedy temperatura spadnie, ponownie się włącza. Grillowanie polega natomiast na obróbce cieplnej w wysokiej, stałej temperaturze. Żeby osiągnąć taki efekt grillujemy w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach. Termometr nie wyłączy wtedy grzania.
- Tak jak w przypadku zwykłego grilla potrawy wstawione do piekarnika trzeba obracać, żeby opiekły się z dwóch stron. Trzeba tak zrobić przynajmniej raz w połowie pieczenia.
- I jeszcze jedno. Na grilla wrzucamy zazwyczaj potrawy wymagające krótkiej obróbki cieplnej, czyli szybkiego grillowania. Na domowego grilla też wybieraj takie potrawy. Z otwartego piekarnia będzie wydobywał się dym. Grilluj przy włączonym okapie lub oknie i przez ograniczony czas, jeśli nie chcesz, żeby sąsiedzi zadzwonili po straż pożarną.
Jak grillować w domu – pieczenie w papilotach
Jest jeszcze jeden sposób grillowania bez grilla. Jest najwygodniejszy, bo nie wymaga przewracania jedzenia pod grillem. Nie powoduje też powstawania dymu. Chodzi o pieczenie potraw pod przykryciem, a później zapiekanie w specjalnej bejcy lub pieczenie w papilotach, czyli w kieszonce papieru do pieczenia lub folii aluminiowej. Fachowo mówiąc – jest to metoda pieczenia en papillote.
Właśnie w ten sposób przygotujemy dania z tego menu na tydzień.
Mamy nadzieję, że nasze przepisy zainspirują Cię i pomogą miło spędzić majówkę!
Pieczone żeberka w sosie barbecue
Super łatwy przepis na super pyszne żeberka. Jedyne czego potrzebujecie to odrobiny cierpliwości. Żeberka pieką się 2 godziny. Za to naprawdę nic nie trzeba z nimi robić. Zobacz przepis
Grillowany kurczak z piekarnika
Prosty trik i zwykły pieczony kurczak zmienia się w w grillowanego. Pyszne danie jak z grilla, które trzeba tylko odpowiednio przyprawić, a potem zapiec w sosie barbecue. Zobacz przepis
Łosoś pieczony ze szparagami
Proste grillowe danie. Łosoś upieczony w papierowej paczuszce z warzywami jest soczysty i pachnący. Można go upiec w piekarniku, można zgrillować kładąc na aluminiową tackę. Zobacz przepis
Spaghetti z kurczakiem z grilla
Pomysł z robieniem spaghetti na grillu lub w piekarniku na pierwszy rzut oka może wydać się szalony, ale po krótkim zastanowieniu wcale taki nie jest. W gruncie rzeczy to zwykła zapiekanka makaronowa, z tą różnicą że jest zapakowana w papiloty z papieru do pieczenia. Zobacz przepis
Pieczona kaszanka jak z grilla
Są dwa narody, które uwielbiają kaszankę: Polacy i Brytyjczycy. O ile jednak black pudding znany jest na całym świecie, o kaszance mało kto słyszał. A szkoda. Może dlatego, że na Wyspach przepisy z black pudding wymyślają takie sławy jak Nigel Slater, którego przepis gorąco Wam polecamy. Zobacz przepis
Smacznego!