Proste grillowe danie. Łosoś upieczony w papierowej paczuszce z warzywami jest soczysty i pachnący. Można go upiec w piekarniku, można zgrilować kładąc na aluminiową tackę.

Czas przygotowania: 10 minut

Czas pieczenia: 30 + 5 minut

Poziom trudności: Łatwe

Liczba porcji: 2

 

Łatwe danie na szybki obiad. Wystarczy zapakować składniki do papieru do pieczenia i zapiec. Zamiast papieru możecie użyć foli aluminiowej, szczególnie jeśli chcecie upiec rybę na grilu. Łosoś upieczony tą metoda jest soczysty, bo w gruncie rzeczy ryba nie jest pieczona a ugotowana na parze wydobywającej się z warzyw.

Tu ważna uwaga: ziemniaki do tego dania trzeba pokroić bardzo cienko, żeby dobrze się upiekły. Najlepiej poszatkować je na tarce lub w malakserze.

Składniki:

  • 2 filety z łososia po 200-250 g każdy
  • 4 średniej wielkości ziemniaki
  • 10 szparagów
  • 2 garści pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżka oregano
  • 6 plasterków cytryny
  • Olej
  • Sól i pieprz

Masło ziołowe

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki
  • 1 starty ząbek czosnku

 Przygotowanie:

Krok 1

Przełóż 2 łyżki masła do miseczki i wstaw na kilka sekund do mikrofali lub włóż do rondelka i podgrzewaj chwilę, żeby masło znikło. Dodaj do niego posiekaną natkę pietruszki i starty ząbek czosnku. Dokładnie wymieszaj. Jeśli masło zrobi się za miękkie wstaw na chwilę do lodówki.

Krok 2

Umyj, osusz ręcznikiem i bardzo cienko pokrój ziemniaki. Szparagi umyj i odłam zdrewniałe końcówki. Umyj pomidory.

Krok 3

Odetnij kawałek papieru do pieczenia, około 40 na 40 cm. Posmaruj środkową część olejem. Ułóż w tym miejscu plastry ziemniaków w taki sposób żeby zachodziły na siebie. Posól krążki i posyp oregano (1/2 łyżeczki na porcję). Połóż na talarkach szparagi a na nich wyłóż rybę. Posól ją i popierz. Na wierz wyłóż po 3 krążki z cytryny. Na koniec dodaj łyżkę masła ziołowego. Zawiń rybę w papier. Najprostszy sposób to zawinąć pakunek jak cukierek i zakazać końce sznurkiem.

Krok 4

 Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.

Wstaw rybę w papilotach do piekarnika. Piecz 30 minut. Rozetnij papier na wierzchu każdej paczuszki i wstaw pod gril w piekarniku lub zwiększ temperaturę do 230 stopni. Zapiekaj przez kilka minut aż wierzch ryby ładnie się zarumieni.

Podawaj rybę w papilotach.

Smacznego!