Super łatwy przepis na super pyszne żeberka. Jedyne czego potrzebujecie to odrobiny cierpliwości. Żeberka pieką się 2 godziny. Za to naprawdę nic nie trzeba z nimi robić.

Czas: 2,15 godz

Poziom trudności: Łatwe

Liczba porcji: Solidne 4

W Polsce na grilu króluje karkówka i kaszanka. Z kolei Amerykanie uwielbiają pieczone żeberka. Pamiętacie “House of cards”? W jednym z pierwszych sezonów, Frank ma w zwyczaju zachodzić do maleńkiej knajpki w Waszyngtonie, żeby zjeść “najlepsze na świecie” żeberka barbecue. Inna sprawa, że knajpka splatowała:)

Dzisiaj polecamy Wam super przepis na najlepsze pieczone żeberka na świecie. Jeśli sądzicie, że jest to danie trudne, to jesteście w ciężkim błędzie. Zrobienie pieczonych żeberek jest dziecinnie proste. Jedynie czego wymagają to cierpliwości, bo potrzebują czasu na to, żeby się pięknie upiec. Warto poczekać, gdyż żeberka są kruche, soczyste i niesamowicie aromatyczne.

Do żeberek polecamy Wam sos barbecue domowej roboty. Też mega prosty. Zrobicie go w czasie, kiedy pieką się żeberka.

Przepis pochodzi z bloga Cafedelites.com

Składniki:

Marynata

  • 2 łyżeczki suszonego czosnku
  • 1 łyżeczka suszonej cebuli
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki lub słodkiej
  •  2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego (opcjonalnie)

 

Przygotowanie:

Krok 1

Osusz ręcznikiem papierowym lub ściereczką żeberka. Polej je olejem i wysmaruj z obydwu stron. Wymieszaj składniki marynaty i natrzyj nią mięso. Przełóż do nasmarowanego olejem naczynia żaroodpornego. Przykryj pokrywką lub folią aluminiową.

Krok 2

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Na środkową półkę wstaw żeberka. Piecz 2 godziny.

Krok 3

Wyjmij żeberka z piekarnika. Pokrój na kawałki, tak żeby w każdy była kostka (nie poparz się, bo żeberka są gorące). Posmaruj łyżką każde żeberko sosem barbecue z jednej strony. Włącz w piekarniku opcję grill, lub, jeśli jej nie masz, podkręć temperaturę do 210 stopni i wstaw żeberka pod górną grzałkę. Zapiekaj 5-7 minut, aż mięso zacznie się delikatnie przypalać. Wyjmij z piekarnika i posmaruj z drugiej strony żeberka. Znowu zapiekaj przez 5 minut.

Wyjmij żeberka i zostaw na kilka minut do przestygnięcia.

Smacznego!