Jajko sadzone w ryżu z kalafiora to prosty pomysł na lekki obiad i nietuzinkowy patent na wykorzystanie kalafiora. Jest zdrowe i pyszne.

Czas: 30 minut

Poziom trudności: Łatwe

Liczba porcji: 2

Danie nazwaliśmy shakshuka, bo sposób wykonania jest podobny jak w klasycznej zapiekance z jajek i sosu pomidorowego. My całość zrobiliśmy na kuchence, ale, jeśli chcesz przyspieszyć gotowanie, to po wybiciu jajek wstaw je pod grill w piekarniku i zapiecz.

Spróbuj też naszego przepisu na oryginalną najprostszą shakshukę.

Składniki:

  • 1 mała główka kalafiora lub połowa dużej
  • 1 mała cukinia
  • 4 jajka
  • 1 szalotka lub cebula dymka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oleju
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

Krok 1

Umyj warzywa. Cukinię, cebulę i czosnek pokrój w kostkę. Kalafiora zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Rozgrzej na patelni łyżkę oleju, wysyp na rozgrzany tłuszcz cukinię. Smaż mieszając, aż się podpiecze i zrobi brązowa. Zdejmij z patelni i przełóż na talerz.

Krok 2

Połóż na patelni łyżkę masła, kiedy się roztopi i zapieni dodaj łyżkę oleju a następnie wysyp na tłuszcz cebulę, przesmaż przez 2 minuty, dodaj czosnek, zamieszaj, smaż chwilę po czym dodaj startego kalafiora. Wymieszaj dokładnie, dodaj tymianek i smaż na dość intensywnym ogniu 10 minut, często mieszając, żeby kalafior się nie przypalił.

Krok 3

Zmniejsz ogień pod patelnią, dodaj do kalafiora cukinię, wymieszaj, zrób w warzywach cztery wgłębienia. Wbij w każde z nich jajko. Przykryj patelnię pokrywką i duś na wolnym ogniu aż jajko się zetnie – około 10-15 minut. Pod koniec posyp tartym parmezanem.

Krok 4

Posyp danie siekanym szczypiorkiem. Podawaj.

Smacznego!