Pieczony kurczak to jedna z najczęściej przyrządzanych potraw w Polsce. Wiemy coś o tym, bo przepis na kurczaka faszerowanego wątróbką jest absolutnym hitem naszego bloga. Przeczytało go już ponad 100 tys. osób! Dzisiaj mamy dla Ciebie kilka równie pysznych przepisów na pieczonego kurczaka. Każdy sprawdzony i oryginalny.
Wszystkie przepisy, które pokażemy w tym wpisie są sprawdzone, pyszne i oryginalne. Dajemy gwarancję, że będą Ci smakować. Zanim zabierzesz się za gotowanie pamiętaj jednak by (tak jak my) kupować wyłącznie kurczaki z wolnego wybiegu!
Pieczony kurczak nadziewany wątróbką
Jest to przepis wymagający pracy, bo nadzienie trzeba przemielić w maszynce, jednak uwierzcie, że trud się opłaci! Naprawdę trudno rozstrzygnąć co jest lepsze: soczyste, choć wypieczone mięso, czy pyszne kremowe nadzienie.
Sprawdź też:
Najlepsze zapiekanki na jesień
Błyskawiczny kurczak po chińsku
Kurczak faszerowany kaszą, pistacjami i żurawiną
Jeśli lubisz urozmaicone przepisy to kurczak faszerowany kaszą, pistacjami i żurawiną będzie idealnym sposobem na spróbowanie czegoś nowego. Przepis pochodzi od Karola Okrasy.
Złocisty kurczak upieczony w 40 minut
Ten pieczony kurczak to z kolei propozycja dla tych, którzy nie mają czasu. Ekspresowy, pieczony w bardzo wysokiej temperaturze, jest rumiany i chrupiący.
Pieczony kurczak faszerowany chlebem
Jeśli jesteś kulinarną tradycjonalistką lub tradycjonalistą, z pewnością przypadnie Ci do gustu ten kurczak faszerowany chlebem.
W Polsce jest to mało znana metoda pieczenia kurczaka, natomiast w kuchni anglosaskiej należy do dań absolutnie klasycznych. Przepis jest wart zrobienia choćby przez wzgląd na samo nadzienie.
Pieczony kurczak w cytrusach
Kurczak w cytrusach to też klasyk. Nadzienie z pomarańczy wspaniale nawilża i aromatyzuje mięso, zabezpieczając je przed wyschnięciem.
Kurczak marynowany w maślance
I lat but not least – Soczysty kurczak marynowany w maślance. Nazwa naprawdę nie jest na wyrost. Mięso marynowane w maślance jest wspaniale soczyste. Z zewnątrz kurczak pięknie się rumieni, ponieważ podczas pieczenia cukry zawarte w maślance dość szybko się karmelizują.
Jeśli zrobisz któryś z tych przepisów, a z obiadu zostaną jakieś resztki, sprawdź nasze patenty na to, co zrobić z resztek pieczonego kurczaka.
Smacznego!