Pieczony kurczak to jedna z najczęściej przyrządzanych potraw w Polsce. Wiemy coś o tym, bo przepis na kurczaka faszerowanego wątróbką jest absolutnym hitem naszego bloga. Przeczytało go już ponad 100 tys. osób! Dzisiaj mamy dla Ciebie kilka równie pysznych przepisów na pieczonego kurczaka. Każdy sprawdzony i oryginalny.

Wszystkie przepisy, które pokażemy w tym wpisie są sprawdzone, pyszne i oryginalne. Dajemy gwarancję, że będą Ci smakować. Zanim zabierzesz się za gotowanie pamiętaj jednak by (tak jak my) kupować wyłącznie kurczaki z wolnego wybiegu!

Pieczony kurczak nadziewany wątróbką

pieczony kurczak

Jest to przepis wymagający pracy, bo nadzienie trzeba przemielić w maszynce, jednak uwierzcie, że trud się opłaci! Naprawdę trudno rozstrzygnąć co jest lepsze: soczyste, choć wypieczone mięso, czy pyszne kremowe nadzienie.

Sprawdź też:

Najlepsze zapiekanki na jesień

Błyskawiczny kurczak po chińsku 

Najprostszy kebab w bułce

Kurczak faszerowany kaszą, pistacjami i żurawiną

Jeśli lubisz urozmaicone przepisy to kurczak faszerowany kaszą, pistacjami i żurawiną będzie idealnym sposobem na spróbowanie czegoś nowego. Przepis pochodzi od Karola Okrasy.

pieczony kurczak

Złocisty kurczak upieczony w 40 minut

Ten pieczony kurczak to z kolei propozycja dla tych, którzy nie mają czasu. Ekspresowy, pieczony w bardzo wysokiej temperaturze, jest rumiany i chrupiący.

Pieczony kurczak faszerowany chlebem

Jeśli jesteś kulinarną tradycjonalistką lub tradycjonalistą, z pewnością przypadnie Ci do gustu ten kurczak faszerowany chlebem.

W Polsce jest to mało znana metoda pieczenia kurczaka, natomiast w kuchni anglosaskiej należy do dań absolutnie klasycznych. Przepis jest wart zrobienia choćby przez wzgląd na samo nadzienie.

Pieczony kurczak w cytrusach

Kurczak w cytrusach to też klasyk. Nadzienie z pomarańczy wspaniale nawilża i aromatyzuje mięso, zabezpieczając je przed wyschnięciem.

Kurczak marynowany w maślance

I lat but not least – Soczysty kurczak marynowany w maślance. Nazwa naprawdę nie jest na wyrost. Mięso marynowane w maślance jest wspaniale soczyste. Z zewnątrz kurczak pięknie się rumieni, ponieważ podczas pieczenia cukry zawarte w maślance dość szybko się karmelizują.

Jeśli zrobisz któryś z tych przepisów, a z obiadu zostaną  jakieś resztki, sprawdź nasze patenty na to, co zrobić z resztek pieczonego kurczaka.

Smacznego!