Dynia zapiekana z mięsem i warzywami z rosołu – to doskonały patent kuchni zero waste. Warzywa i mięso przesmażone na mocnym ogniu i podduszone w sosie, zyskują zupełnie nowy smak.

Czas: 60 minut

Poziom trudności: Łatwe

Liczba porcji: 4

dynia zapiekana z mięsem i warzywami z rosołu

Składniki:

  • Dynia makaronowa
  • Mięso z rosołu
  • 2 szalotki
  • 2 marchewki z rosołu
  • 2 pietruszki z rosołu
  • Słoiczek przecieru pomidorowego lub puszka pomidorów z zalewą
  • 1 mozzarella
  • Kilka kawałków sera pleśniowego (opcjonalnie)
  • 4 łyżki oleju
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

Krok 1

Nastaw piekarnik na 200 stopni.
Dynię umyj, wytrzyj do sucha, przekrój nożem na połowy. Dokładnie wybierz łyżką gniazdo nasienne. Posmaruj dynie od strony przecięcia 2 łyżkami oleju. Wyłóż blaszkę do pieczenia papierem, połóż na nim dynię przecięciem do dołu. Wstaw do piekarnika, piecz 40  minut.

Krok 2

W międzyczasie mięso z rosołu porwij na małe kawałki lub pokrój. Marchewki i pietruszki pokrój w pół talarki, a cebulę w kostkę. Mocno rozgrzej na patelni dwie łyżki oleju, wysyp na niego szalotki. Przesmaż dosłownie przez chwilę, po czym dodaj mięso. Smaż na intensywnym ogniu, często mieszając. Mięso musi się mocno zesmażyć, tak żeby zaczęło się przypiekać i stało się lekko chrupiące. Na tym etapie dodaj marchewkę i pietruszkę, przesmaż chwilę, a następnie zalej całość przecierem rozmieszanym z wodą. Zmniejsz temperaturę  i duś na wolnym ogniu 15  minut. Posól i popierz do smaku.

Krok 3

Wyjmij dynię z pieca. Przestudź, a następnie przy pomocy widelca, pociągłymi ruchami podziel miąższ na małe makaroniki. Dopraw solą. Następnie wykładaj na wierzch każdej połówki porcję sosu z mięsem, a na nim rozłóż porwaną na kawałki mozzarellę i ser pleśniowy. Możesz posypać całość pestkami z dyni (poniżej przepis jak je zrobić). Wstaw do piekarnika i zapiekaj do momentu, aż ser roztopi się i lekko przypiecze. Zapiekanka z dyni gotowa!

Jak zrobić pestki z dyni

Pestki wyciągnięte z dyni przepłucz dobrze na sicie, tak żeby spłukać resztki miąższu. Odsącz, przełóż na ściereczkę i osusz. Wysyp na blaszkę  do pieczenia wyłożoną papierem, rozłóż równomiernie. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 90 stopni. Piecz godzinę. Co jakiś czas uchylaj drzwi, żeby wypuścić nagromadzoną parę. Wyłącz piekarnik, zostaw pestki w środku, aż do wystygnięcia.

Daj nam znać, czy smakowała Ci zapiekana dynia!

Smacznego!

Sprawdź również nasz hit – przepis na esencjonalny rosół bazowy.