Bardzo prosty przepis na pyszny farsz do kurczaka. Aż trudno uwierzyć, że czerstwy chleb przesmażony z cebulką, wymieszany z jajkiem i mlekiem może zmienić się w tak smakowity dodatek do pieczystego.

Czas: 1,45 godziny do 2 godzin
Przygotowanie: 15 minut
Poziom trudności: Łatwy
Liczba porcji: 3-4

„Czy jest suchy chleb dla konia?” – pamiętacie starszawego jegomościa, który pojawiał się w każdym odcinku „Wojny domowej, bodaj pierwszego polskiego serialu, z genialnymi rolami Ireny Kwiatkowskiej i Aliny Janowskiej? Kto nie pamięta, albo w ogóle nie słyszał, musi koniecznie obejrzeć serial, bo to perełka polskiej sztuki filomowej.

Wracając do chleba, dokarmianie koni czerstwym pieczywem to w sumie dobry patent na recykling, zgodny z duchem zero waste. Są też jednak inne sposoby na powtórne zużycie starego chleba, a wśród nich jest mało znany przepis angielskich grandmas na kurczaka faszerowanego chlebem. Kiedyś było to obowiązkowe danie kuchni brytyjskiej, stały składnik niedzielnego obiadu. Kiedy jednak na Wyspy zaczęły napływać smaki i aromaty wraz z kolejnymi fal falami imigracji (Indie, Pakistan, Afryką, Karaiby) tradycyjna kuchnia brytyjska poszła w dużej mierze do lamusa. Część starych przepisów przetrwała za Oceanem, w Nowym Świecie, gdzie wnuki brytyjskich kolonizatorów do dzisiaj kultywują tradycje dziadów. Chlebowe nadzienie jest jednym z kilku patentów na faszerowanego indyka, pieczonego tradycyjnie z okazji Dnia Dziękczynienia w USA

Ćwiczenie z faszerowania

Do pomysłu, żeby kurczaka nadziać suchym chlebem przyznają się czarni mieszkańcy południowych stanów, potomkowie niewolników, którzy z czerstwego chleba, zmieszanego ze smażoną, dziko rosnącą cebulą i ziołami wypiekali potrawę o nazwie „kush”.
Nadziewanie kury starym chlebem, połączonym z cebulą i jajkiem jest też składnikiem żydowskiej kuchni szabasowej.
Trzeba przyznać, że farsz z czerstwego pieczywa to absolutnie doskonały pomysł. Oczywiście nie jest tak, że pakujemy do tuszki pół bochenka czerstwego chleba. Przed nadzieniem trzeba go pokroić w zgrabną kostkę, dobrze doprawić, nawilżyć mlekiem i jajkiem, wymieszać i wtedy nadziać. Farsz nie wygląda specjalnie okazale, ale po upieczeniu zmienia się w prawdziwy specjał. Chleb nasiąka sokami z kurczaka, pęcznieje dzięki dodatkowi jajka i zmienia się w pyszny dodatek do upieczonego kurczaka, który może zastąpić inne dodatki jak ziemniaki, ryż itp.
Wypróbujcie tą metodę. Jeśli nigdy wcześniej nie faszerowaliście kurczaka, to nadzienie z chleba będzie dla Was doskonałą wprawką do przygotowania trudniejszych farszy.

Jak dobrze upiec kurczaka

Tu istotna uwaga: ważne, żeby chleb do nadzienia był dobrej jakości, porządny, pszenny chleb lub bagietka, z dobrej piekarni, a nie jakaś kajzerka kupiona za parę groszy w hipermarkecie. Druga ważna rzecz: pieczywo powinno być czerstwe, bo wtedy lepiej chłonie soki z kurczaka. I wreszcie sprawa pieczenia: pamiętajcie, że nadziewany drób trzeba piec dłużej niż gdy jest bez nadzienia. Wysoka temperatura potrzebuje czasu, żeby dotrzeć w głąb kurczaka. Nie ma większego grzechu kulinarnego niż podanie niedopieczonego kurczaka! Upieczony, faszerowany kurczak musi też dłużej odstać po wyciągnięciu z piekarnika zanim zostanie podany do stołu.

Przepis pochodzi z serwisu thespurceeat.com

Składniki:

  • Kurczak 1,7-1,8 kg
  • 2 łyżki masła
  • Sól około 2 łyżek
  • Pieprz według uznania

Nadzienie

  • 3 łyżki masła
  • 1 średnia cebula drobno pokrojona (około ½ szklanki
  • ½ szklanki pokrojonego w kostkę selera
  • 1/3 szklanki mleka
  • 2 szklanki pieczywa pokrojonego w kostkę
  • 2 łyżki posiekanej świeżej pietruszki
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 jajko
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Krok 1
Nastaw piekarnik na 200 stopni.
Kurczaka osusz ręcznikiem. Roztop w rondelku łyżkę masła. Polej kurczaka stopionym masłem i rozprowadź po całej tuszce. Drugą łyżkę masła pokrój w kostkę i wsuń pod skórę na piersiach – żeby to zrobić natnij delikatnie skórę pod skrzydełkami i delikatnie wsuwaj pod nią palce. Jeśli nie masz doświadczenia w tym sposobie przyprawiania kurczaka (spróbuj, bo jest wbrew pozorom łatwy), możesz go sobie darować i wystarczy, że polejesz i natrzesz kurczaka stopionym masłem.
Posól i popieprz kurczaka również od wewnątrz.

Krok 2
Przygotuj farsz. Rozgrzej na patelni trzy łyżki masła. Kiedy zacznie się pienić wysyp na nią cebulę. Smaż 2 minuty. Dodaj posiekanego w drobną kostkę selera. Wymieszaj i smaż na średnim ogniu przez 10 minut aż cebula będzie miękka.
Dodaj do warzyw pokrojony w dość drobną kostkę chleb i pół łyżeczki tymianku. Wymieszaj i smaż 2 minuty. Wlej mleko i obtocz w nim chleb. Dopraw solą i pieprzem. Zdejmij z ognia i przełóż do misy.
Do oddzielnego naczynia wbij jajko, rozkłóć dobrze widelcem bądź rózgą i wlej do przestudzonego pieczywa. Dodaj posiekaną pietruszkę. Dobrze wymieszaj, tak, żeby żaden kawałek chleba nie by suchy.

Krok 3
Przy pomocy łyżki nafaszeruj chlebem kurczaka, dobrze ubijając jeśli farszu jest go za dużo. Nie musisz spinać wykałaczkami kurczaka. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz przez pół godziny. Zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz przez 30 minut, polewając wytworzonym sosem kurczaka co 15 minut.
Po godzinie pieczenia przewróć kurczaka plecami do góry i piecz go w ten sposób przez 15 minut. Następnie znowu odwróć piersiami do góry i podpiekaj jeszcze przez 15-20 minut.

Wyjmij kurczaka z pieca i przykryj szczelnie folią aluminiową. Pozwól kurczakowi odpocząć przez 15 minut. Następnie zdejmij folię, pokrój i podawaj.