Jak usmażyć łososia? Jest prosty sposób jak to zrobić. Całą robotę bierze na siebie mega łatwa glazura, która sprawia, że mięso staje się miękkie i kruche.

Czas: 45 minut

Poziom trudności: Łatwe

Liczba porcji: 4

Jeśli zadajesz sobie pytanie jak usmażyć łososia w tym przepisie znajdziesz odpowiedź. Zadanie jest naprawdę łatwe do wykonania

Jak usmażyć łososia

Zadanie jest na pozór proste, gdyż jest to ryba bardzo łatwa do przygotowania. Z drugiej jednak strony, jak każda ryba wymaga odpowiedniego przyprawienia a z doborem odpowiednich przypraw sprawa nie jest już tak prosta.

My znaleźliśmy patent na jak usmażyć doskonałego łososia – w serwisie Tasty.co. Polega na tym, że mięso pokrywamy bardzo prostą bejcą z musztardy i oleju. Musztarda karmelizuje się podczas smażenia, tworząc chrupiącą panierkę. Zawarty w niej kwasek sprawia natomiast, że mięso staje się delikatne i kruche. To naprawdę łatwy i sprawdzony sposób jak usmażyć łososia.

Polecamy!

Sprawdź inne przepisy na łososia:

Łosoś pieczony ze szparagami

Tarta z ziemniaków z łososiem

Sałatka z pieczonym łososiem z soczewicą

Składniki

  • 0,5 kg łososia
  • 2 łyżki musztardy (dijon, miodowej lub francuskiej)
  • 2 łyżki oleju plus 2 łyżki do smażenia
  • Sól pieprz

Frytki

  • 6 dużych ziemniaków
  • 1 łyżka słodkiej mielonej papryki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka soku z cytryny

Surówka

  • 3 marchewki
  • 2 jabłka
  • Sok z cytryny
  • Sól

Przygotowanie:

Krok 1

Ziemniaki umyj, osusz, pokrój w plastry a następnie tak jak na frytki. Nie obieraj ziemniaków. Włóż do misy, zalej zimna wodą, dodaj łyżkę soku z cytryny, zamieszaj i odstaw na pół godziny. 

Krok 2

Nastaw piekarnik na 200 stopni.

Ziemniaki wyjmij z wody, osusz, przełóż na tackę do pieczenia wyłożoną papierem, posyp kopistą łyżką słodkiej papryki, płaską łyżeczką soli, polej 2 łyżkami oleju i dokładnie wymieszaj. Wstaw do piekarnika na 30 minut.

Krok 3

W międzyczasie zrób surówkę. Marchewki umyj, obierz i zetrzyj na tarce i małych oczkach. Jabłka umyj  i zetrzyj na tarce i dużych oczkach razem ze skórką. Wymieszaj z marchewką. Przypraw do smaku sokiem z cytryny i solą.

Krok 4

Następnie przygotuj łososia. Rybę osusz ręcznikiem papierowym, podziel na 5 kawałki. Posól i popieprz (płaska łyżeczka soli i pieprzu).

Włóż do miseczki 2 łyżki musztardy, dodaj 2 łyżki oleju. Dokładnie wymieszaj aż do powstania emulsji. 

Pokryj rybę glazurą (najpomocniejszy będzie pędzel kuchenny). Odstaw na maks 15 minut. 

Krok 5

Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju. Połóż na nim rybę skórą do dołu. Smaż na średnim ogniu 3 minuty. Następnie przewróć rybę i smaż 5 minut. Jeśli ryba jeszcze nie jest gotowa przewróć jeszcze raz i smaż 2 minuty. Zdejm z patelni. Podawaj z frytkami i surówką. Smacznego!