Jeśli szukacie prostych i sprawdzonych patentów, jak ugotować kaszę, żeby była jak należy – to jesteście w dobrym miejscu.

Jak dobrze ugotować kaszę

W tym tygodniu nie będzie menu na tydzień. Zrezygnowaliśmy z gotowania, ponieważ Agnieszka ma wyjazd służbowy, Miłosz wraca do żłobka, a lodówka jest pełna jedzenia, więc dla mnie spokojnie wystarczy. To nie znaczy, że na niedzielnym kucharzu nie będzie się działo. Przygotowaliśmy dla Was serię poradników o gotowaniu kaszy. To jeden z naszych ulubionych, i zdecydowanie najzdrowszy, dodatek do potraw. Gotowanie kaszy jest bardzo proste, ale trzeba wiedzieć jak. Podzielimy się z Wami naszymi sprawdzonymi patentami:

1 Jak ugotować kaszę jaglaną

2 Jak ugotować soczewicę

3 Jak ugotować kuskus

4 Jak ugotować komosę

5 Jak ugotować ryż

Kurczak faszerowany kaszą i fantazją

Skąd wziął się pomysł na wpis o kaszy? Jak już wspominałem, w tę niedzielę nie gotowaliśmy na cały tydzień. Zrobiliśmy za to duży, niedzielny obiad, na który składały się: pieczony, faszerowany kurczak, pieczone frytki i klasyczna surówka z kiszonej kapusty. Zupełnie nieklasyczny był kurczak, faszerowany kaszą gryczaną, pistacjami, jarmużem, mielonym indykiem i drobiową wątróbką. Coś niesamowitego!

Od dawna chcieliśmy go zrobić, gdyż na przepis Karola Okrasy natrafiliśmy już jakiś czas temu, ale długo jakoś się nie składało, bo danie wymaga uwagi i czasu. Warto było jednak czekać.

Farsz do kurczaka jest niesamowity! Słodka żurawina doskonale kontruje lekką goryczkę wątróbki. Kasza i mielony indyk łączą się w kremową masę o konsystencji pasztetu, a całość uzupełniają pistacje. Przepis naprawdę wart wypróbowania.

Faszerowany kurczak jest świetnym rozwiązaniem na duży niedzielny obiad, kiedy spodziewamy się gości, a istnieje obawa, że pieczonego mięsa może być za mało. Kremowe nadzienie jest w takiej sytuacji jak cudowne pomnożenie pokarmu.
Przepis na kurczaka wrzucimy na najbliższy weekend, jako propozycję na niedzielny obiad. Opiszemy też jak zrobić zdrowe, chrupiące frytki z pieca. Miłosz zajadał się nimi aż miło było patrzeć.

Gotujemy dobrą kaszę

Karol Okrasa w swoim przepisie wśród składników farszu podaje „gotowana kasz gryczana” bez instrukcji jak ją ugotować. Powiecie, że przecież nic prostszego, że wystarczy zalać wodą, zagotować i po sprawie, albo po prostu przeczytać wskazówki na opakowaniu.

Oczywiście gotowanie kaszy to nie jest rocket science, jednak istnieje różnica między dobrze ugotowaną kaszą, a kaszą po prostu ugotowaną, która w konsystencji przypomina pulpę.

Właśnie dlatego postanowiliśmy, że w tym tygodniu, zamiast menu na tydzień podzielimy się Wami naszymi sprawdzonymi patentami na gotowanie kasz. I nie tylko, bo w zestawie jest też soczewica, od której zresztą cały cykl zaczniemy.

Pomysł wziął się stąd, że Agnieszka, która przez miesiąc zajmowała się i gotowała dla Miłosza, zapytała, dlaczego ziemniaki należy zalewać zimną wodą, a nie wrzątkiem, który przyspiesza przecież znacznie skraca czas gotowania. No właśnie, dlaczego? Trywialna wydawać by się mogło sprawa, jak gotowanie ziemniaków, a jaką zastosować technikę obróbki cieplnej?

Szukając odpowiedzi na to pytanie postanowiliśmy zebrać naszą elementarną wiedzę z zakresu gotowania i zebrać w krótkim poradniku Jak gotować… W tym tygodniu zaczynami od kasz. Zapraszamy i zachęcamy do dzielenia się własnymi doświadczeniami, pomysłami i technikami, chętnie nauczymy się czegoś nowego.

Soczewica czerwona

Czerwona soczewica po ugotowaniu jest różowa:)

Kasza jaglana

Kaszę jaglaną przed ugotowaniem najlepiej namoczyć

Kuskus

Kuskus dobrze jest najpierw podprażyć na patelni i dopiero wtedy zagotować