To menu na tydzień jest bardzo uniwersalne. Jeśli chcesz zjeść mięso – w części przepisów możesz je wykorzystać. Jeśli nie jadasz mięsa lub po prostu nie masz na nie ochoty – nie ma problemu. Zestaw ułożyliśmy tak, że w każdym możesz zamienić mięso na inny, wegetariański składnik lub po prostu z niego zrezygnować. Nie stracą na smaku.
Tradycyjnie – zebraliśmy dla Ciebie wszystkie przepisy i listę zakupów, którą znajdziesz na końcu wpisu. Podajemy składniki dla dwóch osób. Jeśli gotujesz tylko dla jednej osoby – kup połowę lub zamroź część dań na później – doskonale się do tego nadają.
Jak mrozić jedzenie – 10 zasad, które musisz znać.
No to do dzieła!
Poniedziałek: Super chrupiące, pieczone nuggetsy
Te nuggetsy są naprawdę super chrupiąc i na dodatek bez odrobiny tłuszczu. Cała tajemnica tkwi w panierce i sposobie pieczenia. Jeśli nie jesz mięsa – zrób nuggetsy z dorsza według tego samego przepisu. Zobacz przepis
Wtorek: Zapiekanka z ziemniaków, brukselki i frankfurterek
Zapiekanka z ziemniaków jest wyjątkowa ze względu na sos na bazie musztardy i miodu, którym należy polać warzywa i kiełbaski przed końcem pieczenia. To danie bez kiełbasek również będzie pyszne! Zobacz przepis
Środa: Kalafior adobo
Pewnie słyszałaś o kurczaku adobo, który jest tradycyjnym daniem filipińskim. Kalafior adobo to dokładnie to samo, tylko w wersji wegetariańskiej Wybierz wersję, która bardziej Ci odpowiada Zobacz przepis
Przepis na kurczaka adobo znajdziesz tutaj.
Czwartek: Smażony ryż z warzywami i kurczakiem
Mega proste danie typu left overs, czyli takie, w którym można wykorzystać wczorajszy ryż, albo kawałki pieczonego kurczaka. Można je też zrobić ze świeżych składników. Zobacz przepis
Piątek: Burgery z fasoli, cieciorki, pęczaku i kurczaka
To absolutny hit tego tygodnia: niezwykle smaczny i zdrowy burger, bogaty w składniki i smaki o konsystencji w niczym nieodbiegającej od klasycznych burgerów. Danie ma w sobie minimalną ilość kurczaka. Możesz też z niego całkowicie zrezygnować. Burgery i tak się udadzą. Zobacz przepis
Lista zakupowa
Jeśli spodobało Ci się to menu – a mamy nadzieję, że tak – to zostało Ci już tylko kupić produkty z listy i wziąć się za gotowanie! :))
Mięso/ryby
- 4 udka z kurczaka
- 300 g ryby wędzonej
Warzywa
- 1⁄2 czerwonej cebuli
- 1 mała żółta cebula
- Główka czosnku
- 1 mała cukinia
- 1 ogórek
- Opakowanie szpinaku
- Pomidor
- 1⁄2 główki kalafiora
- 500 g pieczarek albo boczniaka
- 1 średnia marchew
- 1 duży ziemniak
- Kawałek czerwonej kapusty
- Garść jarmużu (150 g)
- 6 małych ziemniaków
- 4 średnie szalotki
- 2 garści pomidorków koktajlowych
- Natka pietruszki
Kasza/mąka/makaron
- 1⁄2 szklanki niepalonej kaszy gryczanej lub pęczaku
- 1⁄2 szklanki kaszy orkiszowej
- 31⁄2 szklanki mąki pełnoziarnistej (około 450 g)
- 1⁄2 opakowania makaronu spaghetti lub rurki
Ser/nabiał/jajka
- 21⁄2 szklanki tartego parmezanu
- 11/2 szklanki jogurtu (około 380 g)
- Kostka masła
- 1 szklanka płatków kukurydzianych
- 1 jajko
Konserwowe
- 1 szklanka passaty pomidorowej
- 2 puszki cieciorki (2×400 ml)
Przyprawy
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- 1 łyżeczka majeranku
- 3 łyżeczki rozmarynu
- 3 łyżeczki papryki słodkiej
- 2 łyżeczki oregano
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- Szczypta curry
- Szczypta kminu rzymskiego
- Sól
- Pieprz
Dodatki
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki miodu lub cukru
- 1⁄2 szklanki piwa lub wina
- 2 łyżki musztardy (najlepiej Dijon)
- Olej roślinny
- Nasiona sezamu, chia lub maku
Smacznego!