Zapiekanka z ziemniakami i kiełbaskami to najprostsze z prostych dań. Wystarczy pokroić warzywa, upiec, a na koniec polać pysznym dresigiem, który skarmelizuje się na zapiekance.

Czas: 30 minut

Poziom trudności: Łatwe

Liczba porcji: 2 duże

Zapiekanka z ziemniakami, kiełbaskami i z czym chcesz

zapiekanka z ziemniakami i kiełbaską

Zapiekanka z ziemniakami i kiełbaskami to danie typu comfort food, czyli nie wymagające specjalnie ani pracy, ani umiejętności. Wystarczy pokroić warzywa, kiełbaski i upiec. Nie jest to jednak przy tym wszystkim zwykła zapiekanka – o nie. A to za sprawą magicznego składnika, jakim jest dresing dodawany pod koniec pieczenia: słodko-kwaśny, lekko pikantny. Emulsja karmelizuje się na warzywach sprawiając, że zapiekanka z ziemniaków i kiełbasek zyskuje zupełnie nowy smak.

Piszemy tutaj cały czas o zapiekance z ziemniakami i kiełbaskami, ale one stanowią tylko podstawę dania  – resztę składników możesz dowolnie komponować. My kierowaliśmy się oryginalnym przepisem z NY Timesa i dodaliśmy brukselki, które upieczone są po prostu  boskie, ale od siebie dodaliśmy cieciorkę, bo była w lodówce i marchew. Jeśli masz pod ręką brokuła, kalafiora, albo kalarepkę, śmiało możesz je dodać do zapiekanki.

Składniki:

  • 300 g frankfurterek lub innych kiełbasek
  • 300 g brukselek
  • 6 ziemniaków
  • 2 małe marchewki
  • 200 g cieciorki konserwowej (pół puszki, może być cała)
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • Sól
  • Pieprz
  • Siekana zielenina do posypania

Dresing

  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki musztardy (np. Dijon)
  • 1 łyżka oleju

Przygotowanie:

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.

Umyj warzywa. Z brukselek obierz zwiędłe liście. Ziemniaki pokrój w kostkę, brukselki na połowy, marchew obierz i posiekaj w plastry. Cieciorkę przepłucz na sicie. Rozłóż ziemniaki i marchew na tacce do pieczenia, posyp oregano i rozmarynem, posól i popieprz, polej olejem (zachowaj pół łyżeczki. Wymieszaj. Przesyp cieciorkę do miseczki, dodaj łyżeczkę papryki, polej pozostałym olejem, posól i wymieszaj. Dodaj do ziemniaków i marchewki. Pokrój frankfurterki na małe kawałki i dołóż do warzyw. Wstaw do piekarnika. Piecz 15 minut.

Krok 2

Do małego słoiczka lub miseczki wlej łyżkę miodu, dodaj 2 łyżki musztardy i łyżkę oleju. Wymieszaj całość. Wyjmij blaszkę z warzywami z pieca, polej dresingiem i wymieszaj (uważaj, żeby się nie poparzyć!). Wstaw do piekarnika jeszcze na 10 minut.

Zapiekankę z ziemniakami i kiełbaskami podawaj ze świeżymi warzywami. Smacznego!