Kalafior adobo w delikatnym sosie jest daniem niesamowicie smacznym i bardzo prostym. Na dodatek możne je szybko przyrządzić. Jest gotowe w czasie w jakim gotuje się ryż.

Czas: 30 minut

Poziom trudności: Łatwe

Liczba porcji: 2

Kalafior adobo to wegetariańska wersja kurczaka adobo, który jest narodową potrawą Filipińczyków. Przyrządza się go w ten sposób, że mięso jest duszone w słodko-słono-kwaśnym sosie z sosu sojowego, octu i cukru. Mikstura karmelizuje się pod wpływem temperatury nasycając kurczaka niesamowitymi smakami.

Jak się okazuje ta metoda doskonale sprawdza się w wegetariańskiej wersji. Kalafior adobo jest po prostu pyszny, bardzo łatwy do przyrządzenia i szybki – danie jest gotowe w czasie w jakim gotuje się ryż.

Kalafiora możesz, jak my, pokroić w grube plastry, a resztę główki wykorzystać np. na zupę kalafiorową, albo upiec (my tak zrobiliśmy), albo podzielić na mniejsze różyczki.

Tu znajdziesz przepis na spaghetti z pieczonym kalafiorem oraz zapiekankę z kalafiorem i kurczakiem. Więcej przepisów na dania z pieczony  kalafiorem jest na naszym blogu (szukaj w wyszukiwarce).

Jeśli jesteś otwarty na nowe smaki to kalafior adobo zapewni ci podróż do egzotycznej, niesamowitej kuchni.

Przepis na kalafiora adobo pochodzi z serwisu Cooking.nytimes.com.

Składniki:

  • Główka kalafiora
  • 2 łyżeczki pieprzu
  • 3 łyżki oleju
  • 1/2 szklanki octu winnego
  • 6 łyżek sosu sojowego
  • 2 łyżki cukru (najlepiej brązowego)
  • 6 ząbków czosnku 
  • 3 liście laurowe
  • 1 papryczka chili (opcjonalnie)
  • Szczypiorek do posypania 
  • 1 szklanka ryżu 

Przygotowanie:

Krok 1 

Przepłucz ryż na sicie aż woda z mętnej stanie się przezroczysta. Zalej ryż dwoma szklankami wody, wstaw na kuchenkę, doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę, przykryj i gotuj na bardzo wolnym ogniu 20 minut. Odkryj, przemieszaj widelcem.

Krok 2

Kalafiora umyj, pokrój na plastry lub większe kawałki. Rozgrzej dość mocno patelnię, wlej 2 łyżki oleju, połóż  na nim kawałki kalafiora. Smaż do momentu aż kalafior dość mocno się podpiecze. Obracaj go w trakcie smażenia. Kiedy ładnie zbrązowieje zdejmij go z patelni i przełóż na talerz.

Krok 3

Wlej do miseczki pół szklanki octu, dodaj sześć łyżek sosu sojowego, dwie łyżki cukru, dwie łyżeczki pieprzu oraz starty na tarce lub przeciśnięty przez praskę czosnek (6 ząbków) oraz posiekaną papryczkę chili (jeśli lubisz ostre smaki). Dokładnie wymieszaj całość. Wlej na patelnię, na której smażył się kalafior, dorzuć 3 liście laurowe. Zagotuj, zmniejsz  temperaturę, włóż do sosu  kalafiora i duś- gotuj 15 minut. Temperatura nie powinna być zbyt wysoka, bo sos zupełnie odparuje, z drugiej strony ma się ładnie zredukować, przy czym powinien być płynny,  nie za gesty. Gdyby zgęstniał, rozrzedź go wodą. Obróć kalafiora s połowie duszenia. 

Krok 4

Rozłóż ryż na talerze, polej sosem z patelni, na wierzch wykładaj usmażonego kalafiora.

Smacznego!