To są naprawdę super chrupiąc nuggetsy, na dodatek zdrowe, bo upieczone, a nie smażone w głębokim tłuszczu. Cała tajemnica chrupkości tkwi w panierce.

Czas: 20 minut

Poziom trudności: Łatwe

Liczba porcji: 2

Chrupiące pieczone nuggetsy, czyli zdrowe fast foody

chrupiące pieczone nuggetsy

Chrupiące nuggetsy są jednym z głównych wabików makdonaldów i innch kejefsi i niewielu jest takich, którzy potrafią się im oprzeć. Dlaczego? Bo są chrupiące:) Problem w tym, że są też smażone w głębokim tłuszczu, co nie jest sepcjalnie zdrowe.

Tymczasem efekt chrupkości można osiągnąć w inny sposób, uźywając odpowiedniej panierki i stosując wlaściwy sposób pieczenia. Chrupiące pieczone nuggetsy panieruje się w taki sam sposób jak klasyczne nuggetsy: mąka, jajko, bułka, tyle tylko, że zamiast bułki używamy pokruszonych płatków kukurydzianych wymieszanych z solidną ilością tartego parmezanu. Ser topiąc się w wysokiej temperaturze sprawia, że chrupiące pieczone nuggetsy pokrywają się przyjemnie chrupką skorupką.

Chrupiące pieczone nuggetsy trzeba piec w wysokiej temperautrze: 240 stopni. Obserwuj je podczas pieczenia, żeby się nie przypaliły.

Nuggetsy upieczone w ten sposób są naprawdę doskonałe: miękkie i soczyste w środku, przypieczone i chrupiące z zewnątrz.

Przepis na chrupiące pieczone nuggetsy pochodzi z bloga Gimmesomeoven.com

Jeśli wolisz bardziej klasyczną wersję nuggetsów, czyli smażoną, polecamy przepis na chrupiące kąski kurczaka macerowane w maślance i panierowane w mące.

Składniki:

  • 500 g polędwiczek z kurczaka
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej (lub zwykłej)
  • 0,5 szklanki tartego parmezanu
  • 2 szklanki drobno pokruszonych płatków kukurydzianych*
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 1 łyżeczka suszonej cebuli
  • ½ łyżeczki tymianku
  • ½ łyżeczki oregano
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 1 kopiasta łyżeczka soli
  • Olej do posmarowania rusztu

Przygotowanie:

Krok 1

Osusz polędwiczki, przekrój w poprzek na połowy. Posól, popieprz, posyp tymiankiem i oregano, czosnkiem i cebulą.

Krok 2

Przygotuj 3 misy, dwie szerokie, jedną głęboką. Do jednej szerokiej misy wsyp mąkę, do drugiej płatki kukurydziane i tarty parmenzan – wymieszaj go dobrze z płatkami. Do głębokiej misy wbij jajka i dokladnie rozkłóć rózgą lub widelcem.

Krok 3

Obtocz mięso w mące, strząśnij nadmiar, następnie przełóż do jajka i dokładnie w nim obtocz polędwiczki. Na koniec wrzuć mięso do misy z płatkami i dokładnie w nim zapanieruj. Odłóż na wysmarowany olejem ruszt lub blaszkę do pieczenia.

Krok 4

Rozgrzej piekarnik do 240 stopni. Włóż nuggetsy do piekarnika. Piecz 15 minut. Obróć w połowie pieczenia.

Podawaj z sosem pomidorowym oraz frytkami z pieca.

Smacznego!

* Przesyp płatki kukurydziane do woreczka foliowego i pokrusz przy pomocy wałka do ciasta. Przesyp do misy