Po trzech tygodniach przerwy i słodkiego lenistwa, z radością wracamy do planowania posiłków na tydzień. Po wakacjach musiało być prosto, zdrowo szybko i tanio. Przygotowaliśmy plan posiłków na tydzień, w którym dwie osoby najedzą się zdrowo za 90 zł. To możliwe! Sprawdźcie!

plan posiłków na tydzień
Idą żniwa:) Słopnice 2019

Plan posiłków na tydzień po wakacjach

W czasie urlopu nasz blog leżał i nie dawał znaku życia, jak klasyczny Polak osłonięty parawanem nad Bałtykiem. Nie dodawaliśmy nowych treści i przepisów, bo chcieliśmy odpocząć od pisania i planowania. Mimo braku nowych wpisów ruch na Niedzielnym Kucharzu nie tylko nie spadł, ale poszedł w górę, co świadczy chyba o tym, że baza przepisów jest na tyle duża, że blog przyciąga uwagę nawet bez nowych treści. Poza tym, co nas szalenie cieszy, nasze teksty i tygodniowe plany posiłków są dla Was przydatne! I dajecie nam o tym znać!

Dziękujemy za super recenzję dziewczynom z Loveandgreatshoes, które poleciły naszego bloga jako doskonałe miejsce do nauki planowania posiłków, zasad przechowywania i mrożenia żywności. Sami tak dobrze nie opisalibyśmy naszego bloga!

plan posiłków na tydzień
Z szybkiego wypadu nad morze. Jantar 2019

Ok, starczy autoreklamy Czas na kilka słów o planie posiłków na ten tydzień, który powstał w sposób absolutnie błyskawiczny z kilku dosłownie składników. Za planowanie tygodniowego menu zabraliśmy się dopiero w sobotę późnym popołudniem, po powrocie i rozpakowaniu części wakacyjnego bagażu. Po wakacjach byliśmy rozleniwieni, a zarazem przerażeni ilością wydanej kasy! Zrobiliśmy sobie zatem trzy założenia: miało być tanio, zdrowo i prosto.

plan posiłków na tydzień

Plan posiłków na tydzień – ma być tanio

Pierwszy punkt jest dla nas szalenie ważny. Dlaczego? Podczas wakacji zrobiliśmy bardzo dokładny przegląd naszych domowych wydatków. Bardzo dokładnie spisaliśmy wszystkie rozchody i okazało się, że w czasie gdy nie planujemy posiłków na tydzień, wydajemy bardzo dużo na jedzenie. Naszym słabym punktem okazały się również kolacje – które do tej pory w ogóle nie były objęte planem…

Zdecydowaliśmy się radykalnie zabrać się za temat oszczędzania kasy i skrupulatnie pilnować, na co i ile wydajemy. Do tej pory, w zależności od tego jaki był plan posiłków, udawało nam się zamykać wydatki na obiady na 5 dni dla dwojga w 120-160 zł tygodniowo. Na śniadania jadamy zazwyczaj płatki więc uważaliśmy, że plan nie jest nam tu potrzebny. Na kolacje zjadaliśmy natomiast “to co jest w lodówce”. Jak się okazuje, nie jest to najlepsza strategia. Bo podczas codziennych wypadów do sklepu po coś na kolację, wydawaliśmy wyjątkowo dużo (jedna wizyta w sklepie i 50-80 zł znika). Postanowiliśmy zacząć planować również kolacje, aby przestały rozwalać nam budżet.

Plan nie tylko na obiady

W tym tygodniu zaplanowaliśmy więc co będziemy jeść od niedzieli do piątku na śniadania, obiady i kolacje (może niedługo podzielimy się całym planem na blogu)i wprowadziliśmy całkowity zakaz spontanicznego wychodzenia do sklepu w ciągu tygodnia. Jeśli czegoś zabraknie, trudno, trzeba to będzie jakoś przeżyć… albo przynajmniej zrobić wcześniej listę.

W tym tygodniu na śniadania jemy płatki błyskawiczne w słoiku. Danie trzeba przygotować dzień wcześniej, żeby płatki namoczyć, dzięki czemu stają się pysznie kremowe. Płatki mieszamy z posiekanymi daktylami,  orzechami, nasionami chia, pokrojonym bananem i brzoskwinią. Całość zalewamy odrobiną gorącej wody, dużą ilością napoju ryżowego, a całość uzupełniają 2-3 łyżki gęstego jogurtu – pycha!

Niech wreszcie będzie zdrowo

Wiecie, że lubimy zdrowo jeść – m.in. dlatego gotujemy w domu. Dlatego po tygodniowym turnusie w ośrodku wczasowym, czuliśmy się jakbyśmy potrzebowali detoksu. Wręcz marzyliśmy o normalnym, domowym jedzeniu.

Miejscówkę na Mazurach wybraliśmy w dużej mierze ze względu na wysoką jakość żywienia – tak była podczas naszego poprzedniego pobytu w długi czerwcowy weekend. Ale chyba tym razem kucharz również wyjechał na wakacje, bo nawet Lulek w pewnym momencie przestał żebrać pod stołem….  Wszyscy czuliśmy, że potrzebujemy zmiany!

W tym planie posiłków będzie bardzo prosto

No i trzeci punkt – prostota planu posiłków na tydzień. Staraliśmy się zaplanować menu, które będziemy mogli zrobić bardzo szybko, bo nie mieliśmy ochoty na spędzenie połowy gorącej niedzieli w kuchni.

Udało nam się osiągnąć wszystkie trzy zakładane cele. Na pięć dań na roboczy tydzień wydaliśmy mniej niż 100 złO. biady z tego menu są zdrowe, z dużą ilością warzyw i kaszy oraz proste. W tym tygodniu zastosowaliśmy starą i sprawdzoną metodę gotowania mix and match, polegającą na tym, żeby te same, lub podobne składniki łączyć w różne dania. Tym razem wspólnym składnikiem trzech dań była kasza gryczana, a także sos pomidorowy (marinara), który wzbogacił dwa inne dania. Poza tym jedną połowę kalafiora upiekliśmy jako składnik spaghetti, a druga trafiła w charakterze dodatku do polędwiczek z brzoskwiniami.

Gotowanie w niedzielę pięciu zestawów, a właściwie sześciu, bo zrobiliśmy też obiad na niedzielę, zajęło nam coś koło półtorej godziny. Wcześniej zrobiliśmy dwa półprodukty. W sobotni wieczór upiekliśmy bułki do hamburgerów – rzecz prosta jak bułka z masłem, bo całość można zrobić dosłownie w pół godziny. Sprawdźcie koniecznie nasz idealny przepis. W niedzielny poranek ugotowaliśmy sos marinara – też żaden wyczyn, bo robi się on sam, wystarczy składniki wrzucić (wlać) do garnka.

Zobacz też Menu na tydzień – zdrowe przepisy z pęczakiem za 80 zł.

Cały plan posiłków na ten tydzień wygląda tak:

Poniedziałek: Spaghetti z pieczonym kalafiorem i pulpetami

plan posiłków na tydzień spaghetti z kalafiorem

Pieczony kalafior to jedno z naszych ulubionych warzyw. Pieczenie kondensuje w nim słodycz i nie pozbawia chrupkości, z której odziera go gotowanie. Razem z pieczonymi pulpetami z mielonego mięsa i parmezanu, podlany niewielką ilością sosu marinara tworzy doskonałą bazę pysznego spaghetti.

Zobacz przepis

Wtorek: Burgery z boczniaków, kaszy i fasoli

plan posiłków na tydzień wege burgery

Jeśli ktoś Was krzywi się na hasło „wegetariańskie hamburgery”, to najwyższy czas zaprzyjaźnić się z nimi, wypróbowując ten przepis. Burgery z boczniaków, kaszy gryczanej i czerwonej fasoli to danie, obok którego nie można przejść obojętnie. Kto kocha mięsne burgery, pokocha również ich wegetariańską wersję.

Zobacz przepis

Środa: Polędwiczki drobiowe z brzoskwiniami

plan posiłków na tydzień polędwiczki

Nie wiemy jak Wy, ale my uwielbiamy brzoskwinie, dlatego w tym planie posiłków na tydzień dorzuciliśmy je do klasycznego dania: kurczaka w sosie buffalo. Jest to amerykańska, doskonała metoda pieczenia/smażenia, polegająca na tym, że w końcowej fazie mięso obtaczane jest w słodkim, zawiesistym sosie, który karmelizuje się podczas dalszej obróbki cieplnej, tworząc przyjemną skorupkę wokół mięsa. My dodaliśmy do kurczaka brzoskwinie, żeby całości nadać cytrusowej, owocowej nuty.

Zobacz przepis

Czwartek: Gryczanki w sosie pomidorowym

plan posiłków na tydzień gryczaki

Popularne na Ukrainie i Białorusi kotlety z kaszy gryczanej i mielonego mięsa. W naszej wersji podobne są też do rosyjskich tefteli, kotlecików mięsno-ryżowych. Danie szalenie proste, bardzo smaczne i zdrowe.

Zobacz przepis

Piątek – Kasza gryczana po meksykańsku

plan posiłków na tydzień - przepis

Nasi przyjaciele z bloga Alemeksyk pewnie nas odsądzą od czci i wiary za to totalnie nieordodoksyjne podejście do klasycznego przepisu na ryż po meksykańsu, ale bierzemy wszelką krytykę na klatę, bo danie jest bardzo dobre i zdrowsze niż w wersji z ryżem. Kasza naprawdę daje radę!

Zobacz przepis

Kasza gryczana super food

Jak widzicie, w tym tygodniu w planie posiłków rządzi kasza gryczana. To produkt przez jednych uwielbiany, m.in. za delikatny orzechowy, a równocześnie zdecydowany smak. Przez innych – przeciwnie – znienawidzony. Jeśli należycie do tej drugiej grupy, to naprawdę czas zweryfikować swoją postawę! Kasza gryczana  jest zaliczana to garstki składników określanych mianem super food – zdrowych, bogatych w potrzebne człowiekowi składniki. Ma mnóstwo minerałów, zawiera taniny, antyoksydanty, na bardzo korzystny wpływ na układ krwionośny i przeciwdziała rakowi. Wystarczy powodów by spróbować?

W menu na ten tydzień kasza odegrała szczególną rolę. Była podstawą aż trzech dań. W jaki sposób? Nie gotowaliśmy kaszy osobno do każdego dania, ale w jednym dużym rondlu ugotowaliśmy bazę do trzech dań: kaszy po meksykańsku, gryczanek i burgerów.

Baza była jedna (przesmażona cebula, czosnek, marchew i kasza), do której potem dodawaliśmy tylko różne składniki. Do kaszy po meksykańsku doszedł kurczak, połowa puszki czerwonej fasoli , puszka kukurydzy i groszku. Gryczanki i zrobiliśmy z kaszy i mielonego mięsa. Kasza trafiła wreszcie do usmażonych boczniaków, żeby z drugą połową czerwonej fasoli stworzyć smaczne burgery.

Drugim wspólnym składnikiem był (zrobiony wcześniej) sos marinara. Znalazł się w spaghetti i został zapieczony z gryczankami.

Jak przechowywać to menu

Tym razem gotowanie zajęło nam półtorej godziny, w trakcie której upiekliśmy jeszcze skrzydełka na niedzielny obiad.

Wszystkie dania podzieliliśmy na porcje i spakowaliśmy do pojemników. Dania na środę, czwartek i piątek zamroziliśmy. Wyciągniemy je dzień wcześniej, przed zabraniem do pracy, żeby rozmroziły się i były gotowe do odgrzania następnego dnia. Pozostałe czekały na swoją kolej w lodówce.

Mamy nadzieję, że nasze menu zainspiruje Was do tworzenia własnych kombinacji obiadowych. Zachęcamy Was do próbowania naszych przepisów, które zaczerpnęliśmy z pewnych źródeł. Jeśli gotowanie pięciu obiadów na razie Was przeraża, zróbcie na początek dwa, lub trzy. Zobaczycie, że gotowanie z planem wejdzie Wam w krew. I zauważycie różnicę na swoim koncie w banku. Pozdrawiamy i życzymy miłego tygodnia!

Plan posiłków na tydzień – lista składników

Mięso

  • 2 piersi z kurczaka 10 zł
  • 500 g mielonego indyka 7 zł
  • 500 g polędwiczek z kurczaka 7,5 zł

Warzywa

  • 1 kalafior 6 zł
  • Pomidorki koktajlowe 2 zł
  • Główka czosnku 2 zł
  • 2 marchewki 0,5 zł
  • Opakowanie boczniaków 5 zł
  • 2 ogórki 1,5 zł
  • 2 cebule 1 zł
  • Sałata 2,5 zł
  • Natka pietruszki 1,5 zł
  • 0,5 kg ziemniaków 1,7 zł

Konserwowe

  • Puszka czerwonej fasolki 2 zł
  • Puszka groszku zielonego 1,65 zł
  • Puszka kukurydzy 2,5 zł
  • Passata pomidorowa 4 zł
  • 2 szklanki kaszy gryczanej 3 zł
  • 1/2 opakowania makaronu spaghetti 3 zł
  • 800 g mąki pszennej 3 zł
  • 2 opakowania drożdży instant 2 zł

Nabiał/jajka

  • 3 jajka 3 zł
  • 1/2 parmezanu 8 zł
  • 6 łyżek cukru 1 zł

Przyprawy/dodatki

  • Suszony tymianek
  • Kumin
  • Curry
  • Kolendra mielona
  • Słodka papryka
  • Ostra papryka
  • Pieprz
  • Sól
  • Masło
  • Olej
  • Pieprz

 Razem około 90 zł