Kurczak adobo w pysznym słodko, kwaśno, słonym, pieprznym sosie to absolutnie wyjątkowe danie a jest przy tym niesłychanie proste.

Czas: 40 minut plus godzina marynowania

Poziom trudności: Łatwe

Liczba porcji: 2

kurczask adobo
Kurczak adobo ma niesamowicie złożony smak, choć zrobiony jest n bazie sosu opartego o 4składniki

Kurczak adobo to jeden z najlepszych, najsmaczniejszych sposobów przygotowywania kurczaka. Mięso jest mięciutkie, choć wciąż zwarte, przesycone aromatem słodko-kwaśno-słonego sosu zrobionego na bazie octu winnego, sosu sojowego i niewielkiej ilości cukru.

Kurczak adobo pochodzi z kuchni filipińskiej, gdzie ma status potrawy narodowej i, za sprawą filipińskiej diaspory, zyskał dużą popularność w USA. W Polsce jest mniej znany, a szkoda, bo kurczaka adobo jest danie przepysznym i bardzo łatwym do zrobienia. To jedna z tych potraw, które można przygotować albo na szybki obiad, obfitszą kolację, albo spakować na lancz do pracy. Standardowo składa się z 2 składników: kurczaka i ryżu. Można też do niego zrobić prostą surówkę z czerwonej kapusty, coleslaw, albo po prostu dodać garść sałaty z dresingiem.

Kurczaka adobo najlepiej zrobić z mięsa z kością: podudzi lub udek, bardziej soczstego. Filety niespecjalnie się nadają, bo mięso staje się suche podczas duszenia w sosie.

Równie dobrze jak kurczak adobo smakuje wegetariańska wersja potrawy – kalafior adobo.

Przepis na kurczaka pochodzi z bloga Pailin’s Kitchen

Składniki:

  • 5-6 podudzi lub 4 udka z kurczaka
  • ½ szklanki octu winnego
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka pieprzu
  • 6 ząbków czosnku zmiażdżonych i przesiekanych
  • 3 liście laurowe
  • 3 łyżki oleju
  • 1 szklanka ryżu
  • Papryczka chilli (opcjonalnie)
  • Szczypiorek do posypania

Przygotowanie:

Krok 1

W głębokim naczyniu wymieszaj ocet, sos sojowy, pieprz i czosnek. Włóż do mikstury kurczaka, obtocz w marynacie i odstaw na 15 minut, jeśli nie masz czasu, lub najlepiej na godzinę.

Krok 2

Rozgrzej w rondlu 3 łyżki oleju, kiedy będzie gorący ostrożnie wyłóż na niego osączonego z marynaty kurczaka. Obsmażaj z każdej strony aż mięso ładnie się zrumieni. Wlej marynatę do kurczaka, dodaj łyżkę soli, łyżkę cukru, dolej około ½ szklanki wody, dorzuć 3 liście laurowe i papryczkę chilli i duś pod przykryciem na średnim ogniu przez pół godziny.

Krok 3

W międzyczasie przepłucz na sicie ryż wsyp do garnka zalej 2 szklankami wody, wstaw na kuchenkę, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień do minimum, przykryj i gotuj 18 minut. Następnie odkryj i spulchnij widelcem.

Krok 4

Po pól godzinie duszenia mięso powinno być gotowe, odchodzić od kości. Jeśli sosu w rondlu jest za dużo, jest rzadki, okryj naczynie, zwiększ temperaturę i odparuj sos aż zgęstnieje.

Podawaj kurczaka adobo z ryżem, posypany siekanym szczypiorkiem.

Smacznego!