Generalnie lubimy gotować w taki sposób, żeby 1) zaplanować jedzenie na cały tydzień, 2) kupić wszystkie składniki z wyprzedzeniem, 3) gotować tak, żeby żadnego dania nie robić od podstaw, ale z gotowych składników. Tym razem wyszedł nam tylko pkt 1.
Miniony tydzień zaczynaliśmy z duszą na ramieniu, ponieważ w lodówce mieliśmy niezłe puchy, a to dlatego, że nie zrobiliśmy tradycyjnych zakupów w sobotę, gdyż niespodziewanie musiałem wyjechać z Warszawy. Jak się okazało w niedzielę, w internecie to możemy zamówić karmę dla Lulka z dostawą na poniedziałek, natomiast jedzenie dla nas dotrze najwcześniej na święta. Koronawirus zrobił swoje.
Nasz plan na obiady na cały tydzień był taki, że dobierzemy sobie przepisy do zobienia maksymalnie w kwadrans, łącznie ze wszystkimi dodatkami. Zadanie trudne, ale wykonalne. Główna trudność dotyczy dodatków, bo w 15 minut można ugotować makaron, kuskus, czy bulgur, ale nie ziemniaki, czy kasze. Problem udało się rozwiązać i w menu znalazła się nawet kasza. Tak jest! Okazuje się, że przemielona kasza orkiszowa po 15 minutach gotowania świetnie nadaje się do jedzenia, choć jest odrobinę al dente.
Z takim planem weszliśmy w tydzień pracy. W poniedziałek nie pozostało nam nic innego jak improwizacja w oparciu o to co w lodówce. Potem zrobiliśmy i było z góry.
Gotowanie sprawiło nam sporo frajdy, bo przepisy są bardzo proste, bardzo szybki i bardzo smaczne. Z chęcią je powtórzymy wkrótce, bo to naprawdę pyszne dania. Zresztą przekonaj się sam/a:)
Stir fry z mielonego mięsa
Danie w stylu „coś z niczego”. Wystarczyło przesmażyć razem kilka składników jakie były w lodówce, dobrze doprawić i gotowe.
Kurczak z rydzami w sosie winnym
Danie oryginalnie jest z pieczarkami, ale przywieźliśmy sporo rydzów z Beskidów no i to one wystąpiły w przepisie. I są nie do pobicia.
Stir fry z wołowiną i kapustą
Kto by pomyślał, że poczciwa kapusta tak świetnie porodzi sobie w klasycznym, azjatyckim daniu. Dała radę, naprawdę super.
Aromatyczny kurczak teriyaki
Jest milion i jeden przepis na kurczaka teriyaki. Ten jest wyjątkowy za sprawą sosu/glazury o niesamowicie zbilansowanym zestawie składników słodkich, kwaśnych i słonych.
Łosoś w glazurze
Nie ma nic prostszego niż zrobić łososia. Ale zrobić go dobrze, to już inna sprawa. Z tym przepisem zrobisz łososia wybitnego.
Poniżej pełna lista składników do wszystkich przepisów
Lista zakupowa
Mięso/ryby
• 250 g mielonego mięsa (dowolne, my użyliśmy indyka)
• 250 g kurczaka: udka bez kości polędwiczki, pierś
• 250 g wołowiny: polędwicy, rostbefu, antrykotu
• 6 polędwiczek z kurczaka
• 2 plastry wędzonej szynki, boczku
• 400 g łososia
Warzywa/owoce
• 6-8 rzodkiewek
• Duża garść brukselek
• 1/2 małej główki kapusty białej
• 1 marchewka
• 1 cebula
• Główka czosnku
• 200 g szpinaku
• 2 cm kawałek imbiru
• 6-8 pieczarek lub boczniaków
• Mała puszka fasoli
• Duża pomarańcza
• 2 cytryny
Makaron/kasza
• 2 opakowania makaronu udon, soba, ryżowego, chińskiego pszennego
• Kasza orkiszowa
• Kasza bulgur
Dodatki
• Sos sriracha lub inny ostry
• Sos sojowy
• Olej
• Olej sezamowy
• Ocet ryżowy lub winny
• Miód
• Masło
• 1/3 szklanki wytrawnego wina