Ten przepis możesz zrobić z dowolnymi grzybami: pieczarkami, boczniakami, ale z rydzami danie smakuje oczywiście wyjątkowo.

Czas: 15 minut

Poziom trudności: Łatwe

Liczba porcji: 2

 

Najlepsze, jesienne grzyby – rydze. Doskonale smakują solo, zrobione tylko na maśle, można je jeść na surowo – wcześniej trzeba je dobrze posolić i odstawić na godzinę – pyszne są marynowane, pieczone i smażone. Rydze ma niepowtarzalny smak i teksturę – zawsze jest lekko chrupiący, choćby go nie wiem jak długo smażyć.

Rydze są grzybami występującymi lokalnie, głównie w górach, lubią lasy sosnowe (stąd angielska nazwa red pine mushrooms), tereny podmokłe i sąsiedztwo potoków. Pojawiają się we wrześniu a można je znaleźć jeszcze w grudniu. Dwa lata temu zbieraliśmy rydze w Słopnicach w dniu świętej Barbary! Lekki przymrozek ścinał już ziemię, ale rydzyki schowane w głębokich kotlinkach leśnych, gdzie było dużo cieplej, za nic miały chłody.

Rydze czasem można spotkać na placach targowych nawet w miastach Polski nizinnej. Jeśli na nie natrafisz – koniecznie kup!

Dzisiaj polecamy prosty przepis na rydze z polędwiczkami z kurczaka. W oryginalnym przepisie, który znaleźliśmy na skinnytaste.com występują pieczarki, jednak mając w lodówce świeżo przywiezione z Beskidów rydze nie mogliśmy ich nie użyć.

W przepisie występuje wino – jeśli nie masz go pod ręką, nie musisz się przejmować, ale jeśli masz no to obowiązkowo dodaj! Wino w połączeniu z masłem (musi być zimne, prosto z lodówki) tworzy aksamitny sos otulający grzyby.

Składniki:

  • 6 polędwiczek z kurczaka
  • 4-6 rydzy
  • 2 plastry wędzonej szynki, boczku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/3 szklanki białego wina
  • 1 łyżka oleju
  • 4 łyżki masła
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • ½ szklanki kaszy
  • Siekana natka pietruszki
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

Krok 1

Wsyp kaszę do garnka, zalej połową szklanki wrzątku. Przykryj, zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem 15 minut.

Krok 2

W międzyczasie. Osusz polędwiczki ręcznikiem, posól, popieprz. Odstaw.

Krok 3

Rozgrzej na patelni łyżkę oleju, dodaj łyżkę masła, a gdy się roztopi wyłóż na tłuszcz grzyby i smaż na dość mocnym ogniu, mieszając. Dodaj posiekaną drobno szynkę suszoną, wymieszaj. Smaż do momentu aż grzyby się przysmażą. Przesuń grzyby na bok patelni, na wolnym miejscu połóż łyżkę masła, a gdy się roztopi wyłóż na nie polędwiczki. Smaż pod 2-3 minuty z każdej strony. Następnie wymieszaj z grzybami, dodaj starty ząbek czosnku, tymianek, wymieszaj, przesmaż chwilę, a następnie podkręć temperaturę, podlej winem, a gdy się zagotuje, wrzuć na patelnie łyżkę masła o rozmieszaj z winem tak by powstał delikatny sos. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Krok 4

Dodaj do kaszy łyżkę masła, posól, wymieszaj z siekaną pietruszką. Podawaj z kurczakiem o grzybami.

Smacznego!