Boczniaki w domowym sosie teriyaki – danie proste, szybkie i zdrowe, bo w sosie nie ma grama chemii. Jest wyrazisty i łatwy do zrobienia. Jeśli chcesz się dowiedzieć jak zrobić sos teriyaki przeczytaj ten wpis.

Czas: 30 minut

Poziom trudności: Łatwe

Liczba porcji: 2

jak zrobić sos teriyaki

Jak zrobić sos teriyaki? To prostsze niż ci się wydaje. Wystarczy kilka składników, żeby przygotować własny, domowego wyrobu sos teriyaki. Na początek trochę teorii. Słowo teriyaki odnosi się w kuchni japońskiej ogólnie do macerowania produktów: mięsa, ryb, warzyw, które potem można piec, smażyć, grilować. Składnikiem marynaty jest sos sojowy, imbir, mirin, czyli wino ryżowe, sake, czyli łagodna, przypominająca nasz bimber ryżowa wódka.

Sos teriyaki jako przyprawa, glazura, został wymyślony przez Amerykanów i u nas również znany jest jako dodatek do duszenia i smażenia potraw. Sos teriyaki można bez problemu kupić w większości sklepu. Ale po co skoro można go łatwo przygotować w domu? Jak zrobić sos teryiaki?

Jeśli masz dostęp do oryginalnych składników, lub masz czas i chęć zamówić je w internecie, przygotuj mirin i sake. Może je też zastąpić łatwiej dostępnymi składnikami. Zamiast mirin dodaj białe wytrawne wino. Substytutem sake może być rozcieńczona wódka. Oprócz tego do sosu teriyaki potrzebujesz sos sojowy i miód/cukier. Od ciebie zależy ile go dodasz. Naszym zdaniem nie ma z nim co przesadzać.

Po połączeniu składników, sos teriyaki należy podgrzewać aż cukier rozpuści się w płynie. Nie doprowadzaj sosu do wrzenia, ponieważ straci pazur jaki nadaje mu rozcieńczona wódka.

Domowego sosu teriyaki możesz zrobić więcej, zamknąć w szczelnie zamykanym słoiczku i trzymać w lodówce miesiąc.

Możesz go używać do wielu potrwa np. do kurczaka w sosie teriyaki, który jest jednym z hitów Niedzielnego Kucharza. Możesz zrobić wersję wegetariańską tego dania z użyciem boczniaków. Zamacerowane w sosie teriyaki grzyby nabierają słodyczy i wspaniałego aromatu.

Przepis jak zrobić sos teriyaki pochodzi z bloga Adamliaw.com

Składniki:

  • 250 g boczniaków
  • 2 szklanki ugotowanego ryżu lub kaszy lub ryżu vermicelli
  • Mała główka brokuła
  • Szczypiorek drobno posiekany
  • Nasiona sezamu
  • 1 łyżka oleju

Domowy sos teriyaki

  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 4 łyżki białego wina
  • 2 łyżki wódki
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka cukru

Przygotowanie:

Krok 1

Wlej do rondelka składniki sosu teriyaki, wsyp cukier. Wstaw na kuchenkę. Podgrzewaj mieszając, żeby rozpuścić cukier. Nie doprowadzaj do wrzenia.

Przestudź sos.

Krok 2

Porwij lub pokrój grzyby na mniejsze kawałki. Przełóż do misy. Zalej sosem teriyaki. Odstaw na 15 minut.

Krok 3

Rozgrzej na patelni łyżkę oleju. Wyłóż na niego grzyby. Smaż 3 minuty.

Umyj brokuła, podziel na różyczki, dodaj do grzybów. Smaż jeszcze 4 minuty.

Krok 4

Wyłóż na talerze makaron. Dopraw sosem sojowym. Wykładaj na wierz boczniaki i brokuła. Posyp posiekanym szczypiorkiem i nasionami sezamu.

Smacznego!