Danie gotowe w 15 minut, a nawet w 10. Szybkie, niesamowicie aromatyczne, dzięki prostej zaledwie, w której trzeba chwilę potrzymać mięso.

Czas: 15 minut

Poziom trudności: Bardzo łatwe

Liczba porcji: 2

Przepisów na kurczaka teriyaki jest mnóstwo, ale ten przepis zapewnia doskonałą równowagę słodyczy i kwaskowości. Nie ma w nim przy tym grama cukru, który jest dość powszechnie dodawany do kurczaka teriyaki. Tzn. nie ma go w naszej wersji przepisu. W oryginale, który znaleźliśmy na blogu Natashaskitchen.com, wśród składników sosu jest miód. Nie dodaliśmy go, w gruncie rzeczy przez nieuwagę. I okazał się on być zupełnie niepotrzebny. Słodycz i kwaskowatość w jednym zapewnia sok z pomarańczy – to on stanowi bazę sosu/zalewy, w którym mięso maceruje się przez kilka minut. Później marynatę dodajemy do usmażonego mięsa i chwilę dusimy, żeby błyszczącą emulsją pokrył kurczaka.

Jeśli chodzi o mięso, to standardowo kurczaka teriyaki robi się z udek, ale spokojnie możesz użyć innego mięsa. Kurczaka możesz też zastąpić np. polędwiczką z indyka.

Składniki:

  • 250 g kurczaka: udka bez kości polędwiczki, pierś
  • Sezam do posypania
  • Siekana natka pietruszki
  • ½ opakowania makaronu ryżowego, udon, soba, ale może być każdy inny – tyle, że te wymienione gotują się 5 minut
  • 1 łyżka oleju

Sos

  • Sok z dużej pomarańczy
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • Tarty imbir – 3-centymetrowy kawałek
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego

Przygotowanie:

Krok 1

Wymieszaj w miseczce składniki sosu. Pokrój mięso w kostkę, dodaj do miski z sosem. Odstaw na 20 minut.

Krok 2

Rozgrzej na patelni łyżkę oleju, wrzuć na niego mięso odsączone z zalewy. Smaż na dość mocnym ogniu 5-8  minut w zależności od rodzaju mięsa (udka smaż dłużej).

Krok 3

W międzyczasie zagotuj wodę, wrzuć makaron. Odcedź po 5 minutach, przelej na sicie zimną wodą.

Krok 4

Wlej zalewę do mięsa, duś bez przykrycia na wolnym ogniu przez 2-3 minuty.

Podawaj z mięso z makaronem, posyp sezamem i siekaną pietruszką.

Smacznego!