Trudno uwierzyć, że zrobienie tego pysznego łososia zajmuje 15 minut. Razem z dodatkami!

Czas: 15 minut

Poziom trudności: Łatwe

Liczba porcji: 2 duże

Przyrządzenie łososia to żadna filozofia – ot, wystarczy kilka minut podsmażyć go na patelni. To jedna z najprostszych do przygotowania ryb. Ale też trzeba przyznać niewłaściwie przyprawiony łosoś potrafi być nudny i bez żadnego polotu. Na szczęście bardzo niewiele trzeba, żeby zmienić go w pyszne danie. Jednym z najprostszych sposobów jest podsmażenie łososia w aromatycznej, słodko-kwaśno-słonej zalewie, która dodana pod sam koniec smażenia zmienia się w zawiesistą emulsję. Tak przygotowany łosoś jest delikatny i aromatyczny.

Do ryby proponujemy uduszony szpinak z fasolą na słodko oraz kaszę bulgur.

Przepis pochodzi z serwisu Delish.com

Składniki:

  • 400 g łososia
  • 2 łyżki oleju
  • 200 g szpinaku
  • 1/2 puszki białej fasoli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • Szczypta gałki muszkatołowej
  • 1/2 szklanki bulguru
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 cytryny
  • Sól
  • Pieprz

Sos

  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:

Krok 1

Wsyp bulgur do garnka, zalej szklanką wody, wstaw na kuchenkę, doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę, przykryj, gotuj 12 minut. Odkryj, przemieszaj, dodaj łyżeczkę masła, jeszcze raz wymieszaj. Dopraw solą do smaku.

Krok 2

W międzyczasie. Wsyp umyty szpinak na patelnię. Podgrzewaj kilka minut aż zmięknie. Dodaj starty ząbek czosnku, szczyptę gałki muszkatołowej. Posól, smaż jeszcze minutę. Zdejmij z patelni.

Krok 3

Wstaw patelnię z powrotem na kuchenkę, wlej łyżkę oleju, rozgrzej, wsyp na patelnię fasolkę, dodaj pół łyżeczki miodu, dopraw solą. Podgrzewaj przez 1-2 minuty. Zdejmij z patelni, dodaj do szpinaku i wymieszaj. Przykryj.

Krok 4

Pokrój łososia na filety. Rozgrzej na patelni łyżkę oleju na dość mocnym ogniu. Kładź łososia skórą do góry. Smaż 3 minuty. Przewróć filety skórą do dołu. Smaż kolejne 3 minuty. Dodaj cytrynę pokrojoną w plastry i starty ząbek czosnku.

Krok 5

Wymieszaj składniki sosu i wlej na patelnię. Duś aż sos się zredukuje.

Podawaj ze szpinakiem, fasolą i bulgurem.

Smacznego!