Jak co tydzień przedstawiamy zestaw 5 obiadów z przepisami i opisem jak przyrządzać posiłki, żeby nie siedzieć godzinami w kuchni.
Na fejsbuku działa grupa Jak planować posiłki, która liczy już ponad 18 tys. i rośnie jak dobre ciasto na drożdżach – co tydzień wpisuje się nowych kilkaset osób. Gorzej jest z ruchem:) Ludzie się zapisują, są ciekawi jak planować obiady na cały tydzień, ale niespecjalnie się udzielają, jeśli chodzi o pomysły co by tu ugotować.
Tymczasem planowanie obiadów jest naprawdę proste – kiedy już wejdzie w krew. Najpierw trzeba jednak zacząć. Planowanie, jak każda aktywność intelektualna, wymaga pewnego wysiłku, ponieważ trzeba sporo spraw poogarniać: wybrać przepisy, spisać listę zakupową, zrobić przepisy, ale gotowanie z planem szalenie ułatwia życie w ciągu tygodnia.
My staramy się tak rozplanować menu, żeby obecność w kuchni ograniczyć do minimum. Generalnie przygotowanie posiłku, rozumiane jako mycie, krojenie składników nie zajmuje nam więcej niż 20 minut. Do tego trzeba doliczyć czas na gotowanie/pieczenie, no ale to już nie wymaga od nas pracy.
Uważasz, że to niemożliwe? Z pewnością wymaga pewnej wprawy, ale przede wszystkim planu!!! U na plan jest taki, żeby nigdy nie robić obiadu od podstaw, ale żeby wcześniej przygotować sobie półprodukty, bazę dla potraw na dany dzień. Zobacz jak robiliśmy to w tym tygodniu:
Poniedziałek: Burgery z indyka, orkiszu, cukinii z bułkami hamburgerowymi z mąki chlebowej
Kaszę do burgerów ugotowaliśmy w niedzielę wieczorem – wystarczy wsypać ziarno do garnka, zalać wodą, przykryć, zagotować, nastawić zegar i zapomnieć.
W poniedziałek zmiksowaliśmy kaszę z 0,5 kg indyka, małą cukinią. Z połowy masy zrobiliśmy burgery, połowa trafiła do lodówki z przeznaczeniem na wtorek.
Pieczenie bułek to tak naprawdę 10 minut roboty – trzeba mieć tylko dobry przepis:)
Wtorek: Pulpety strogonoff z boczniakami i makaronem soba
Pulpety zrobiliśmy z tej samej masy co burgery. W towarzystwie śmietanowego sosu z boczniakami i gryczanym makaronem smakowały zupełnie inaczej niż burgery.
Środa: Udka z kurczaka zapiekane z pęczakiem i cieciorką
Tu pomysł był taki, żeby upiec więcej kurczaka, żeby wystarczyło go również na obiad w czwartek. Razem z zapiekanką upiekliśmy też papryki do tortilli na czwartek.
Czwartek: Tortille z mąki pełnoziarnistej (oczywiście home made) z pieczony kurczakiem i warzywami
Zrobienie 4 placków tortilli wymaga nie więcej niż 15 minut pracy i to bez specjalnego pośpiechu. Mając gotowe składniki nadzienia: kurczak, pieczona papryka, obiad był gotowy w 20 minut.
Piątek: Sałatka COBB z wędzonym łososiem
To danie zrobiliśmy zupełnie od podstaw. Ale przygotowanie sałatki COBB to rzecz dziecinnie prosta. Wystarczy tylko z wyprzedzeniem nastawić jajka do ugotowania.
Poniżej lista wszystkich składników potrzebnych do zrobienia 5 obiadów
Lista zakupowa:
Mięso/ryby
500 g mielonego indyka
6 udek z kurczaka
Łosoś wędzony
Warzywa:
Cukinia
6 pietruszek
4 ziemniaki
Mała główka czerwonej kapusty
1 puszka cieciorki + puszka na humus
Boczniaki
Sałata rzymska lub masłowa duża
Papryka żółta
Papryka czerwona
Cebula
2 pomidory
Garść pomidorków koktajlowych
Kiszony ogórek
Ogórek świeży
Makaron /mąka/kasza
Makaron soba
1 kg mąki chlebowej
1 szklanka pęczaku
Nabiał/jaja
0,5 l jogurtu
2 jajka
Ser haloumi lub tofu
Natka pietruszki
Szczypiorek