Jak co tydzień przedstawiamy zestaw 5 obiadów z przepisami i opisem jak przyrządzać posiłki, żeby nie siedzieć godzinami w kuchni.


Na fejsbuku działa grupa Jak planować posiłki, która liczy już ponad 18 tys. i rośnie jak dobre ciasto na drożdżach – co tydzień wpisuje się nowych kilkaset osób. Gorzej jest z ruchem:) Ludzie się zapisują, są ciekawi jak planować obiady na cały tydzień, ale niespecjalnie się udzielają, jeśli chodzi o pomysły co by tu ugotować.

Tymczasem planowanie obiadów jest naprawdę proste – kiedy już wejdzie w krew. Najpierw trzeba jednak zacząć. Planowanie, jak każda aktywność intelektualna, wymaga pewnego wysiłku, ponieważ trzeba sporo spraw poogarniać: wybrać przepisy, spisać listę zakupową, zrobić przepisy, ale gotowanie z planem szalenie ułatwia życie w ciągu tygodnia.

My staramy się tak rozplanować menu, żeby obecność w kuchni ograniczyć do minimum. Generalnie przygotowanie posiłku, rozumiane jako mycie, krojenie składników nie zajmuje nam więcej niż 20 minut. Do tego trzeba doliczyć czas na gotowanie/pieczenie, no ale to już nie wymaga od nas pracy.

Uważasz, że to niemożliwe? Z pewnością wymaga pewnej wprawy, ale przede wszystkim planu!!! U na plan jest taki, żeby nigdy nie robić obiadu od podstaw, ale żeby wcześniej przygotować sobie półprodukty, bazę dla potraw na dany dzień. Zobacz jak robiliśmy to w tym tygodniu:

Poniedziałek: Burgery z indyka, orkiszu, cukinii z bułkami hamburgerowymi z mąki chlebowej

Kaszę do burgerów ugotowaliśmy w niedzielę wieczorem – wystarczy wsypać ziarno do garnka, zalać wodą, przykryć, zagotować, nastawić zegar i zapomnieć.

W poniedziałek zmiksowaliśmy kaszę z 0,5 kg indyka, małą cukinią. Z połowy masy zrobiliśmy burgery, połowa trafiła do lodówki z przeznaczeniem na wtorek.

Pieczenie bułek to tak naprawdę 10 minut roboty – trzeba mieć tylko dobry przepis:)

Zobacz przepis

Wtorek: Pulpety strogonoff  z boczniakami i makaronem soba

Pulpety zrobiliśmy z tej samej masy co burgery. W towarzystwie śmietanowego sosu z boczniakami i gryczanym makaronem smakowały zupełnie inaczej niż burgery.

Zobacz przepis

Środa: Udka z kurczaka zapiekane z pęczakiem i cieciorką

Tu pomysł był taki, żeby upiec więcej kurczaka, żeby wystarczyło go również na obiad w czwartek. Razem z zapiekanką upiekliśmy też papryki do tortilli na czwartek.

Zobacz przepis

Czwartek: Tortille z mąki pełnoziarnistej (oczywiście home made) z pieczony kurczakiem i warzywami

Zrobienie 4 placków tortilli wymaga nie więcej niż 15 minut pracy i to bez specjalnego pośpiechu. Mając gotowe składniki nadzienia: kurczak, pieczona papryka, obiad był gotowy w 20  minut.

Zobacz przepis

Piątek: Sałatka COBB z wędzonym łososiem

To danie zrobiliśmy zupełnie od podstaw. Ale przygotowanie sałatki COBB to rzecz dziecinnie prosta. Wystarczy tylko z wyprzedzeniem nastawić jajka do ugotowania.

Zobacz przepis

Poniżej lista wszystkich składników potrzebnych do zrobienia 5 obiadów

Lista zakupowa:

Mięso/ryby

500 g mielonego indyka

6 udek z kurczaka

Łosoś wędzony

Warzywa:

Cukinia

6 pietruszek

4 ziemniaki

Mała główka czerwonej kapusty

1 puszka cieciorki + puszka na humus

Boczniaki

Sałata rzymska lub masłowa duża

Papryka żółta

Papryka czerwona

Cebula

2 pomidory

Garść pomidorków koktajlowych

Kiszony ogórek

Ogórek świeży

Makaron /mąka/kasza

Makaron soba

1 kg mąki chlebowej

1 szklanka pęczaku

Nabiał/jaja

0,5 l jogurtu

2 jajka

Ser haloumi lub tofu

Natka pietruszki

Szczypiorek