Pieczone żeberka w sosie barbecue, grilowania ryba, kaszanka i warzywa – wszystko z grilla, tyle że zrobionego w domu, w piekarniku. To doskonała alternatywa dla klasycznego grilla. 

Pozdrowienia z Krainy Deszczowców! Właśnie zaczęliśmy długo wyczekiwaną majówkę, wymarzony wyjazd, pierwszy od miesięcy, gdyż wszystkie wcześniejsze urlopy trzeba było odwołać ze względu na ciągle, żłobkowe infekcje Miłosza. Opuszczaliśmy Warszawę przykrytą ciężkimi, ołowianymi chmurami, do Słopnic dotarliśmy w strugach deszczu. Cały czas leje, tak że zaczynamy zastanawiać się, czy nie czas może zacząć budować arkę, tym bardziej że zwierzyna sama pod dom podchodzi i sarny można pogłaskać po prostu otwierając okno.

W prognozy pogody strach zaglądać tak są zachęcające… Górale mówią, że będzie lało „tylko do niedzieli”.

Nici z opalania, spacerów po górach i grilowania. Co zrobić.

Domowy grill 

Ano można zrobić grila w domu. Planując wyjazd i wpisy na Niedzielnego Kucharza liczyliśmy się z taką ewentualnością, że pogoda będzie pod psem (Lulek nie lubi tego określenia:). Przygotowaliśmy sobie zestaw przepisów na dania z domowego grilla, robione w piekarniku w specjalnych marynatach, tak żeby przypominały klasyczne, grilowane potrawy. Mamy przetestowany już taki sposób pieczenia, bo przed rokiem pogoda w majówkę może nie była tak beznadziejna jak teraz, ale też nie rozpieszczała i wtedy zrobiliśmy sobie właśnie zestaw dań z grila bez grila.

Jak grilować bez grila

Są dwa patenty na robienie grilowanych potraw w piekarniku. 

Po pierwsze przyprawy. Dobrze jest tak dobrać zestaw przypraw, żeby mięso miało dymny, grilowy posmak. Amerykanie mają na to świetny sposób, czyli „płynny dym”, specyfik dobrze naśladujący dym z grila. W Polsce możecie go kupić w internecie.

Można się bez niego obejść i zastosować inne triki. Podstawowy polega na dodaniu do marynaty wędzonej papryki. To doskonała przyprawa sama w sobie, a do dań z piekarnika wręcz niezastąpiona. Nadaje im lekko wędzonego, dymnego aromatu. Paprykę na szczęście bez problemu można kupić w supermarketach i dyskontach.

Jeśli traficie gdzieś na wędzoną sól – kupcie natychmiast. Doskonale podkręci smak dań z domowego grila.

Grillowego posmaku nadaje też niewielki dodatek kawy do marynaty. Tu znajdziecie przepisy na niecodzienne zaprawy i marynaty na grila.

Drugi patent na dania z domowego grila to sposób pieczenia. W każdym piekarniku elektrycznym w górnej części zainstalowana jest spirala, która działa w taki sam sposób jak klasyczny grill, tylko „odwrócony”. Potrawy podgrzewane są nie od dołu, ale od góry. Efekt podobny tyle, że soki nie kapią z grillowanych potraw na źródło ciepła, nie ma dymu, specyficznego, grillowego aromatu, ale za to jest zdrowiej, bo palony w wysokiej temperaturze tłuszcz zdrowy nie jest.

Jak grilować w piekarniku 

Jak zatem grilować w piekarniku? Kluczowa jest kwestia temperatury. Piekarnik trzeba nastawić na najwyższą temperaturę – zazwyczaj górny limit w piekarniku to 250 stopni. Kiedy piekarnik osiągnie wymaganą temperaturę trzeba go nagrzewać przez 10 minut. Następnie wstawiamy do środka nasze grillowe danie. 

W większości piekarników jest tak, że po osiągnięciu zaprogramowanej temperatury wewnętrzny termometr wyłącza nagrzewanie, a kiedy temperatura spadnie, ponownie się włącza. Grilowanie polega natomiast na obróbce cieplnej w wysokiej, stałej temperaturze. Żeby osiągnąć taki efekt grillujemy w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach. Termometr nie wyłączy wtedy grzania.

Tak jak w przypadku zwykłego grilla potrawy wstawione do piekarnika trzeba obracać, żeby opiekły się z dwóch stron. Trzeba tak zrobić przynajmniej raz w połowie pieczenia.

I jeszcze jedno podobieństwo: na grilla wrzucamy zazwyczaj potrawy wymagające krótkiej obróbki cieplnej, czyli szybkiego grilowania. Na domowego grila wybierajcie takie potrawy, gdyż podczas domowego grilowania  z otwartego piekarnia będzie wydobywał się dym. Grillujcie przy włączonym okapie i przez ograniczony czas jeśli nie chcecie, żeby sąsiedzi zadzwonili po straż pożarną:)

Pieczenie w papilotach 

Jest jeszcze jeden sposób grilowania w domu, bez dymu i przewracania jedzenia pod grillem: pieczenie potraw pod przykryciem, a później zapiekanie w specjalnej bejcy lub pieczenie w papilotach, czyli w kieszonce  papieru do pieczenia lub folii aluminiowej. Fachowo mówiąc jest to metoda pieczenia en papillote.

My w tym tygodniu tak będziemy robić, piec grila  nie oglądając się na pogodę. Jeszcze w Warszawie upiekliśmy super żeberka w sosie barbecue. W menu na ten tydzień są jeszcze grillowany kurczak, ryba, kaszanka i warzywa.

Zapraszamy do odwiedzania Niedzielnego Kucharza. Mamy nadzieję, że nasze przepisy zainspirują Was i pomogą przetrwać majówkę.

Pieczone żeberka w sosie barbecue

Super łatwy przepis na super pyszne żeberka. Jedyne czego potrzebujecie to odrobiny cierpliwości. Żeberka pieką się 2 godziny. Za to naprawdę nic nie trzeba z nimi robić. Zobacz przepis

Grillowany kurczak z piekarnika

Prosty trick i zwykły pieczony kurczak zmienia się w w grilowanego kurczaka. Pyszne danie jak z grila, które trzeba tylko odpowiednio przyprawić a potem zapiec w sosie barbecue. Zobacz przepis

Łosoś pieczony ze szparagami

Proste grillowe danie. Łosoś upieczony w papierowej paczuszce z warzywami jest soczysty i pachnący. Można go upiec w piekarniku, można zgrilować kładąc na aluminiową tackę. Zobacz przepis

Spaghetti z kurczakiem z grila

Pomysł z robieniem spaghetti na grilu lub w piekarniku na pierwszy rzut oka może wydać się szalony, ale po krótkim zastanowieniu wcale taki nie jest. W gruncie rzeczy to zwykła zapiekanka makaronowa, z tą różnicą że jest zapakowana w papiloty z papieru do pieczenia. Zobacz przepis

Pieczona kaszanka jak z grila

Są dwa narody, które uwielbiają kaszankę: Polacy i Brytyjczycy. O ile jednak black pudding znany jest na całym świecie, o kaszance mało kto słyszał. A szkoda. Może dlatego, że na Wyspach przepisy z black pudding wymyślają takie sławy jak Nigel Slater, którego przepis gorąco Wam polecamy. Zobacz przepis

Leave a Reply