Co można zrobić z resztkami ze świąt – np. kapustą wigilijną? Standardowa odpowiedź to bigos. My mamy dla Was inną, mniej kaloryczną i bardziej oryginalną propozycję.

Co można zrobić z resztkami ze świąt?

Co można zrobić z resztkami ze świąt - tarta

Nasz patent na zagospodarowanie nie zjedzonej kapusty wigilijnej to tarta na lekkim, drożdżowym, śródziemnomorskim pieczywie, bardzo podobnym do ciasta na pizzę. Naszym zdaniem idealnie pasuje do kapusty, którą przecież często zagryza się chlebem. Na wierzch kapusty kładziemy cienko pokrojone plasterki ziemniaka, wcześniej chwilę blanszowane we wrzątku, żeby nieco zmiękły.

Poznaj 10 zasad udanego mrożenia – żeby sprawdzić, jak dobrze zamrozić jedzenie ze świąt.

Po kilkudziesięciu minutach wyciągamy z pieca rumianą, pachnącą tartę, niezwykle sycącą, ale o niebo mniej kaloryczną niż  wspomniany wcześniej bigos. Zachęcamy Was do spróbowania tego przepisu. Ciasto jest naprawdę bardzo łatwe do zrobienia. Wyjdzie każdemu, nawet niedzielnemu kucharzowi 😉

Co można zrobić z resztkami ze świąt - tarta

Przepis na ciasto pochodzi z cooking.nytimes.com

Czas: przygotowanie – 10 minut plus i 1 godzina, na wyrośnięcie ciasta; pieczenie – 40 minut

Poziom trudności: Łatwe

Składniki:

Ciasto:

  • Łyżeczka suszonych drożdży
  • Szklanka mąki
  • 2 łyżki oliwy plus 1 łyżka do posmarowania formy do pieczenia
  • 5 łyżek wody
  • 1/4 łyżeczki cukru
  • 1/3 łyżeczki soli
  • Jajko

Nadzienie:

  • Kopiasta szklanka kiszonej kapusty np. z Wigilii
  • 1 ziemniak
  • Jajko do posmarowania wierzchu tarty
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano

Przygotowanie:

Krok 1

W miseczce, w pięciu łyżeczkach cieplej wody, rozpuść łyżeczkę drożdży oraz 1/4 łyżeczki cukru. Odstaw na 5 minut.

Przesiej mąkę do większej misy, dodaj sól. Wymieszaj.

Krok 2

Wbij jajko do miseczki z zaczynem i wymieszaj energicznie rózgą. Dodaj 2 łyżki oliwy, znowu wymieszaj.

Przelej całość do misy z mąką. Mieszaj drewnianą łyżką (albo przy pomocy robota), aż składniki połączą się. Przełóż ciasto na stolnicę podsypaną mąką i wyrabiaj 2-3 minuty. Ciasto powinno być mocno wilgotne. Jeśli jest suche dodaj odrobinę wody. Uformuj z ciasta kulę i przełóż z powrotem do misy, posmaruj z wierzchu oliwą, szczelnie przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę.

Krok 3

Nadzienie. Umyj ziemniaka i bardzo cienko pokrój nożem. Zagotuj w garnku pół litra wody i wrzuć do wrzątku plasterki ziemniaka. Zmniejsz ogień i blanszuj kartofla przez 2 minuty, następnie odcedź z wody i rozłóż plasterki na ręczniku papierowym, żeby ociekły z wody.

Krok 4

Ciasto. Po godzinie przełóż ciasto z misy na podsypaną mąką stolnicę. Spłaszcz kulę w dysk i z wierzchu posyp mąką. Zacznij wałkować ciasto na okrągły placek. Ciasto jest wilgotne i może mieć tendencję do przyklejania się do walka i stolnicy, dlatego podsypuj je delikatnie mąką podczas wałkowania.

Rozwałkowane na cienki, kilku milimetrowy placek ciasto przełóż do nasmarowanej oliwą foremki na tartę. Dociśnij do dna, a na brzegach uformuj nieco wyższy rant.

Rozbij jajko i dobrze rozmieszaj, a następnie posmaruj ciasto pędzlem.

Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Wstaw tartę na 10 minut do środka.

Krok 5

Wyjmij podpieczoną tartę z pieca. Wyłóż na wierzch i rozprowadź równo kiszoną kapustę.

Co można zrobić z resztkami ze świąt - tarta

Na niej ułóż plasterki ziemniaka, tak by zachodziły na siebie.

Co można zrobić z resztkami ze świąt - tarta

Posyp wierzch suszonym oregano, posól i popieprz, a następnie posmaruj jajkiem.

Co można zrobić z resztkami ze świąt - tarta

Wstaw tartę do piekarnika i piecz około 30-40 minut, aż ziemniaki ładnie się przyrumienią.

Co można zrobić z resztkami ze świąt - tarta

Tarta doskonale smakuje z barszczykiem czerwonym. Świetnie sprawdzi się jako lancz do pracy, bo łatwo ją podgrzać a podgrzana mic nie traci ze swoich walorów smakowych.

Co można zrobić z resztkami ze świąt – przepis na szarlotkę ze starego pieczywa.