Nie wiesz co zrobić z resztek kurczaka, czy mięsa jakie zostało z obiadu albo świąt? Domownicy mają już dość odgrzewania? Koniecznie sprawdź nasze przepisy!

Wypróbuj nasze pomysły i ściągnięte z internetu, ale które sami przetestowaliśmy, co zrobić z resztek kurczaka. I nie tylko kurczaka, bo do kulinarnego recyklingu nadaje się każde pieczyste: kaczka, indyk, polędwiczka, czy schab. W niektórych przepisach można zużyć także mięso gotowane (np. z rosołu).

Co zrobić z resztek kurczaka

Tortille z pieczonym mięsem

Super przepis na szybki lancz. Dosłownie 10 minut i placki na tortille gotowe. Zrobi je każy, bo są dziecinnie proste. Nam pomagał nasz 3 letni syn. Zobacz przepis

Domowe ravioli

Ravioli,  to tak jak pierogi, idealny patent na zagospodarowanie mięsa lub farszu z pieczonego kurczaka. Jak zrobić domowe ravioli? Mamy dla Was przepis na idealne ciasto makaronowe. Zobacz przepis

Calzone

Jak wykorzystać resztki warzyw i wędlin? Nasz ulubiony sposób to pyszne, chrupiące, włoskie pierożki – calzone!  Bez względu na to, co w nie włożycie, będą smakowały genialnie! Sekret tkwi w cieście! Zobacz przepis

Kurczak, który wrócił do garnka

Łatwy przepis na wykorzystanie tego co zostało ze świątecznej, czy niedzielnej pieczeni, albo kurczaka, kaczki. Mięso przesmażone w woku lub rondlu z warzywami, zyskuje zupełnie nowy smak.  Zobacz przepis

Ryż yangchow

Polędwiczka, krewetki, ryż, jajka i groszek. Wystarczą cztery składniki, żeby zrobić szybkie i pyszne danie. Tajemnica smakowitości smażonego ryżu yangchow. Zobacz przepis

Wrapy z pieczonymi paprykami i awokado

Naprawdę trudno o łatwiejszy przepis na wrapy. Wystarczą cztery składniki. Zobacz przepis

Polpette di polo

Najlepsze pulpety ever. Zrobione z gotowanego mięsa i zapieczone z sosem pomidorowym, delikatne i aromatyczne. Jeśli macie kurczaka z rosołu możecie wyczarować niesamowite danie. Zobacz przepis

Enchilada

Doskonały sposób na resztki, pozostałości z lodówki lub świątecznego stołu – enchiladas, pszenne, meksykańskie placki z farszem (w którym obowiązkowy jest tylko ser), zapieczone w aromatycznym sosie. Zobacz przepis

Lasagna z cukinii i pieczonego kurczaka

Wyjątkowe, pomysłowe danie – lasagne bez makaronu. Super odpowiedź na pytanie co zrobić z resztek kurczaka. Smaczne, proste i atrakcyjne z wyglądu. Zobacz przepis

Noodle z kurczakiem i świeżym ogórkiem

Noodle z kurczakiem doskonale smakują na ciepło, ale równie dobrze sprawdzą się na zimno i tak właśnie wcinają je Chińczycy.  Zobacz przepis

Jambalaya

Jambalaya to mega proste, pachnące przyprawami danie, które przygotujesz w pół godziny. Możesz do niego wrzucić niemal wszystko co masz pod ręką, np. resztki kurczaka z rosołu, który dzięki przyprawom i innym składnikom nabierze nowego smaku. Zobacz przepis

Pizza

Spośród wielu pomysłów na recykling kurczaka, pizza jest naszym ulubionym. Mięso z rosołu zapieczone na cienkim cieście nie tylko zyskuje drugie kulinarne życie, ale po prostu zmienia się nie do poznania. Konia z rzędem temu, kto odgadnie, że to był ugotowany kurczak.  Zobacz przepis

Zupa won-tonn

Drobno pokrojone resztki z pieczonego drobiu (w tej roli sprawdzi się też pieczeń wieprzowa) wymieszane z posiekanymi krewetkami, tworzą niesamowicie aromatyczny farsz. Do tego cieniutkie ciasto i można trafić do kulinarnego nieba. Zakochacie się w tej zupie.  Zobacz przepis

Marokański gulasz

co zrobić z resztek kurczaka? Aromatyczny gulasz

Marokański gulasz to godny uwagi przepis na wykorzystanie resztek pieczonego mięsa: z kurczaka, indyka, czy wołowiny. Całość jest niezwykle łatwa do przygotowania i zajmuje nie więcej niż pół godziny. Zobacz przepis

Zapiekanka z penne i sosem pomidorowym

To pyszne i sycące danie, które świetnie nadaje się na lunch do pracy, albo na szybką kolację, przygotujecie w pół godziny. Wystarczą 3 składniki. Zobacz przepis

Makaron stir fry

To doskonały przepis na wykorzystanie pozostałości nie tylko z pieczonego kurczaka lub kaczki, ale też np. udka z rosołu. Zobacz przepis

Pierogi z nadzieniem z farszu

Nadzienie, które zostanie z obiadu, świetnie sprawdzi się jako farsz do ravioli lub (w bardziej tradycyjnej wersji) do pierogów. Zobacz przepis