Barszcz do picia jest o wiele bardziej wyrazisty od barszczyku z uszkami. Ma charakter, ostrość, potężny aromat i moc, jak dobry trunek. Oto przepis na rozgrzewający barszcz grzaniec.
Kiedy za oknem nastaje słota, nadciąga zimna, wilgotna jesień, w naszym domu stałym gościem, aż do wiosny zostaje grzaniec – rzadziej robiony na bazie wina, częściej jako kufelek rozgrzewającego, aromatyzowanego korzeniami i cytrusami piwa. Od kiedy jest z nami Miłosz jest to oczywiście piwo bezalkoholowe, ale zresztą nie o procenty tu chodzi, lecz smak, aromat i potężną moc rozgrzewającą grzańca, który, wypity w odpowiednim momencie, nie raz uchronił nas przed poważnym przeziębieniem.
Niech rozgrzeje Was barszcz grzaniec
Taki jest też wigilijny barszcz grzaniec, który w naszym domu podajemy na koniec kolacji razem z kapuśniaczkami drożdżowym: słodki, z lekko kwaśnym odcieniem, ostry, z mocnymi aromatami korzeni, których jest tutaj więcej niż w naszym zwykłym grzańcu, rozgrzewający i ciało i ducha, bo ma w sobie potężny ładunek pozytywnej mocy.
Bukiet barszczu można wzbogacić dodając sok z pomarańczy, albo czarnej porzeczki lub pół kieliszka wytrawnego wina. Barszcz grzaniec przyjmie wszystko, bez obawy, że sam zgubi gdzieś swój smak, bo zrobiony jest na bazie esencjonalnego wywaru z buraków i jabłek.
Przepis na czysty barszcz znajdziecie tutaj.
Polecamy Wam również przepis na kapuśniaczki drożdżowe idealne do barszczu – grzańca.
Składniki na barszcz grzaniec:
- 1 litr czystego barszczu
- Gwiazdka anyżku
- Kawalek kory cynamonowca lub 1/3 łyżeczki sproszkowanego cynamonu
- 2 cm obranego i posiekanego w plastry imbiru lub 1/3 łyżczki sproszkowanego
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- Sok z połowy pomarańczy
- Sok z połowy cytryny lub pół szklanki zakwasu buraczanego
- 2 łyżki miodu
- Sól, pieprz
- Opcjonalnie pół kieliszka czerwonego, wytrawnego wina
Przygotowanie:
Krok 1
Do czystego barszczu dodajemy wszystkie przyprawy korzenne. Przykrywamy i podgrzewamy przez 20 minut, nie doprowadzając do wrzenia.
Krok 2
Następnie dodajemy do barszczyku sok z połowy pomarańczy, miód, sól i pieprz oraz sok z cytryny lub zakwas buraczany. Przyprawiamy wedle własnego uznania, dążąc do osiągnięcia równowagi między słodyczą i kwaskowością składników.
Barszcz grzaniec podajemy w filiżankach z kapuśniaczkami drożdżowymi.
Smacznego!