Wywinięte na drugą stronę, albo po prostu zawinięte – uszka 🙂 Przedstawiamy Wam dwa sposoby lepienia tego wigilijnego specjału. Jest jeszcze trzeci, robiony na bazie trojkąta, ale kto ma trójkątne uszy oprócz elfów (i Lulka)?
Jeszcze nie tak dawno był obyczaj zachowywania ścisłego postu w Wigilię, posunięty tak daleko, że w ciągu dnia nie jadało się mleka, jajek i masła. W dawnych, nie tak przecież odległych czasach, bo pamiętanych przez pokolenie naszych mam i babć, taka dieta obowiązywała przez 4 tygodnie Adwentu, czyli okresu poprzedzającego Boże Narodzenie.
Ciasto na uszka bez jajek
Reżim żywieniowy dotyczył również wigilijnych dań, w których nie było wszystkich wymienionych składników. Ciasto na uszka i na pierogi nie zawierało jajek. Dzisiaj te zasady już nie obowiązują. Ale, chociaż w przypadku pierogów jedno jajko jak najbardziej się przyda, dla nadania im lekkiej twardości, to w uszkach jest ono zbędne. Ciasto bez jajka, zarabiane na gorącej wodzie jest aksamitnie miękkie i rozpływa się w ustach. Stanowi doskonałą oprawę dla grzybowego farszu, który w tym daniu razem z barszczykiek gra pierwsze skrzypce. Ciasto stanowi tylko tło.
Jak zrobić dobre uszka
Jeszcze tylko słowo od Wujka Dobra Rada: ciasto jest miękkie i wilgotne, dlatego gotowe uszka odstawiajcie na dobrze podsypany mąką talerz lub tacę, żeby nie przykleiły się do powierzchni. Gotuje się je też krótko, trzy minuty wystarczą.
Z podanych składników zrobicie około 80 uszek. Jeśli tylu nie potrzebujecie (choć nadwyżkę można zamrozić), zmniejszcie składniki o połowę.
Składniki (na około 80 uszek):
Ciasto:
- 2 szklanki mąki (typ 450 lub 480)
- Łyżka oleju
- Pół szklanki gorącej wody (albo trochę więcej jeśli ciasto będzie suche – powinno być wilgotne)
- Szczypta soli
Farsz:
- 30 g suszonych grzybow
- 1 szalotka
- 3 łyżki oleju
- Pół łyżeczki suszonego tymianku
Zobacz też jak zrobić barszcz wigilijny idealny do uszek.
Przygotowanie:
Krok 1
Ciasto. Mąkę przesiewamy do misy, mieszamy z solą. Stopniowo wlewamy gorącą wodę. Mieszamy energicznie z mąką drewnianą łyżką. Dodajemy olej, jeszcze kilka ruchów łyżką i na chwilkę odstawiamy ciasto do przestygnięcia. Teraz wykładamy ciasto na podsypaną mąką stolnicę i dosłownie chwilę – 2-3 minuty- wyrabiamy aż stanie się gładkie i sprężyste. Wkładamy z powrotem do misy, przykrywamy i odstawiamy w cieplne mejsce na pół godziny.
Krok 2
Farsz. Grzyby zalewamy wodą i namaczamy przez noc. Wstawiamy do zagotowania razem z wodą, w której się moczyły. Gotujemy do miękkości – 15 minut powinno wystarczyć.
Krok 3
Rozgrzewamy olej na patelni. Drobno siekamy szalotkę, wrzucamy na dobrze rozgrzany tłuszcz. Smażymy minutę, mieszając. Dodajemy drobno posiekane grzyby, mieszany i dusimy na wolnym ogniu przez kilka minut. Dodajemy pół łyżeczki tymianku. Mieszamy. Doprawiamy solą i sporą ilością pieprzu.
Krok 4
Wyjmujemy ciasto na dobrze posypaną mąką stolnicę i kilkoma ruchami zagniatamy ciasto, a następnie wałkujemy na cienkie płaty. Wyciarką, szklanką, albo najlepiej kieliszkiem od szampana wycinamy małe kółka. Na środek nakładamy niewielką ilość farszu i zlepiamy tak by powstał półksiężyc.
Jesli chodzi o lepienie uszek to są dwie metody. Pierwsza prostsza, polega na tym, że zlepiamy rogi półksiężyca, zawijając je na palec wskazujący tak by utworzyły kółko, a całość przymina nieco sygnet:)
Druga jest nieco trudniejsza: wsuwamy palec wskazujący między zlepiane rogi półksiężyca, zlepiamy je ze sobą, a następnie wywijamy na drugą stronę.
Krok 5
Uszka gotujemy w osolonej wodzie przez 3-4 minuty. Czas zależy od grubości ciasta, ale ponieważ jest ono delikatne trzeba uważać, żeby nie przegotować uszek, bo zaczną się rozpadać.