Szybki sposób na pyszną i treściwy lancz. Tortilla jest łatwiejsza do zrobienia i smaczniejsza niż jakakolwiek kanapka. Można w nie zawinąć dowolne mięso, ale z carnitas smakują wyjątkowo!
Czas: Jeśli masz gotowe składniki kilka minut
Poziom trudności: Łatwe
Liczba porcji: 2
Polacy wrapy i tortille chętnie kupują w barach sałatkowych, czy u pana kanapki w pracy. W domu robimy je raczej rzadko. Dlaczego? Trudno powiedzieć, bo przecież zwinięcie tortilli jest łatwiejsze niż zrobienie kanapki. Wystarczy kilka składników pod ręką, jakiś prosty sos, albo po prostu trochę keczupu do posmarowania placka i super łatwe danie na wynos gotowe.
Zrób domowe tortille
Tu jedna ważna uwaga: w Polsce jest problem ze zdrowymi, gotowymi plackami tortili. Spójrzcie na listę składników, które jest długa jak paragon po sobotnich zakupach. Niestety, tortille przeładowane są substancjami utrwalającym, które sprawiają, że placki zapakowane w folię mogą leżeć na półce nawet miesiąc.
Jeśli składników jest więcej niż 5 warto się dwa razy zastanowić nad kupieniem takiego produktu.
Dlatego polecamy Wam domową tortille, która składa się z mąki, mleka i odrobiny proszku do pieczenia. Przepis jest prosty i zrobi go każdy.
Tu znajdziecie sprawdzony przepis, jak zrobić miękkie i elastyczne placki tortilli.
W tortillach piękne jest to, że można w nie zawinąć wszystko: dowolne warzywa i mięso. My proponujemy dodać do tortilli mięso carnitas, duszoną w aromatycznym sosie wieprzowinę, tak mięciutką, że rozpływa się w ustach. Mięso jest dobrze przyprawione i soczyste, tak że tortilla nie potrzebuje właściwe dodatkowych sosów.
Zamiast carnitas możecie użyć dowolne pieczone, smażone mięso.
Tortille z mięsem można przechowywać w lodówce do maksymalnie 4 dni. Tortille doskonale się mrożą. Zamrożone mogą być przechowywane miesiąc.
Składniki:
- 6 placków tortilli (według tego przepisu)
- Pieczone mięso, np. carnitas według tego przepisu)
- Mała główka sałaty rzymskiej, lub masłowej, lub dowolnej
- 1 mały ogórek
- 1 duży pomidor lub dwa małe
- Kilka rzodkiewek
- Keczup
Przygotowanie:
Krok 1
Jeślo masz świeże tortille, elastyczne, możesz od razu zabrać się do pracy. Jeśli trochę stwardniały, skrop je wodą i wstaw na 10 sekund do mikrofali.
Posmaruj placek łyżeczką keczupu. Bliżej jednego z boków układaj warzywa: sałatę, posiekanego ogórka, pomidora i rzodkiewkę. Na nie wykładaj mięso.
Krok 2
Zwiń tortillę w ciasny rulon. Podawaj od razu lub zawiń w filię aluminiową i wstaw do lodówki. Przed jedzeniem podgrzej tortille w mikrofali lub na patelni.