Jedna z najlepszych zapiekanek jakie jedliśmy. Wszystko to zasługa niezwykle aromatycznego mięsa carntas. Zapiekanka makaronowa z mięsem wcześniej upieczonym i brokułem jest niesamowicie delikatna i pachnąca.

Czas przygotowania: 1,2 godziny
Poziom trudności: Raczej łatwe
Liczba porcji: 3-4

Zapiekanka makaronowa z mięsem carnitas i brokułem

W zapiekance makaronowej można zapiec wszystko, ale zapiekanka makaronowa z mięsem carnitas, długo duszonym w aromatycznym sosie, bije na głowę całą resztę stawki.

Carnitas jest jednym z filarów kuchni meksykańskiej. To metoda smażenia wieprzowiny, polegająca na bardzo długim, powolnym duszeniu w tłuszczy. Mięso w efekcie staje się nadzwyczaj delikatne i miękkie, rozpada się po dotknięciu widelcem i rozpływa w ustach. Niesamowicie pachnie dzięki przyprawom i ma przyjemny, cytrusowy posmak za sprawą dodatku cytryny i pomarańczy.

Tradycyjny sposób przygotowania carnitas polega na duszeniu wieprzowiny w miedzianym rondlu o grubym dnie. Najlepiej do tego celu nadaje się karkówka, lub łopatka, mięso delikatnie przetkane tłuszczem, który sprawia, że wysycha ono podczas długotrwałej obróbki cieplnej.

Jeśli nigdy nie próbowaliście, nie robiliście carnitas, musicie koniecznie spróbować, gdyż jest to jeden z najsmaczniejszych sposobów przygotowania mięsa. Niech Was nie przerażą długi czas smażenia – 3 godziny. Można go skrócić. W naszym przepisie wystarczy godzina pieczenia w wysokiej temperaturze.

Carnitas tradycyjnie podaje się z salsą i tortillami. My proponujemy nieco inny sposób wykorzystania tego aromatycznego mięsa – w zapiekance makaronowej. Delikatne, nasączone niesamowicie pachnącym sosem mięso wspaniale aromatyzuje danie, nadając mu wspaniały smak. Mięciutkie mięso świetnie idzie w parze z przypieczonym makaronem i kremowym brokułem. Powstaje absolutnie wyjątkowa zapiekanka makaronowa z brokułem i mięsem carnitas. Tego nie można nie spróbować.
Przepis na carnitas pochodzi z tasty.co

Spróbuj innych zapiekanek makaronowych

Zapiekanki z makaronu spaghetti z serem camabert

Zapiekanki makaronowej mac and cheese w słoiku

Klasycznej zapiekanki mac and cheese

Składniki:

Carnitas

  • 0,5 kg karkówki wieprzowej lub łopatki
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczka pieprzu
  • 1/2 łyżeczka chilli
  • 1/2 łyżeczka suszonego oregano
  • ½ łyżeczki kuminu
  • 1 liść laurowy
  • 1 starty ząbki czosnku
  • 1 mała biała cebula
  • 2 łyżki oleju
  • Sok z jednej małej cytryny
  • Sok z jednej małej pomarańczy
  • 1 szklanka bulionu warzywnego, mięsnego lub wody

Zapiekanka

  • 200 g makaronu rurki, lub świderki
  • 1 mała mozzarella light
  • ½ szklanki jogurtu greckiego
  • 1 jajko
  • 1 główka brokuła

Przygotowanie:

Krok 1
Zrób carnitas. Rozgrzej w szerokim rondlu 4 łyżki oleju. Pokrój mięso w grubą kostkę. Wyłóż na rozgrzany olej i smaż, obracając tak żeby mięso było obsmażone na brązowo z każdej strony. Smaż mięso partiami, jeśli nie zmieszczą się w naczyniu, tak żeby było ładnie obsmażone.

Krok 2
Nastaw piekarnik na 200 stopni.
Pokrój w kostkę cebulę i wsyp do mięsa. Zamieszaj. Dodaj przyprawy: po pół łyżeczki pieprzu, chilli, suszonego oregano, kuminu, soli. Wrzuć liść laurowy i starty ząbek czosnku. Wymieszaj wszystko i smaż przez chwilę, a potem wlej sok z cytryny i z pomarańczy, szklankę bulionu lub wody, podkręć temperaturę, doprowadź do wrzenia, przykryj pokrywką i wstaw do piekarnika. Piecz przez godzinę.

Krok 3
W międzyczasie ugotuj makaron w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale odcedź go na minutę przed czasem podanym w instrukcji. Przelej zimną wodą, przełóż do misy.

Krok 4
Umyj brokuła, podziel na małe różyczki. Zagotuj litr wody, wrzuć na wrzątek brokuła, zmniejsz temperaturę, przykryj i gotuj 5 minut. Odcedź i przelej zimną wodą.

Krok 5
Wbij jajko do miseczki, wlej do niego pół szklanki jogurtu, dodaj połowę kulki mozzarelli. Wymieszaj dokładnie.

Krok 6
Wyjmij mięso z piekarnika, przestudź, przełóż na deskę do krojenia i przy pomocy dwóch widelców porwij na małe kawałki. Przełóż mięso do misy z makaronem. Dodaj do niej brokuła, wlej sos jajeczno-jogurtowy. Wymieszaj. Wysmaruj żaroodporne naczynie olejem, przełóż do niej makaron, rozłóż równomiernie. Na wierzchu rozłóż porwaną na kawałki drugą połowę mozzarelli. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Zapiekaj 20 minut.

Smacznego!