Bardzo proste wegetariańskie curry do błyskawicznego przyrządzenia. Potrawa niesamowicie pachnie i ma wspaniały aromat. Danie idealne na chłodniejsze dni, bo korzenne przyprawy mają super rozgrzewającą moc.

Czas: 30 min
Poziom trudności: Bardzo łatwe
Liczba porcji: 2

Wegetariańskie curry trafiło do naszego menu w tym tygodniu (tu znajdziecie zestaw wszystkich przepisów) w dość przypadkowy sposób. Szukaliśmy dania prostego i szybkiego do zrobienia.  W ten sposób trafiliśmy na wegetariańskie curry z cieciorki. Dawno nie jedliśmy curry, a poza tym bardzo lubimy cieciorkę, dlatego bez większego wahania wybraliśmy to danie. I było warto!. Kto lubi zapach i smak wschodnich, korzennych przypraw poczuje się jak w orientalnej kuchni. Wegetariańskie curry pachnie i smakuje niesamowicie. Kto nie lubi ostrości niech zrezygnuje z chilli, ale naprawdę warto je dodać. Danie nie jest ostre, a raczej rozgrzewające. Jeśli nie macie w domu przyprawy garam masala, spokojnie możecie z niej zrezygnować (choć warto jest ją mieć na półce). Dodajcie nieco więcej curry, szczyptę cynamonu i mielonej kolendry.

Przepis na wegetariańskie curry inspirowany recipetineats.om

Spróbuj innych naszych przepisów na curry:

Curry z krewetkami i mangi w słoiku

Błyskawiczne curry z kurczaka

Zielone curry z krewetkami

Składniki:

  • 1 puszka cieciorki
  • 1 puszka pomidorów w zalewie
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 średniej wielkości batat
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 11/2 łyżeczki garam masala
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • ½ łyżeczki curry
  • ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • ½ łyżeczki kuminu
  • 1/2 łyżeczki chilli lub pieprzu kajeńskiego (według uznania)
  • 2 łyżki oleju
  • 2 szklanki ugotowanego ryżuChlebki pita (opcjonalnie)
  • Kilka łyżek siekanej zieleniny (kolendra, pietruszka)
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

Krok 1
Rozgrzej w rondlu 2 łyżki oleju. Posiekaj drobno cebulę, wsyp na olej, smaż 5 minut. Odsącz z wody cieciorkę, obierz i pokrój w nie za dużą kostkę batata i wsyp na patelnię, przesmaż chwilę, a następie dodaj wszystkie przyprawy i smaż mieszając przez 3-4 minuty.

Krok 2
Wlej do rondla z warzywami pomidory z zalewą. Rozdrobnij je szpatułką. Następnie dodaj puszkę mleka kokosowego. Wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu do momentu aż batat będzie miękki, a sos odparuje i się zagęści. Posyp zieleniną. Podawaj z gotowanym ryżem i chlebkami pita.
Smacznego!