Za nami pierwsze chłodne dni, a przed nami prawdziwa jesień. Czas zadbać o zdrową i pożywną dietę, która pomoże zwalczyć jesienną chandrę, doda energii i wzmocni organizm. W naszym menu na ten tydzień znajdziecie przepisy na jesienne dania, które pomogą przetrwać ten trudny czas. Jest dużo kasz i warzyw, jest mięso, ryby i dużo białka roślinnego. Na końcu tekstu znajdziecie listę zakupową wraz z cenami.

Lato pięknie żegna się z nami w tym roku. Znowu zrobiło się ciepło i słonecznie i przez chwilę można zapomnieć, że przed nami jeden z najpaskudnieszych okresów w roku, kiedy wspomnienie wakacji coraz bardziej wietrzeje z pamięci, a do świąt będzie tak daleko, że strach o tym w ogóle myśleć. Czas powoli przestawiać dietę na potrawy bardziej pożywne i sycące, bogate w składniki odżywcze. Mija czas sałatek i lekkich zup, nadchodzi czas dań rozgrzewających i zawisistych zup.

My już tak robimy, gotujemy potrawy treściwe, coraz więcej korzystamy z piekarnika. W sobotę zaprosiliśmy do nas dziadków na obiad, bo dość dawno ich nie gościliśmy na obiedzie, a poza tym chcieliśmy im podziękować za to, że codziennie odbierają Miłosza z przedszkola (tacy dziadkowie to prawdziwy skarb). Na obiad podaliśmy kurczaka faszerowanego wątróbką. To jedno z naszych ulubionych, niedzielnych, świątecznych dań i jeden z hitów naszego bloga. Jesteśmy dumni faktu, że po wpisaniu do wyszukiwarki hasła „Kurczak faszerowany wątróbką” nasz wpis jest na pierwszym miejscu. Przed Ewą Wachowicz:)

To miłe, ale też musimy przyznać, że przepis naprawdę działa i kurczak jest pyszny.
Do kurczaka podaliśmy dwie super rzeczy: ziemniaczany kugel,

czyli pyszną zapiekankę z tartych ziemniaków i pieczone, podlane miodem brukselki.

Wkrótce wrzucimy na bloga przepisy na obydwa dania, bo naprawdę są warte spróbowania.

Eksperymentalna pomidorowa

Na przystawkę do sobotniego obiadu była zupa. Ogólnie był to w gruncie rzeczy eksperyment, bo postanowiliśmy zrobić dla gości pieczoną pomidorową. Pomysł szalony, bo takie eksperymentowanie na gościach jest mocno ryzykowne, ponieważ gdy danie nie wyjdzie to przecież nie można go podać do stołu. Tylko co wtedy podać?
Jak się jednak okazało zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów, marchewki, cebuli oraz czosnku jest genialna, ma mnóstwo smaku, jest delikatna i przyjemnie słodko-kwaśna. Goście byli zachwyceni!

Pyszne pieczone pomidory

Właśnie pieczona pomidorowa stała się podstawą naszego myślenia o menu na cały tydzień. Przepis wpadł nam w ręce gdy szukaliśmy pomysłów na zupy na jesień. Pomidorowa z piekarnika od razu rzuciła nam się w oko, ponieważ lubimy potrawy pieczone, dużo pieczemy i kiedyś zrobiliśmy nawet pieczony kapuśniak pieczony kapuśniak!
Potem natrafiliśmy na intrygujący przepis na rybę w sosie pomidorowym, pochodzącym z kuchni libjskiej. Sos robi się dość podobnie jak pieczoną pomidorową., dlatego stwierdziliśmy, że wystarczy upiec więcej pomidorów i będziemy mieli gotowe dwa dania. Właściwie to trzy, gdyż sos trafił jeszcze to makaronu z pure z cieciorki.

Dwa pozostałe dania również powstały na zasadzie łączenia tych samych składników. Pierwsza to kurczak po chińsku do zrobienia w 10 minut. Druga to pyzy z kaszy jęczmiennej. Co łączy obydwa dania? Otóż pyzy są faszerowane usmażonym kurczakiem po chińsku.
Takich połączeń jest więcej: do pieczonej pomidorowej zrobiliśmy maleńkie pulpeciki z kaszy jaglanej i parmezanu. Samą kaszę ugotowaliśmy natomiast jako dodatek do kurczaka po chińsku – zamiast ryżu.

Całe menu wygląda tak:

Poniedziałek: Pasta z sosem z pure z cieciorki

Danie bardzo sycące i zdrowe. Użyliśmy do niego makaronu wzbogacanego w błonnik, który obtoczony jest w bogatym w warzywa sosie z marchewki, selera, pomidorów, szpinaku i cieciorki. Cieciorka gra tu zresztą pierwsze skrzypce. Połowa cieciorki dusiła się razem z warzywami i potem rozgnietliśmy ją na pure. Druga połowa trafiła do piekarnika, gdzie ładnie się zrumieniła i nabrała twardości, zachowując miękki środek. Zobacz przepis

Wtorek: Pyzy z kaszy jęczmiennej

Mega zdrowa odmiana klasycznych pyz. Zamiast przyciężkawych ziemniaków użyliśmy ugotowanego pęczaku. Tarte ziemniaki też są – inaczej nie byłyby to pyzy – ale w niewielkiej ilości. Po nafaszerowaniu i ugotowaniu powstały mięciutkie i smaczne pyzy. Zobacz przepis

Środa: Aharaimi, czyli owoce morza w pomidorach

W klasycznej, libjskiej i żydowskiej wersji, bo jest to danie z basenu morza Śródziemnego, jest to ryba gotowana w sosie pomidorowym z pieczoną papryką. My zrobiliśmy danie na wypasie, z rybą i krewetkami. Wyszło pysznie. Super jest sos, zupełnie różny od klasycznych sosów pomidorowych za sprawą jednego tylko składnika: cynamonu. Szczypta tej przyprawy i mamy zupełnie niesamowite danie. Zobacz przepis

Czwartek: Błyskawiczny kurczak po chińsku

Danie naprawdę jest błyskawiczne. Robi się je na mocno rozgrzanym woku, albo patelni. Wystarczy mielone mięso, kilka klasycznych azjatyckich przypraw i super potrawa ląduje na stół w 10 minut od startu przygotowań. Przepis obowiązkowy, dla tych którzy lubią azjatyckie smaki. Zobacz przepis

Piątek: Pieczona zupa pomidorowa

W tej zupie niesamowite są dwie rzeczy: bogaty smak, wydobyty z warzyw w czasie pieczenia oraz niezwykła konsystencja. Pomidory pieczemy w całości z gniazdami nasiennymi i skórką. Po zmiksowaniu wcale nie trzeba zupy przecierać przez sito, a nawet nie wolno tego robić! Drobinki zmiksowanych warzyw nadają całości smaku i treści. Żeby zupa była jeszcze bardziej sycąca, zrobiliśmy do niej pulpeciki z ugotowanej kaszy jaglanej i parmezanu. Zobacz przepis

Pobierz listę zakupów

Jak gotowaliśmy

W tym tygodniu ułatwiliśmy sobie pracę w ten sposób, że gros składników przygotowaliśmy w sobotni wieczór. Gros czyli tak naprawdę pieczone pomidory. Dzięki temu w niedzielę mieliśmy gotowe składniki aż do trzech dań. Namoczyliśmy też w sobotę pęczak i kaszę jaglaną. Co prawda nie trzeba tego robić, ale dzięki namoczeniu kasze szybciej się ugotowały. Właściwie to upiekły, bo pęczak po przesmażeniu z cebulą wstawiliśmy do piekarnika. Razem z nim piekły się papryki do sosu aharaimi i cieciorka do makaronu.

Kiedy składniki były w piekarniku, zaczęliśmy przygotowywać sos z pure cieciorkowego.
Po ugotowaniu/upieczeniu kasz zrobiliśmy natomiast pyzy i pulpeciki.
Wszystkie dania z tego tygodnia doskonale nadają się do mrożenia. My zamroziliśmy obiady od środy do piątku.

Polecamy Wam poszczególne przepisy i całe menu do wypróbowania.

Tradycyjnie przepisy na każdy dzień będziemy dodawać codziennie rano.

Ściskamy i życzymy miłego tygodnia!

Agnieszka i Eugeniusz, Niedzielni Kucharze