Poziom trudności: Łatwe
Liczba porcji: 4 burgery
Boczniaki – samo zdrowie
Boczniaki, choć nie pachną jak grzyby leśne, biją je na głowę jeśli chodzi o wartości odżywcze. Mają mnóstwo białka, duże ilości wapnia, żelaza, magnezu, potasu, sodu i cynku, sporo nienasyconych kwasów tłuszczowych i witamin; komplet witamin z grupy B, witaminę C. Regularne spożywanie tych grzybów obniża poziom cholesterolu, a badania dowiodły, że mają również działanie antyrakowe.
Zobacz całe menu na tydzień, z którego pochodzi ten przepis.
Hamburgery z boczniaków są najlepsze
Boczniaki świetnie sprawdzają się w roli składnika hamburgerów. W naszym przepisie z kaszą jęczmienną i czerwoną fasolą smakują wprost genialnie: są aromatyczne, mają zwartą konsystencję i są bardzo sycące. W przepisie do hamburgerów z boczniaków użyliśmy jajka jako spoiwa składników, ale można je pominąć. Wart jednak wtedy dodać do masy nieco wody spod fasoli.
Do hamburgerów z boczniaków polecamy bułeczki hamburgerowe domowego wyrobu. Proste do zrobienia jak bułka z masłem, bez wyrabiania, gotowe w 30-40 minut.
Hamburgery razem z bułkami można przechowywać w lodówce przez 4 dni, szczelnie zapakowane w pojemniku. Przed podaniem trzeba je podgrzać, razem z bułkami, w mikrofali. Hamburgery razem z bułkami można też mrozić, trzeba je tylko szczelnie zapakować w woreczki do mrożenia. Czas przechowywania w zamrażalniku to 1 miesiąc.
Hamburgery wegetariańskie i klasyczne
Polecamy również inne przepisy na hamburgery wegetariańskie i nie tylko, np. przepis na najprotszy i najlepszy hamburger, wyróżniający się ciekawym sposobem smażenia, hamburgera z grzybów i soczewicy, przepis na idealnego hamburgera z dodatkiem stauta, zdrowe burgery Toma Kerridge’a.
Składniki:
- 250 g boczniaków (2-3 szklanki posiekanych grzybów)
- 1 szklanka gotowanej kaszy jęczmiennej (czyli pół szklanki suchej)
- ½ puszki czerwonej fasoli
- ½ szklanki mąki pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- ½ łyżeczki mielonej kolendry
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 mała cebula drobno posiekana
- 1 starty ząbek czosnku
- Sól i pieprz do smaku
- Olej do smażenia
- 4 bułki hamburgerowe (według tego przepisu).
Znasz już Warzywniak? Jeśli mieszkasz w Warszawie, kupisz tu boczniaki i wszystkie warzywa potrzebne do przygotowania tego przepisu (i całego warzywnego menu na tydzień), z dostawą do domu. Polecamy Ci zakupy spożywcze online – to nasz sprawdzony sposób na oszczędność czasu i rozsądne, przemyślane zakupy.