Hamburgery z boczniaków to najlepsze hamurgery wegetariańskie jakie dotąd jedliśmy. I nie tylko wegetariańskie. Grzybowe burgery z kaszą gryczaną i czerwoną fasolą są mięsiste, solidne, wyraziste w smaku. No po prostu kawał dobrego hamburgera.

Czas: 30 minut
Poziom trudności: Łatwe
Liczba porcji: 4 burgery

Boczniaki – samo zdrowie

Na punkcie tych grzybów Pipin Took i Meriadoc Brandybuck, towarzysze Froda z Drużyny Pierścienia mieli kompletnego bzika. Kiedy tylko zobaczyli rosnące na pniu boczniaki natychmiast rzucali się do zbierania. Wiedzieli co dobre. Gdyby spróbowali przepisu na hamburgery z boczniaków kaszy gryczanej i fasoli wyprawa do Mordoru pewnie w ogóle nie doszłaby do skutku, bo towarzystwo nie chciałoby się ruszyć z miejsca, tylko smażyć grzybowe kotlety.

Boczniaki, choć nie pachną jak grzyby leśne, biją je na głowę jeśli chodzi o wartości odżywcze. Prawdziwki, koźlaki, rydze wyglądają jak malowane i zapach mają taki, że człowiekowi od razu Wigilia staje przed oczami. Jednakże poza garścią minerałów nie zawierają w sobie specjalnie ważnych dla organizmu składników.

Co innego boczniaki, które mają mnóstwo białka, duże ilości wapnia, żelaza, magnezu, potasu, sodu i cynku, sporo nienasyconych kwasów tłuszczowych i witamin; komplet witamin z grupy B, witaminę C. Regularne spożywanie tych grzybów obniża poziom cholesterolu, a badania dowiodły, że mają również działania antyrakowe.

Hamburgery z boczniaków najlepsze

Przy tym wszystkim boczniaki to grzyby naprawdę piękne. Polska nazwa grzybów jest niestety mocno trywialna, brzmi niepięknie i odnosi się do sposobu w jaki rosną: z boku drzewa. Łacińska nazwa pleurotus ostreatus wywodzi się z greckiego pleure, które oznacza ucho. Anglicy nazywają je oyster mashrooms, albo tree mashrooms (można ładnie? Można).

Pod niepozorną polską nazwą kryją się kształtne grzybki przypominające muszle, o zwartym miąższu, który łatwo można rwać rękami na mniejsze kawałki. W kuchni wegetariańskiej boczniaki często wykorzystywane są jako zastępnik mięsa, zarówno przez wzgląd na duża zawartość białka jak i konsystencję.

Boczniaki świetnie sprawdzają się w roli składnika hamburgerów. W naszym przepisie z kaszą gryczaną i czerwoną fasolą smakują wprost genialnie: są aromatyczne, mają zwartą konsystencję i są bardzo sycące. W przepisie do hamburgerów z boczniaków użyliśmy jajka jako spoiwa składników, ale można je pominąć. Wart jednak wtedy dodać do masy nieco wody spod fasoli.

Do hamburgerów z boczniaków polecamy bułeczki hamburgerowe domowego wyrobu. Proste do zrobienia jak bułka z masłem, bez wyrabiania, gotowe w 30-40 minut.

Hamburgery razem z bułkami można przechowywać w lodówce przez 4 dni, szczelnie zapakowane w pojemniku. Przed podaniem trzeba je podgrzać, razem z bułkami, w mikrofali. Hamburgery razem z bułkami można też mrozić, trzeba je tylko szczelnie zapakować w woreczki do mrożenia. Czas przechowywania w zamrażalniku – 1 miesiąc.

Hamburgery wegetariańskie i klasyczne

Polecamy również inne przepisy na hamburgery wegetariańskie i nie tylko, np. przepis na najprotszy i najlepszy hamburger, wyróżniający się ciekawym sposobem smażenia, hamburgera z grzybów i soczewicy, przepis na idealnego hamburgera z dodatkiem stauta, zdrowe burgery Toma Kerridge’a.

Składniki:

  • 250 g boczniaków (2-3 szlklanki posiekanych grzybów)
  • 1 szklanka gotowanej kaszy gryczanej
  • ½ puszki czerwonej fasoli
  • 1 jajko
  • ½ szklanki bułki tartej
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • ½ łyżeczki mielonej kolendry
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 mała cebula drobno posiekana
  • 1 starty ząbek czosnku
  • Sól i pieprz do smaku
  • Olej do smażenia
  • 4 bułki hamburgerowe (według tego przepisu)

Przygotowanie:

Krok 1
 Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju.  Wysyp na niego cebulę, przesmaż prze 3 minuty, dodaj do niej przesiekane boczniaki. Dodaj łyżeczkę tymianku i pół łyżeczki kolendry. Smaż mieszając przez 5 minut. Dodaj starty ząbek czosnku, smaż jeszcze prze chwilę. Posól do smaku.
Krok 2
Zdejm grzyby z patelni i przełóż do misy malaksera, lub do głębszej misy. Zmiksuj w malakserze, lub przy pomocy ręcznego robota, ale nie na gładką masę, lecz zostaw większe kawałki grzybów. Ugotowaną kaszę rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków, ale nie na pure, lecz zostaw część całych ziarenek. Zrób to samo z odsączoną na sicie czerwoną fasolą. Wymieszaj kaszę z fasolą i grzybami. Dodaj posiekaną pietruszkę, posól i popieprz do smaku. Wbij jajo, wymieszaj całość – gdyby masa była zbyt luźna, dodaj odrobinę bułki tartej.
Krok 3
Wysyp do misy pół szklanki bułki tartej. Formuj z masy grzybowej grube burgery i obtaczaj w bułce tartej. Rozgrzej na patelni 3 łyżki oleju, kładź na nim burgery i smaż na średnim ogniu po około 3 minuty z każdej strony.
Podawaj w bułkach hamburgerowych z ulubionymi dodatkami.