Sztandarowa potrawa kuchni amerykańskiej – meatloaf, czyli bochenek mięsny. Brzmi równie smacznie jak mięsny jeż, ale danie jest naprawdę pyszne i niekłopotliwe. W naszej wersji również zdrowe, bo zawiera pęczak i kaszę gryczaną.

Czas: 1,15 godz

Poziom trudności: Łatwe

Liczba porcji: Co najmniej 4

W latach 90. sporą popularnością cieszył się amerykański zespół Meatloaf, którego przebój „I would do anything for you” pewnie znasz. To była ścieżka dźwiękowa do kreskówki „Piękna i bestia”. Meatloaf to po angielsku… mięsny bochenek. Tak to można przetłumaczyć. „Panie i panowie, przed Wami zespół mięsny jeż!”:))

Meatloaf to również kultowe danie kuchni amerykańskiej. W gruncie rzeczy jest to wielki pieczony pulpet. Danie bardzo proste do zrobienia i niekłopotliwe: wystarczy masę włożyć do foremki i upiec. W klasycznej wersji mięsny bochenek robiony jest z mielonej wołowiny, do tego dosłownie kilka dodatków. My zrobiliśmy pieczyste z mieszkanki indyka oraz dwóch rodzajów kaszy. Mieszanie kaszy z mięsem to nasz stały patent na robienie kotletów, burgerów, pulpetów. Dzięki temu są zdrowsze, a poza tym przemycamy w ten sposób kaszę do menu naszego syna.

Meatloaf świetnie smakuje z pure ziemniaczanym, sałatkami i surówkami lub pieczonymi warzywami (można je upiec razem z pulpetem). Jeśli zostanie ci coś z obiadu możesz zjeść pieczyste z kanapką.

Przepis wzorowany na Skinnytaste.com

Składniki:

  • 250-300 g mielonego indyka
  • ½ szklanki ugotowanego pęczaku
  • ½ szklanki ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 jajko
  • Sól
  • Pieprz
  • 3 łyżki keczupu
  • 1 łyżka sosu worchester (ewentualnie sosu sojowego)
  • 2 łyżki oleju
  • Przygotowanie:

Krok 1

Posiekaj w kostkę cebulę i czosnek. Rozgrzej na patelni łyżkę oleju, wsyp na niego cebulę, smaż 56-7 minut, aż cebula zmięknie i lekko się skarmelizuje. Pod koniec dodaj czosnek. Zdejmij z patelni.

Krok 2

Przełóż kasze do misy i ręcznym robotem zmiksuj kilkoma ruchami, żeby pozbyć się większości ziarenek – nie musisz miksować na gładką masę. Dodaj do kaszy mięso, łyżeczkę majeranku, usmażoną cebulę i czosnek, jajko i całość wymieszaj.

Krok 3

Nastaw piekarnik na 180 stopni.

Wysmaruj foremkę do pieczenia olejem. Włóż do niej mięsną masę, dociśnij. Wyrównaj.

Krok 4

Przełóż do miseczki keczup i sos worchester. Wymieszaj. Nałóż łyżką sos na wierzch mięsnej zapiekanki i równomiernie rozprowadź. Wstaw foremkę do piekarnika. Piecz 60 minut. Pod koniec pieczenia możesz zwiększyć temperaturę do 200 stopni, żeby glazura mocniej się skarmelizowała.

Wyjmij z piekarnika, przestudź, wyjmij z foremki, pokrój, podawaj z pure ziemniaczanym lub ziemniaczano kalafiorowym.

Smacznego!