Sztandarowa potrawa kuchni amerykańskiej – meatloaf, czyli bochenek mięsny. Brzmi równie smacznie jak mięsny jeż, ale danie jest naprawdę pyszne i niekłopotliwe. W naszej wersji również zdrowe, bo zawiera pęczak i kaszę gryczaną.
Czas: 1,15 godz
Poziom trudności: Łatwe
Liczba porcji: Co najmniej 4
W latach 90. sporą popularnością cieszył się amerykański zespół Meatloaf, którego przebój „I would do anything for you” pewnie znasz. To była ścieżka dźwiękowa do kreskówki „Piękna i bestia”. Meatloaf to po angielsku… mięsny bochenek. Tak to można przetłumaczyć. „Panie i panowie, przed Wami zespół mięsny jeż!”:))
Meatloaf to również kultowe danie kuchni amerykańskiej. W gruncie rzeczy jest to wielki pieczony pulpet. Danie bardzo proste do zrobienia i niekłopotliwe: wystarczy masę włożyć do foremki i upiec. W klasycznej wersji mięsny bochenek robiony jest z mielonej wołowiny, do tego dosłownie kilka dodatków. My zrobiliśmy pieczyste z mieszkanki indyka oraz dwóch rodzajów kaszy. Mieszanie kaszy z mięsem to nasz stały patent na robienie kotletów, burgerów, pulpetów. Dzięki temu są zdrowsze, a poza tym przemycamy w ten sposób kaszę do menu naszego syna.
Meatloaf świetnie smakuje z pure ziemniaczanym, sałatkami i surówkami lub pieczonymi warzywami (można je upiec razem z pulpetem). Jeśli zostanie ci coś z obiadu możesz zjeść pieczyste z kanapką.
Przepis wzorowany na Skinnytaste.com
Składniki:
- 250-300 g mielonego indyka
- ½ szklanki ugotowanego pęczaku
- ½ szklanki ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 jajko
- Sól
- Pieprz
- 3 łyżki keczupu
- 1 łyżka sosu worchester (ewentualnie sosu sojowego)
- 2 łyżki oleju
- Przygotowanie:
Krok 1
Posiekaj w kostkę cebulę i czosnek. Rozgrzej na patelni łyżkę oleju, wsyp na niego cebulę, smaż 56-7 minut, aż cebula zmięknie i lekko się skarmelizuje. Pod koniec dodaj czosnek. Zdejmij z patelni.
Krok 2
Przełóż kasze do misy i ręcznym robotem zmiksuj kilkoma ruchami, żeby pozbyć się większości ziarenek – nie musisz miksować na gładką masę. Dodaj do kaszy mięso, łyżeczkę majeranku, usmażoną cebulę i czosnek, jajko i całość wymieszaj.
Krok 3
Nastaw piekarnik na 180 stopni.
Wysmaruj foremkę do pieczenia olejem. Włóż do niej mięsną masę, dociśnij. Wyrównaj.
Krok 4
Przełóż do miseczki keczup i sos worchester. Wymieszaj. Nałóż łyżką sos na wierzch mięsnej zapiekanki i równomiernie rozprowadź. Wstaw foremkę do piekarnika. Piecz 60 minut. Pod koniec pieczenia możesz zwiększyć temperaturę do 200 stopni, żeby glazura mocniej się skarmelizowała.
Wyjmij z piekarnika, przestudź, wyjmij z foremki, pokrój, podawaj z pure ziemniaczanym lub ziemniaczano kalafiorowym.
Smacznego!