Im prościej tym lepiej – to hasło przewodnie menu na ten tydzień. Dania są szybkie do zrobienia i pyszne! Każde składa się maksymalnie z 5 składników. Jeśli nie masz czasu na stanie w garach, to ten zestaw będzie jak znalazł. Uważaj – to menu, do którego będziesz wracać…

Na końcu wpisu tradycyjnie znajdziesz:

  • Listę wszystkich potrzebnych składników (w ilości dla dwóch osób)
  • Przycisk, którego kliknięcie umożliwi Ci ich kupienie online we Frisco.pl

No to do dzieła! Mniaaam!

Poniedziałek: Zielone curry z krewetkami

Kuchnia tajska ma jedną niesamowitą przyprawę: curry. Jest ostra, ale raczej rozgrzewająca niż piekąca, aromatyczna i wyrazista. Pikantny smak łagodzą warzywa i mleko kokosowe. Zobacz przepis

Wtorek: Filety francaise w sosie winnym

Kurczak po francusku przypomina nieco kurczaka milanese, ale tylko na pozór. Inna jest metoda panierowania, zupełnie niesamowita, bo najpierw idzie mąka, a potem jajko. I na tym koniec. Filety w takiej panierce smakują naprawdę wyjątkowo. Zobacz przepis

Środa: Ryż z kurczakiem po chińsku

Jeden składnik tego przepisu sprawia, że z klasycznej potrawy każdej zabieganej pani domu powstaje potrawa o niecodziennym smaku i fakturze. Zobacz przepis

Czwartek: Polędwiczki w glazurze czosnkowej adobo

Na pozór ostre i palące jak sam diabeł, ale po chwili okazuje się, że to ulotna pikanteria czosnku, który stanowi podstawę marynaty i glazury w jednym. Polędwiczka wspaniale „przechodzi” smakiem i aromatem czosnku oraz ziół, jest wyrazista, charakterna, po prostu pyszna! Zobacz przepis

Piątek: Spaghetti z pieczonym kalafiorem

Makaron i kalafior to nadzwyczaj dobrze dobrana para. Są delikatnie słodkie w smaku, który w tym daniu przełamuje kwaskowy sos pomidorowy. Danie najprostsze z najprostszych, a przy tym nadspodziewanie smaczne. Jedno z naszych ulubionych! Zobacz przepis

Lista zakupowa

Jeśli masz ochotę na to menu na tydzień potrzebujesz następujących składników (podajemy je w ilości dla 2 osób). Przez naszego bloga możesz je zamówić bezpośrednio we frisco.pl z dostawą do domu. Nie pobieramy z tego tytułu żadnej prowizji! 🙂

Mięso/owoce morza

  • Surowe krewetki 250-300 g
  • Podwójna pierś z kurczaka
  • 2 małe polędwiczki wieprzowe

Warzywa/owoce

  • Mała cukinia
  • Mały słodki ziemniak
  • Szklanka mrożonego groszku
  • Główka czosnku
  • Mała cebula
  • Szpinak 200 g
  • Kalafior
  • Kolendra
  • Bazylia
  • Limonka
  • Cytryna

Makaron/ryż

  • ½ opakowania spaghetti
  • 1/2 opakowania makaronu ryżowego
  • Szklanka ryżu
  • Kasza bulgur

Dodatki

  • Puszka mleka kokosowego
  • Puszka passaty (400 ml)
  • 3 jajka
  • Masło
  • Miód
  • 2 łyżki zielonego curry
  • 1/2 szklanki wytrawnego wina

Przyprawy

  • Sezam
  • Sos sojowy
  • Słodka papryka
  • Oregano
  • Liść laurowy
  • Tarty parmezan

Jak gotowaliśmy na tydzień

Przygotowanie tych obiadów zajęło nam półtorej godziny. Zadanie było stosunkowo łatwe, gdyż każde z dań wymaga do 30 minut czasu na przygotowanie. Najpierw ugotowaliśmy ryż i kaszę bulgur, jako dodatek do dań na cały tydzień. Potem zrobiliśmy kurczaka z ryżem i zielone curry. Przygotowanie każdego z tych dań wymaga 15 minut pracy.
Kiedy curry się gotowało, zaczęliśmy nagrzewać piekarnik na 200 stopni. Do piekarnika trafił kalafior i polędwiczki. Czas pieczenia 25 minut. W międzyczasie nastawiliśmy sos pomidorowy do spaghetti, ugotowaliśmy makaron, usmażyliśmy filety po francusku.

Część dań można bez problemu zamrozić – np. polędwiczki i filety. Nie stracą na smaku. Makaron i dodatki najlepiej przygotowywać na świeżo.

Jeśli zrobienie pięciu dań za jednym zamachem Cię przeraża – przygotuj to menu po swojemu. Możesz np. zrobić sobie na zapas jedno lub dwa dania, albo każde gotować wieczorem na następny dzień i przechować w lodówce.

Smacznego!