Ta misa mocy jest pełna zdrowia.  Warto zjeść ja na lunch, by zapewnić organizmowi wszystkie niezbędne składniki, bez zbędnych kalorii.

Czas przygotowania: 10 minut

Czas pieczenia: 25 minut

Liczba porcji: 2

Pyszna pieczona cieciorka

Do misy mocy możesz włożyć warzywa surowe, albo upieczone, albo i takie i takie. My skorzystaliśmy z pieczonych składników, dlatego że przepadamy za pieczoną cieciorką. Razem z nią upiekliśmy pozostałe warzywa.

Dodatkiem do dania jest gotowane na twardo jajko – które zawiera wszystkie niezbędne składniki do życia! Bazę dania może stanowić ryż, komosa, kuskus, bulgur, albo inna kasza – my użyliśmy jaglanej. Nie jest przyprawiona w żaden specjalny sposób. Wystarczą sól i natka pietruszki. Cała misa polana jest lekkim sosem jogurtowym, który dobrze pasuje i do warzyw i do jajka.

Składniki: 

  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki 
  • 1 papryka
  • Mały kawałek selera
  • Mały kawałek białej rzodkiewki lub rzepy
  • Puszka cieciorki
  • 1 łyżka wędzonej słodkiej papryki (lub słodkiej papryki)
  • 1/2 łyżeczki pieprzy kajeńskiego
  • Mieszanka ziół włoskich (tutaj jest przepis) lub dowolne suszone zioła: np. tymianek, oregano 
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 2 jajka
  • 2-3 łyżki oleju słonecznikowego 
  • Dowolne świeże lub gotowane warzywa: groszek, fasolka, rzodkiewka, seler naciowy itp

Sos

  • 4 łyżki lekkiego jogurtu
  • 1 łyżeczka sosu sriracha lub tabasco (opcjonalnie)
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Krok 1

Nastaw piekarnik na 190 stopni z termoobiegiem.

Umyj, obierz i pokrój warzywa jak na frytki. Paprykę pokrój w plastry. Wyłóż blaszkę do pieczenia papierem. Ułóż na niej warzywa. Skrop olejem, posól, posyp mieszanką przypraw włoskich i wymieszaj.

Na drugą blaszkę wysyp cieciorkę (możesz ją przepłukać wcześniej, ale nie jest to konieczne), posól ją, skrop olejem, posyp wędzoną papryką i piekarzem kajeńskim, wymieszaj.

Wstaw wszystkie warzywa do piekarnika. Piecz 25 minut, albo do czasu, aż warzywa będą miękkie. Lepiej smakują kiedy są lekko twarde.

Krok 2

W międzyczasie ugotuj jajka: zalej zimną wodą i od czasu, kiedy woda się zgotuje, gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut.

Ugotuj też kaszę. Zagotuj szklankę wody i wsyp do wrzątku kaszę. Zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez 15-18 minut. Na koniec przemieszaj widelcem i posól.

Przygotuj sos: wymieszaj 4 łyżki jogurtu i małą łyżeczkę sosu sriracha (jeśli lubisz ostrzejsze przyprawy). Posól do smaku.

Krok 3

Wyjmij warzywa z pieca, przestudź. Wyłóż na dno głębokiej misy kaszę i układaj na niej pozostałe składniki. Polej sosem i podawaj.

 Smacznego!

Filet z chipsami z jarmużu.

Makaron w sosie z masła orzechowego. 

Najprostszy wegetariański chińczyk.