Im prościej tym lepiej – to hasło przewodnie menu na ten tydzień. Dania są szybkie do zrobienia i pyszne! Każde składa się maksymalnie z 5 składników. Jeśli nie masz czasu na stanie w garach, to ten zestaw będzie jak znalazł. Uważaj – to menu, do którego będziesz wracać…
Na końcu wpisu tradycyjnie znajdziesz:
- Listę wszystkich potrzebnych składników (w ilości dla dwóch osób)
- Przycisk, którego kliknięcie umożliwi Ci ich kupienie online we Frisco.pl
No to do dzieła! Mniaaam!
Poniedziałek: Zielone curry z krewetkami
Kuchnia tajska ma jedną niesamowitą przyprawę: curry. Jest ostra, ale raczej rozgrzewająca niż piekąca, aromatyczna i wyrazista. Pikantny smak łagodzą warzywa i mleko kokosowe. Zobacz przepis
Wtorek: Filety francaise w sosie winnym
Kurczak po francusku przypomina nieco kurczaka milanese, ale tylko na pozór. Inna jest metoda panierowania, zupełnie niesamowita, bo najpierw idzie mąka, a potem jajko. I na tym koniec. Filety w takiej panierce smakują naprawdę wyjątkowo. Zobacz przepis
Środa: Ryż z kurczakiem po chińsku
Jeden składnik tego przepisu sprawia, że z klasycznej potrawy każdej zabieganej pani domu powstaje potrawa o niecodziennym smaku i fakturze. Zobacz przepis
Czwartek: Polędwiczki w glazurze czosnkowej adobo
Na pozór ostre i palące jak sam diabeł, ale po chwili okazuje się, że to ulotna pikanteria czosnku, który stanowi podstawę marynaty i glazury w jednym. Polędwiczka wspaniale „przechodzi” smakiem i aromatem czosnku oraz ziół, jest wyrazista, charakterna, po prostu pyszna! Zobacz przepis
Piątek: Spaghetti z pieczonym kalafiorem
Makaron i kalafior to nadzwyczaj dobrze dobrana para. Są delikatnie słodkie w smaku, który w tym daniu przełamuje kwaskowy sos pomidorowy. Danie najprostsze z najprostszych, a przy tym nadspodziewanie smaczne. Jedno z naszych ulubionych! Zobacz przepis
Lista zakupowa
Jeśli masz ochotę na to menu na tydzień potrzebujesz następujących składników (podajemy je w ilości dla 2 osób). Przez naszego bloga możesz je zamówić bezpośrednio we frisco.pl z dostawą do domu. Nie pobieramy z tego tytułu żadnej prowizji!
Mięso/owoce morza
- Surowe krewetki 250-300 g
- Podwójna pierś z kurczaka
- 2 małe polędwiczki wieprzowe
Warzywa/owoce
- Mała cukinia
- Mały słodki ziemniak
- Szklanka mrożonego groszku
- Główka czosnku
- Mała cebula
- Szpinak 200 g
- Kalafior
- Kolendra
- Bazylia
- Limonka
- Cytryna
Makaron/ryż
- ½ opakowania spaghetti
- 1/2 opakowania makaronu ryżowego
- Szklanka ryżu
- Kasza bulgur
Dodatki
- Puszka mleka kokosowego
- Puszka passaty (400 ml)
- 3 jajka
- Masło
- Miód
- 2 łyżki zielonego curry
- 1/2 szklanki wytrawnego wina
Przyprawy
- Sezam
- Sos sojowy
- Słodka papryka
- Oregano
- Liść laurowy
- Tarty parmezan
Jak gotowaliśmy na tydzień
Przygotowanie tych obiadów zajęło nam półtorej godziny. Zadanie było stosunkowo łatwe, gdyż każde z dań wymaga do 30 minut czasu na przygotowanie. Najpierw ugotowaliśmy ryż i kaszę bulgur, jako dodatek do dań na cały tydzień. Potem zrobiliśmy kurczaka z ryżem i zielone curry. Przygotowanie każdego z tych dań wymaga 15 minut pracy.
Kiedy curry się gotowało, zaczęliśmy nagrzewać piekarnik na 200 stopni. Do piekarnika trafił kalafior i polędwiczki. Czas pieczenia 25 minut. W międzyczasie nastawiliśmy sos pomidorowy do spaghetti, ugotowaliśmy makaron, usmażyliśmy filety po francusku.
Część dań można bez problemu zamrozić – np. polędwiczki i filety. Nie stracą na smaku. Makaron i dodatki najlepiej przygotowywać na świeżo.
Jeśli zrobienie pięciu dań za jednym zamachem Cię przeraża – przygotuj to menu po swojemu. Możesz np. zrobić sobie na zapas jedno lub dwa dania, albo każde gotować wieczorem na następny dzień i przechować w lodówce.
Smacznego!