Prosty sposób na zdrowe burgery, ze zdrowymi frytkami z piekarnika i bułkami własnej roboty z mąki chlebowej.

Czas: 15 minut

Poziom trudności: Łatwe

Liczba porcji: 4 burgery

Dodawanie kaszy do mielonego to nasz stały patent na kotlety, pulpety, burgery i „dewolaje”. Mięso z dodatkiem orkiszu, pęczaku, kaszy gryczanej zyskuje zupełnie nowy smak, danie jest zdrowsze, bogatsze w składniki odżywcze i w sprytny sposób pozwala przemycić do diety rozmaitych niejadków, co to na kaszę kręcą nosem – dzieci, ale nie tylko! – zdrową i sycąca kaszę.

W burgerach, na które przepis znajdziesz poniżej, jest kasza orkiszowa. To nasza ulubiona kasza, ziarno starożytne, prastara pszenica, zdrowsza o niebo od swojej młodszej krewniaczki, czyli pszenicy współczesnej, która przez wieki, w procesie udoskonalania produkcji, mającej na celu zwiększenie plonów utraciła większość pozytywnych składników. Orkisz już z samego wyglądu prezentuje się szlachetnie: jest brązowy, ma wydłużone, wrzecionowate ziarna.

No właśnie ziarna – niestety w sklepie kupisz głównie kaszę orkiszową przemieloną. Ma ona ten plus, że gotuje się bardzo szybko, no ale oczywiście jakościowo jest gorsza niż pełnoziarnista kasza. To samo dotyczy pęczaku: żadne tam kasze perłowe, czyli polerowane, nie umywają się do całego pęczaku.

Jeśli nie znajdziesz w sklepie pełnoziarnistego orkiszu, zamów w internecie – naprawdę warto.

W tym przepisie jest orkisz cały. Po ugotowaniu (25 minut pod przykryciem) został następnie zmiksowany. Ale nie na gładką masę – zostały całe kawałki kaszy, które później, po wymieszaniu z mięsem i usmażeniu, nadają burgerom ciekawej, ziarnistej struktury.

Polecamy ten przepis burgery, bo są naprawdę pyszne! Podaj je z domowymi bułeczkami, które zrobisz w mniej niż pół godziny – w przepisie mąkę pszenną zamień na chlebową. Jak burger to oczywiście frytki – najlepiej zdrowe frytki z piekarnika.

Składniki:

  • 250 g mielonego indyka
  • ½ szklanki ugotowanej kaszy orkiszowej
  • 1 mała cukinia
  • 4 plastry sera – salami, cheddar, wędzony
  • 1 starty ząbek czosnku
  • ½ startej cebuli
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka musztardy Dijon lub innej
  • Kilka łyżek oleju
  • Sól
  • Pieprz
  • Ulubione dodatki do burgerów

Sos

  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 1 łyżka keczupu
  • 1 łyżka sosu sriracha lub innego pikantnego)

Przygotowanie:

Krok 1

Zetrzyj na tarce o małych oczkach cukinię oraz cebulę, odciśnij z wody. Przełóż do misy malaksera. Dodaj ugotowany orkisz, starty ząbek czosnku, oregano. Zmiksuj. Dobrze posól – masa powinna być mocno słona – i popieprz. Jeszcze raz zmiksuj.

Krok 2

Dodaj do masy mięso, majonez i musztardę. Zmiksuj kilkoma pulsacyjnymi ruchami. Masa nie musi zmiksowana na gładko.

Krok 3

Przygotuj sos. Włóż do miseczki majonez, musztardę, sos sriracha i keczup. Wymieszaj.

Krok 4

Zwilż dłonie olejem. Uformuj burgery o średnicy większej niż bułki, do których będą wkładane. Rozgrzej na patelni 3-4 łyżki oleju, wyłóż burgery na tłuszcz, dociskając lekko łopatką do dna naczynia. Smaż 4 minuty, przewróć na drugą stronę, znowu dociśnij burgera, smaż 2 minuty.

Krok 5

Przekrój bułki na połowy. Górną część posmaruj sosem. Wyłóż na burgery po plastrze sera, dociśnij, połóż na każdym kotlecie górną część bułki. Smaż do momentu aż ser zacznie się topić.

Krok 5

Dolną część bułki posmaruj sosem. Połóż na niej sałatę oraz inne ulubione warzywa. Połącz obydwie części bułki. Podawaj.

Smacznego!