W pół godziny zrobicie super pachnące, miękkie bułki do hamburgerów. Co najlepsze ciasta nie trzeba długo zagniatać, ani odstawiać do wyrośnięcia. I tak jest elastyczne i sprężyste, a w piecu ładnie pęcznieje.
Czas: 30 minut
Poziom trudności: Łatwe
Liczba porcji: 8 bułek
Bułeczki do hamburgerów, mięciutkie, słodkie i… nafaszerowane chemią. Niestety, tak często jest w przypadku bułek sprzedawanych w sklepach, szczególnie pakowanych w folię z długim terminem przydatności do spożycia.
Naprawdę warto sobie odpuścić takie pieczywo i samemu zrobić bułeczki do hamburgerów. Mamy dla Was super prosty i bardzo szybki przepis na zrobienie bułeczek. Ciasta nie trzeba długo zagniatać, ani odstawiać do wyrośnięcia na długi czas. Wystarczy 10 minut. Tyle samo trwa pieczenie bułeczek.
Ciasto można zrobić w mąki pełnoziarnistej, wtedy będzie zdrowsze. Do bułeczek polecamy Wam hamburgery z soczewicy i grzybów.
Przepis pochodzi z serwisu Tasteofhome.com.
Składniki:
- 2 łyżki suszonych drożdży
- 235 ml ciepłej wody plus łyżka (1 miarka amerykańska, czyli nieco mniej niż pełna szklanka)
- 6 łyżek oliwy lub oleju
- 4 łyżki cukru
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka soli
- 3 szklanki mąki plus mąka do podsypania blatu (720-800 ml)
Przygotowanie:
Krok 1
Wlej do dużej misy 235 ml ciepłej wody, wsyp do niej 2 łyżki drożdży. Dodaj 6 łyżek oleju, 4 łyżki cukru, zamieszaj o odstaw na 5 minut.
Następnie wbij do misy jajo, wsyp łyżeczkę soli oraz 3 szklanki mąki. Wymieszaj całość drewnianą łyżką aż składniki połączą się.
Krok 2
Podsyp blat mąką, wyłóż na nią ciasto i wyrabiaj przez 3-4 minuty. Ciasto będzie lekko kleiste więc podsypuj je delikatnie mąką, żeby nie kleiło się do rąk. Kiedy będzie zwarte i sprężyste uformuj je w dużą kulę, a następnie podziel na połowy, potem na ćwiartki i wreszcie na ósemki. Z każdego wykrojonego kawałka utocz bułeczkę.
Krok 3
Przełóż bułeczki na tackę do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw na 10 minut.
Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
Odkryj bułeczki i wstaw do piekarnika i piecz 8-12 minut aż zrobią się złociste. Przełóż na kratkę i wystudź.
Uwagi: Bułeczki przed wstawieniem do piekarnika posmaruj mlekiem lub kawą, żeby uzyskać ciemnobrązowy kolor po upieczeniu. Możesz je również posypać sezamem, lub makiem.