Nie lubisz kaszy gryczanej? Zrób te „dewolaje”, a będzie prosić o dokładkę. Kotlety są pyszne, lekkie i zdrowe.

Czas: 15-20 minut

Poziom trudności: Łatwe

Liczba porcji: 5 kotletów

Łączenie kaszy z mięsem to nasz wypróbowany sposób na włączanie kaszy do diety naszego 3-letniego syna. Jeśli masz dzieci, to wiesz, że kasza, a w szczególności gryczana, to nie jest produkt pierwszego wyboru dla kilkulatka. Ale nawet dorośli niespecjalnie przepadają za kaszą – za gryczaną w szczególności.

Miks mięsa mielonego i kaszy to nasz wypróbowany sposób na oswojenie kaszy. Używamy różnych kasz, najczęściej gryczanej i orkiszowej, choć dodajemy do kotletów także pęczak. Kasza doskonale łączy się z mięsem, tworząc zwartą, kleistą masę, z której łatwo można formować kotlety i pulpety. Do masy nie trzeba dodawać ani jajka ani bułki tartej.

Kotlety de volaille zrobiliśmy z kaszą gryczaną niepaloną – ma ona mniej intensywny smak niż kasza palona. Z kaszy palonej doskonale wychodzą pulpety w sosie pomidorowym.

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej
  • 250 g mielonego indyka
  • 1 łyżka musztardy Dijon, albo miodowej
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 5 plasterków miękkiego sera
  • 5 plasterków szynki
  • 1 ogórek kiszony pokrojony w słupki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub pszennej
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

Krok 1

Zmiksuj kaszę przy pomocy blendera albo ugnieć tłuczkiem do ziemniaków. Dobrze posól, popieprz. Dodaj mielone mięso, musztardę, tymianek, oregano, czosnek, wymieszaj dokładnie.

Krok 2

Uformuj z masy 5 kul równej wielkości. Połóż kulkę na desce do krojenia, delikatnie podsyp mąką i rozpłaszcz na cienki prostokąt. Połóż na nim plaster sera, szynkę, kawałek ogórka. Zroluj mięso jak roladę, dobrze sklej, następnie obtocz w mące.

Krok 3

Rozgrzej na patelni olej, dodaj masło. Kiedy się roztopi wyłóż na patelnię kotlety. Smaż na średnim ogniu 10 minut, obracając de volaille, żeby obsmażyły się ze wszystkich stron.