Co można zrobić z mięsa z rosołu? Kebab! Ma wszystko to co kebs powinien mieć: miękkie i zarazem chrupiące nadzienie, charakterystyczny smak. I możesz go zrobić w 20 minut. Łącznie z wrapami, w które je zawiniesz.

Czas: 20 minut

Poziom trudności: Łatwe

Liczba porcji: 2

co zrobić z mięsa z rosołu

Problem co zrobić z mięsa z rosołu to jeden z największych dylematów kucharza. Z jednej strony jest to już mocno przetworzony, bo wygotowany produkt, z drugiej żal i grzech nic z niego nie zrobić. Pytanie co zrobić z mięsem z rosołu? Sporo rzeczy. Polecamy np. pyszny pasztet z mięsa z rosołu, soczewicy i batata.

Polecamy też inne patenty. Kiedy nie mamy czasu, żeby wymyślać co zrobić z mięsa z rosołu robimy tak, że po przestudzeniu kroimy mięso na małe kawałki, najlepiej w plastry. Tak samo kroimy surową marchew, ziemniaki, buraczki ćwikłowe, kapustę – co tam jest pod ręką. Wykładamy wszytko na blaszkę do pieczenia, solidnie doprawiamy rozmarynem, czosnkiem, solą i pieprzem. Skrapiamy olejem, mieszamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230 stopni. Mięso z rosołu i pozostałe składniki pieczemy przez 20-30 minut aż zrobią się chrupiące jak czipsy. Jest to znakomita przekąska, którą można podjadać między posiłkami.

Ten nasz stały patent podsunął nam myśl co jeszcze zrobić z mięsa z rosołu – kebaby! Danie szybkie i bardzo proste. Mięso trzeba porwać, albo pokroić na małe kawałki – uważaj, żeby nie zostawić jakichś drobnych kostek! – mocno podpiec na patelni i doprawić przyprawami do kebaba.

Mięso proponujemy zawinąć we wrapy własnej roboty. Z tym przepisem zrobisz je w 10 minut. Serio. Przepis jest naprawdę łatwy.

Kebaby z mięsem z rosołu możesz doprawić ulubionym sosem. My podajemy prosty przepis na sos jogurtowy.

Polecamy ciekawy przepis na kebab na blogu recipetineats.com

Składniki:

  • Mięso z rosołu: kurczak, wołowina, cielęcina – około 4 szklanek rozdrobnionego mięsa
  • 1 łyżka słodkiej papryki (najlepiej wędzonej)
  • 1 łyżeczka czosnku suszonego
  • 1 łyżeczka suszonej cebuli
  • ½ łyżeczki mielonej kolendry
  • ½ łyżeczki kuminu
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka tymianku
  • Dowolne warzywa: szpinak, sałata, świeży ogórek, pomidor
  • Sól
  • Pieprz

2 łyżki oleju

Sos

  • ½ szklanki gęstego jogurtu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka sosu sriracha (mniej lub więcej, według uznania)
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku

Przygotowanie:

Krok 1

Mocno rozgrzej na patelni olej. Wyłóż na niego porwane na kawałki mięso. Dobrze dociśnij szpatułką lub łyżką do dna. Smaż na dość ostrym ogniu przez 4 minuty, nie mieszaj. Dociskaj od czasu do czasu łyżką do dna patelni. Wsyp wszystkie przyprawy i przemieszaj mięso. Znowu dobrze dociśnij do dna. Smaż do momentu aż mięso zrobi się chrupiące. Zdejmij patelnię z kuchenki.

Krok 2

Przygotuj tortille według tego przepisu, lub jeśli masz sklepowe podgrzej na suchej patelni.

Krok 3

Przygotuj sos. Przełóż jogurt do miseczki. Dobrze wymieszaj. Dodaj większą ilość sosu sriracha jeśli lubisz ostrzejsze smaki.

Krok 4

Posmaruj sosem tortille, wykładaj na nie mięso i warzywa. Skrop jeszcze sosem i zwijaj ciasno.

Smacznego!