Jeśli szukasz odpowiedzi na pytanie jak zrobić panierkę do kurczaka najlepszą z najlepszych, no to masz odpowiedź. Filety z kurczaka panierowane w parmezanie to połączenie prostoty i elegancji.

Czas: 25 minut

Poziom trudności: Łatwe

Liczba porcji: 4

jak zrobić panierkę do kurczaka

Jak zrobić panierkę do kurczaka

Jedno z najprostszych i najlepszych dań z filetów z kurczaka. Sznycelki są przepyszne, otoczone mięciutką, naleśnikową, pachnącą panierką, delikatną, ale zwartą. Przepis na to danie to opowieść o tym, jak zrobić panierkę do kurczaka, nie namęczyć się przy tym i uzyskać super efekt.

Robi się ją nieco inaczej niż klasyczną panierkę, choć składa się ona standardowo z trzech składników: mąki, jajek i parmezanu. Różnica polega na tym, że filetów nie obtaczasz w mące, jajku a potem w parmezanie. Nie. Mieszasz jajka z parmezanem i w efekcie powstaje rodzaj naleśnikowego ciasta, w którym panierujesz kurczaka.

Tu uwaga: nie oszczędzaj na parmezanie. Jeśli dodasz za mało sera, panierka będzie jajeczna, a nie parmezanowa. Warto sypnąć więcej parmezanu, wtedy panierka będzie naprawdę pyszna.

Być może zastanawiasz się jak zrobić panierkę do kurczaka z twardego sera, jakim jest parmezan i czy w ogóle połączy się z jajkami? Uspokajamy – bez najmniejszego problemu. Trzeba tylko energicznie wymieszać rózgą jajka z serem i powstanie jednolite ciasto.

Kolejna uwaga: jeśli chodzi o mąkę to możesz wykorzystać każdy rodzaj. My używamy mąki ziemniaczanej, bo jest bezglutenowa i bardzo ładnie przywiera do mięsa.

I wreszcie sposób smażenia. Nawet jeśli masz przepis na to jak zrobić panierkę do kurczaka najlepszą z najlepszych to końcowy efekt zależy od tego jak usmażysz sznycelki. Nasza porada jest taka: smaż w dość dużej ilości oleju (tak żeby przykrywał dno patelni), niech będzie odpowiednio rozgrzany, ale nie za mocno (wrzuć odrobinę panierki na olej, jeśli wokół ciasta pojawią się bąbelki i zacznie się łagodnie smażyć, patelnia jest gotowa) i ostatnia kwestia – smaż kotlety partiami. Panierka z parmezanu ma konsystencję ciasta naleśnikowego i rozleje się po patelni, kiedy włożysz na nią zapanierowane mięso. W efekcie na patelnie będzie miejsca na dużą liczbę sznycelków. I dobrze, ponieważ dzięki temu łatwiej ci będzie ich przypilnować, żeby się ładnie usmażyły.

Smaż kotleciki na średnim ogniu po 3 minuty z obydwu stron (chyba, że mocniej rozbijesz mięso, będzie bardzo cienkie, to czas smażenia możesz skrócić.

Przepis jak zrobić panierkę do kurczaka podpatrzyliśmy u Karola Okrasy.

Składniki:

  • Podwójna pierś z kurczaka (400-500 g)
  • 2 jajka
  • Szklanka tartego parmezanu
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej lub uniwersalnej
  • Szklanka kaszy jaglanej
  • Główka brokuła
  • 2 łyżeczki suszonego czosnku
  • ½ łyżeczki majeranku
  • Siekana natka pietruszki do posypania
  • 1 łyżka masła
  • Olej do smażenia
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

Krok 1

Umyj brokuła, zetrzyj na tarce o dużych oczkach, albo drobno pokrój nożem. Rozgrzej na patelni łyżkę oleju, wysyp na niego brokuła, 1 łyżeczkę czosnku, majeranek, smaż na średnim ogniu 3-4 minuty, mieszając. Zdejmij z patelni.

Krok 2

Przetrzyj patelnię, wstaw z powrotem na kuchenkę. Wysyp na rozgrzaną patelnię kaszę jaglaną. Przygotuj kaszę zgodnie z tym przepisem.

Krok 3

Pokrój filety z kurczaka w cienkie plastry – wzdłuż na większe kawałki lub w poprzek na mniejsze, jak wolisz. Rozłóż je na desce do krojenia, przykryj folą spożywczą i delikatnie rozbij młotkiem na cieńsze plasterki. Posól, popieprz.

Krok 4

Wsyp do dużej misy parmezan. Wbij do niego jajka i przy pomocy rózgi dobrze rozmieszaj.

Krok 5

Wlej na patelnię kilka łyżek oleju, wstaw na kuchenkę.

Wysyp do mniejsze miseczki mąkę ziemniaczaną. Obtocz sznycle w mące, przekładaj do misy z parmezanem i jajkami, zanurz w cieście, odsącz i wykładaj na rozgrzany olej. Smaż 3 minuty z jednej strony, przewróć na drugą stronę i smaż kolejne 2-3 minuty. Smaż sznycle partiami, tak żeby nie stłoczyć ich na patelni, ponieważ pozlepiają się ze sobą – panierka jest klejąca.

Usmażone sznycle przekładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Przykryj pokrywką lub talerzem, żeby nie ostygły.

Krok 6

Przemieszaj ugotowaną kaszę, włóż do niej łyżkę masła, posól, znowu wymieszaj. Wsyp do kaszy brokuła, wymieszaj.

Rozłóż kaszę na talerze, na wierzchy kładź sznycle. Posyp całość siekaną pietruszką.

Smacznego!