Pasztet z mięsa z rosołu smakuje jak najprawdziwszy pasztet. Aromatu, smaku i faktury dodają mu soczewica, słodki ziemniak i suszona żurawina.

Czas przygotowania: 20 minut

Czas pieczenia: 75 minut

Poziom trudności: Łatwe

pasztet z mięsa z rosołu

 

 

Pasztet z mięsa z rosołu! Rzecz nieprawdopodobna co można wyczarować z nudnego mięsa z rosołu. Pasztet jest kremowy, lekki, delikatny w smaku. Świetnie smakuje na ciepło i na zimno. Jest bardzo łatwy do zrobienia i nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności kulinarnych.

Nazwa „pasztet z mięsa z rosołu” nie jest do końca ścisły, bo zwiera w sobie znacznie więcej składników. Oprócz mięsa są w nim jeszcze soczewica i batat a także garść żurawiny suszonej. Sprawiają one, że pasztet z mięsa z rosołu na przyjemny, lekko słodki smak. Nasi Czytelnicy pisali nam, że zamiast batata dodawali zwykłe ziemniaki i, że pasztet z rosołu wyszedł super.

Ok, pasztet z mięsa z rosołu, ale jakiego? My do zrobienia rosołu używany standardowo kurczaka i wołowiny, czasem cielęciny. Ale pasztet z mięsa z rosołu zrobisz również z indyka i kaczki.

Polecamy inne patenty na wykorzystanie mięsa z rosołu, np. dynię zapiekaną z mięsem i warzywami z rosołu.

Składniki:

  • Porcja rosołowa z indyka
  • 2 podudzia z kurczaka
  • 400 g antrykotu
  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1 mały batat
  • 1 cebula
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 2 jajka (w temperaturze pokojowej)
  • 2 łyżki masła (w temperaturze pokojowej)
  • Garść suszonej żurawiny
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

Krok 1

Obierz batata, umyj, pokrój w kostkę. Włóż do garnka, zalej zimną wodą, wstaw na kuchenkę, zagotuj, a następnie na wolnym ogniu gotuj 10 minut.

Wsyp soczewicę do ziemniaka. Gotuj jeszcze 7 minut. Odcedź, przestudź.

Krok 2

Obierz i z grubsza posiekaj cebulę. Włóż do misy miksera. Zmiksuj.

Oddziel mięso od kości. Dodaj do cebuli, zmiksuj na gładko. Dodaj batata i soczewicę, zmiksuj. Dobrze posól i popieprz. Dodaj majeranek. Wymieszaj.

Krok 3

Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywno. Żółtka utrzyj z masłem. Dodaj żółtka do masy w mikserze, zmiksuj. Dodaj żurawinę i wymieszaj dokładnie. Następnie wymieszaj w masę ubite białka, powoli, łyżka po łyżce.

Krok 4

Nastaw piekarnik na 190 stopni.

Nasmaruj naczynie do zapiekania masłem. Włóż do niej masę mięsna, wyrównaj. Wstaw do piekarnika. Piecz 75 minut.

Wyjmuj z piekarnika. Z foremki wyjmuj pasztet dopiero kiedy zupełnie wystygnie.

Smacznego!