Pasztet z mięsa z rosołu smakuje jak najprawdziwszy pasztet. Aromatu, smaku i faktury dodają mu soczewica, słodki ziemniak i suszona żurawina.
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 75 minut
Poziom trudności: Łatwe
Pasztet z mięsa z rosołu! Rzecz nieprawdopodobna co można wyczarować z nudnego mięsa z rosołu. Pasztet jest kremowy, lekki, delikatny w smaku. Świetnie smakuje na ciepło i na zimno. Jest bardzo łatwy do zrobienia i nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności kulinarnych.
Nazwa „pasztet z mięsa z rosołu” nie jest do końca ścisły, bo zwiera w sobie znacznie więcej składników. Oprócz mięsa są w nim jeszcze soczewica i batat a także garść żurawiny suszonej. Sprawiają one, że pasztet z mięsa z rosołu na przyjemny, lekko słodki smak. Nasi Czytelnicy pisali nam, że zamiast batata dodawali zwykłe ziemniaki i, że pasztet z rosołu wyszedł super.
Ok, pasztet z mięsa z rosołu, ale jakiego? My do zrobienia rosołu używany standardowo kurczaka i wołowiny, czasem cielęciny. Ale pasztet z mięsa z rosołu zrobisz również z indyka i kaczki.
Polecamy inne patenty na wykorzystanie mięsa z rosołu, np. dynię zapiekaną z mięsem i warzywami z rosołu.
Składniki:
- Porcja rosołowa z indyka
- 2 podudzia z kurczaka
- 400 g antrykotu
- 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
- 1 mały batat
- 1 cebula
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 2 jajka (w temperaturze pokojowej)
- 2 łyżki masła (w temperaturze pokojowej)
- Garść suszonej żurawiny
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Obierz batata, umyj, pokrój w kostkę. Włóż do garnka, zalej zimną wodą, wstaw na kuchenkę, zagotuj, a następnie na wolnym ogniu gotuj 10 minut.
Wsyp soczewicę do ziemniaka. Gotuj jeszcze 7 minut. Odcedź, przestudź.
Krok 2
Obierz i z grubsza posiekaj cebulę. Włóż do misy miksera. Zmiksuj.
Oddziel mięso od kości. Dodaj do cebuli, zmiksuj na gładko. Dodaj batata i soczewicę, zmiksuj. Dobrze posól i popieprz. Dodaj majeranek. Wymieszaj.
Krok 3
Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywno. Żółtka utrzyj z masłem. Dodaj żółtka do masy w mikserze, zmiksuj. Dodaj żurawinę i wymieszaj dokładnie. Następnie wymieszaj w masę ubite białka, powoli, łyżka po łyżce.
Krok 4
Nastaw piekarnik na 190 stopni.
Nasmaruj naczynie do zapiekania masłem. Włóż do niej masę mięsna, wyrównaj. Wstaw do piekarnika. Piecz 75 minut.
Wyjmuj z piekarnika. Z foremki wyjmuj pasztet dopiero kiedy zupełnie wystygnie.
Smacznego!