Jeśli lubisz burgery rybne, musisz wypróbować ten przepis. Jest dość niecodzienny, bo wśród składników na kotlety z ryby jest kasza orkiszowa i boczek.

Czas: 20 minut

Poziom trudności: Łatwe

Liczba porcji: 4-6 kotletów kotlet

Kotlety z ryby i kaszy zapanierowaliśmy w zdrowej panierce z pokruszonych chlebków żytnich

Przepis na kotlety z ryby i z kaszą to mocno stuningowany przepis na kotlety z karpia. W oryginalnym przepisie wśród składników nie ma kaszy, a jest żurawina. Do tego idzie lekko kwaskowy, winno-śmietanowy sos. No pycha.

Ponieważ nie mieliśmy w lodówce karpia, za to w zamrażalniku znalazł się mrożony mintaj, no to żeśmy go zrobili kotlety z ryby a la karp. Zrezygnowaliśmy z żurawiny, bo słodycz dobrze służy karpiowi, rybom morskim mniej, za to dodaliśmy chrzan no i kaszę. Kasza w naszym domu to stały dodatek do burgerów, kotletów, pulpetów i szaszłyków. Zamiast faszerować kotlety z ryby bułką tartą dajemy kaszę. Nie dość, że jest zdrowsza, to jeszcze dzięki niej nie trzeba do masy dodawać jajka, gdyż kasza świetnie sprawdza się w roli spoiwa wiążącego masę mięsną.

Tak jest też z kotletami z ryby, które wychodzą zwarte, choć miękkie.

Kotlety zapanierowaliśmy w pokruszonych na pył chlebkach żytnich typu Wasa. To kolejny zdrowy i prosty trick na panierkę. Od dość dawna nie używamy do panierowania bułki tartej. Korzystamy z pokruszonych chlebków, płatków kukurydzianych, czipsów ziemniaczanych pieczonych w gorącym powietrzu.

Do kotletów rybnych polecamy pieczone frytki – tu znajdziesz przepis.

Spróbuj nasz przepis na kotlety rybne po hindusku

Składniki:

  • 300 g ryby mrożonej
  • ½ szklanki ugotowanej kaszy orkiszowej
  • 4 plastry wędzonego boczku lub suszonej szynki
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • 3 łyżki siekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka oleju + 3 łyżki do smażenia
  • Sól
  • Pieprz

Panierka

  • 4 pokruszone chlebki żytnie typu Wasa

Przygotowanie:

Krok 1

Rozmroź rybę (tu znajdziesz poradnik jak rozmrażać ryby).

Posiekaj w drobną kostkę boczek, cebulę o czosnek. Wyłóż boczek na patelnię, wstaw na kuchenkę, podlej łyżeczką oleju, podgrzewaj aż zacznie się z niego wytapiać tłuszcz. Wtedy dodaj do niego cebulę i smaż 6-8 minut aż cebula zmięknie i zbrązowieje – uważaj, żeby jej nie przypalić. Pod koniec dodaj czosnek, zamieszaj i smaż minutę. Zdejmij warzywa i boczek z patelni, przestudź.

Krok 2

Przełóż rybę i kaszę do misy i ręcznym robotem zmiksuj. Nie musisz miksować na gładką masę – mogą w niej być większe kawałki ryby. Dodaj boczek z cebulą i czosnkiem, łyżeczkę chrzanu, posiekaną natkę pietruszki, dobrze dopraw solą i pieprzem, wymieszaj dokładnie.

Krok 3

Przesyp pokruszony drobno chlebek żytni do misy. Rozgrzej na patelni 3 łyżki oleju. Zwilżonymi dłońmi formuj zgrabne kotleciki, obtaczaj je w panierce, wykładaj na olej. Smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu po 3 minuty z każdej strony.

Podawaj z pieczonymi frytkami, pure oraz surówką z kapusty.

Smacznego!