Jeśli lubisz burgery rybne, musisz wypróbować ten przepis. Jest dość niecodzienny, bo wśród składników na kotlety z ryby jest kasza orkiszowa i boczek.
Czas: 20 minut
Poziom trudności: Łatwe
Liczba porcji: 4-6 kotletów kotlet
Przepis na kotlety z ryby i z kaszą to mocno stuningowany przepis na kotlety z karpia. W oryginalnym przepisie wśród składników nie ma kaszy, a jest żurawina. Do tego idzie lekko kwaskowy, winno-śmietanowy sos. No pycha.
Ponieważ nie mieliśmy w lodówce karpia, za to w zamrażalniku znalazł się mrożony mintaj, no to żeśmy go zrobili kotlety z ryby a la karp. Zrezygnowaliśmy z żurawiny, bo słodycz dobrze służy karpiowi, rybom morskim mniej, za to dodaliśmy chrzan no i kaszę. Kasza w naszym domu to stały dodatek do burgerów, kotletów, pulpetów i szaszłyków. Zamiast faszerować kotlety z ryby bułką tartą dajemy kaszę. Nie dość, że jest zdrowsza, to jeszcze dzięki niej nie trzeba do masy dodawać jajka, gdyż kasza świetnie sprawdza się w roli spoiwa wiążącego masę mięsną.
Tak jest też z kotletami z ryby, które wychodzą zwarte, choć miękkie.
Kotlety zapanierowaliśmy w pokruszonych na pył chlebkach żytnich typu Wasa. To kolejny zdrowy i prosty trick na panierkę. Od dość dawna nie używamy do panierowania bułki tartej. Korzystamy z pokruszonych chlebków, płatków kukurydzianych, czipsów ziemniaczanych pieczonych w gorącym powietrzu.
Do kotletów rybnych polecamy pieczone frytki – tu znajdziesz przepis.
Spróbuj nasz przepis na kotlety rybne po hindusku
Składniki:
- 300 g ryby mrożonej
- ½ szklanki ugotowanej kaszy orkiszowej
- 4 plastry wędzonego boczku lub suszonej szynki
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka chrzanu
- 3 łyżki siekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka oleju + 3 łyżki do smażenia
- Sól
- Pieprz
Panierka
- 4 pokruszone chlebki żytnie typu Wasa
Przygotowanie:
Krok 1
Rozmroź rybę (tu znajdziesz poradnik jak rozmrażać ryby).
Posiekaj w drobną kostkę boczek, cebulę o czosnek. Wyłóż boczek na patelnię, wstaw na kuchenkę, podlej łyżeczką oleju, podgrzewaj aż zacznie się z niego wytapiać tłuszcz. Wtedy dodaj do niego cebulę i smaż 6-8 minut aż cebula zmięknie i zbrązowieje – uważaj, żeby jej nie przypalić. Pod koniec dodaj czosnek, zamieszaj i smaż minutę. Zdejmij warzywa i boczek z patelni, przestudź.
Krok 2
Przełóż rybę i kaszę do misy i ręcznym robotem zmiksuj. Nie musisz miksować na gładką masę – mogą w niej być większe kawałki ryby. Dodaj boczek z cebulą i czosnkiem, łyżeczkę chrzanu, posiekaną natkę pietruszki, dobrze dopraw solą i pieprzem, wymieszaj dokładnie.
Krok 3
Przesyp pokruszony drobno chlebek żytni do misy. Rozgrzej na patelni 3 łyżki oleju. Zwilżonymi dłońmi formuj zgrabne kotleciki, obtaczaj je w panierce, wykładaj na olej. Smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu po 3 minuty z każdej strony.
Podawaj z pieczonymi frytkami, pure oraz surówką z kapusty.
Smacznego!