Pieczone frytki są o niebo zdrowsze od smażonych i naszym zdaniem smaczniejsze i znacznie łatwiejsze do przygotowania.

Czas przygotowania: 5 minut

Czas pieczenia: 25 minut

Poziom trudności: Bardzo łatwe

Ekspresowe pieczone frytki

pieczone frytki znacznie łatwiej przygotować niż smażone i są oczywiście znacznie od nich zdrowsze

Uwielbianym frytki jak chyba każdy, ale nie pamiętamy kiedy ostatni raz smażyliśmy je w głębokim oleju. Frytki robimy bardzo często, tylko że z pieca, pieczone. Dlaczego? Bo są zdrowsze, to pierwsza przyczyna, jednak powodów jest znacznie więcej. Smażenie frytek co cała procedura obierania ziemniaków, mycia, suszenia, rozgrzewania oleju, smażenia i odsączania z tłuszczu. Po prostu nam się nie chce:) Szkoda nam też oleju, którego na frytki trzeba zużyć jak paliwa w ruskim czołgu.

Pieczone frytki – jak je zrobić?

Robienie pieczonych frytek to przy tym czysta przyjemność. Wszytko robi się szybko i sprawnie. Ziemniaków nie trzeba obierać – w skórce są smaczniejsze, nie trzeba osuszać – naprawdę się obejdzie. Wszystko co trzeba to pokroić, przyprawić, wstawić do pieca i gotowe.

Zapiekane w wysokiej temperaturze frytki z zewnątrz są chrupiące i przypieczone, w środku mięciutkie. 

Gorąco polecamy Wam tej patent na przygotowanie pieczonych frytek, bo porcję jak dla wojska zrobicie w pół godziny.

Składniki:

(Dla 2 osób)

  • 4 duże ziemniaki 
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka oregano 
  • Sól – około łyżeczki (frytki można dosolić po upieczeniu 

Przygotowanie:

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.

W czasie, gdy piekarnik się nagrzewa, dokładnie umyj ziemniaki, następnie pokrój na plastry a potem na frytki – wielkość standardowa, a więc raczej drobne.

Krok 2

Wyłóż tackę do pieczenia papierem do pieczenia (jeśli wykładasz frytki bezpośrednio na tackę lub naczynie do zapiekania bez teflonu, posmaruj dobrze dno olejem, bo w przeciwnym wypadku frytki przykleją się do naczynia). Rozłóż na niej frytki w jednej warstwie. Polej olejem, dobrze wymieszaj, następnie posyp papryką, oregano i solą. Znowu wymieszaj.

Krok 3

Wystaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 20-25 minut. Około 15 minuty pieczenia przemieszaj frytki.

Wyjmij z pieca i podawaj.

Smacznego!