15 minut i armatyczne chińskie danie gotowe. To najprotszy “chińczyk” do zrobienia. NIe wymaga specjalnych umiejętności. Trzeba mieć tylko pod ręką kilka przypraw z kuchni azjatyckiej.

Czas: 15 minut
Poziom trudności: Bardzo łatwe
Liczba porcji: 2 duże

Świetna wprawka dla tych, którzy lubią chińskie jedzenie, ale boją się sami je zrobić. Najprostszy “chińczyk” to naprawdę łatwizna, a smakuje jak z budki z chińszczyzną. Najważniejszym składnikiem jest sos, który składa się z kilku kluczowych dla kuchni azjatyckiej ingrediencji. Dobrze jest mieć je pod ręką, bo przydadzą się przy każdy daniu w stylu chińskim. Część z nich możecie zastąpić: zamiast sosu sriracha użyć niewielkiej ilości tabasco, albo ostrej papryki. Substytutem hoi sin może być sos słodko-kwaśny. Nie da się zastąpić sosu sojowego, który stanowi fundament całego sosu.

W przepisie wykorzystaliśmy boczniaki, bo ostatnio mamy mocną jazdę na dania wegetariańskie. Zamiast grzybów możecie spokojnie usmażyć kurczaka, lub krewetki.

Składniki:

  • Boczniaki 250 g
  • Brokuł mała główka
  • Kalafior mała główka
  • Mała czerwona papryka
  • 1 marchewka
  • Makaron ryżowy 200 g
  • 1 łyżka oleju
  • Sezam do posypania
  • Sos sojowy do smaku

Sos

  • 4 łyżki cukru brązowego lub miodu
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka tartego imbiru
  • 1 łyżka sosu sriracha
  • 1 łyżka sosu hoisin (opcjonalnie)
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Krok 1
Przygotuj sos. Przełóż składniki do miseczki i wymieszaj.

Krok 2
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Krok 3
Rozgrzej na dużej patelni 2 łyżki oleju. Wyłóż na tłuszcz boczniaki pokrojone lub porwane na mniejsze kawałki, różyczki kalafiora i brokuła oraz paprykę pokrojoną w paski. Smaż przez kilka minut mieszając.

Krok 4
Wlej sos do warzyw na patelni, zamieszaj, smaż chwilę, aż sos zgęstnieje. Dodaj makaron i wymieszaj całość.

Krok 5
Obierz marchew i pokrój w cienkie paski. Dodaj do makaronu, wymieszaj. Posyp sezamem. Podawaj.
Smacznego!