Masz już plan co ugotować na obiad w tym tygodniu? Bo my tak:) Menu na tydzień zawsze planujemy w weekend. Gotujemy codziennie, ale na dwa dni:) Jak to możliwe? Zobacz.
Od marca pracujemy z Agnieszką w modelu home office, co ma sporo plusów dodatnich m.in. to, że mamy z głowy problem pod tytułem w co dzisiaj się ubrać do pracy, jaka jest pogoda, o korkach nie wspominając. Kolejna wartość dodana, to codzienny, świeżo ugotowany obiad. Oczywiście nie możemy spędzić pół dnia w garach, ponieważ praca, zdalna, czy nie zrobiona być musi. Niemniej, codziennie jemy własny, domowy obiad, dzięki temu, że mamy dość prosty patent jak do minimum ograniczyć czas potrzebny na przygotowanie posiłku.
Metoda jest prosta, zdrowa i skuteczna. Polega na tym, żeby wcześniej przygotować sobie półprodukty do obiadu na dany dzień. Jeśli robisz zapiekankę w piekarniku, dorzuć na blaszkę jakieś warzywa. Następnego dnia ugotuj makaron, kaszę, ryż, albo umyj sałatę, wymieszaj z pieczonymi warzywami i danie gotowe.
My właśnie robimy to w taki sposób. Zobacz:
Poniedziałek
Zdrowe „dewolaje”: z kaszy gryczanej niepalonej z mielonym indyka z pure ziemniaczano-kalafiorowym.
Wykorzystaliśmy połowę główki kalafiora i 250 g mięsa z półkilogramowej paczki – drugą połowę zamrozimy – będzie do wykorzystania za kilka dni. Ugotowaliśmy trochę więcej kaszy i więcej pure niż potrzeba.
Wtorek
Wegetariańska zapiekanka pasterska z boczniakami
W daniu wykorzystaliśmy pure – jakie zostało z poniedziałku – do zapieczenia sosu grzybowego, do którego dodaliśmy kaszę z wczorajszego obiadu:) Z 250-gramowej paczki boczniaków zachowamy też kilka grzybów na później.
Środa
Makaron z pieczonymi warzywami i boczniakami
Przy okazji pieczenia wtorkowej zapiekanki, upiekliśmy drugą połowę kalafiora i puszkę cieciorki. W środę zrobiliśmy makaron z pieczonym kalafiorem, cieciorką, pomidorkami i boczniakami.
Robiąc makaron nastawiliśmy garnek ze szklanką ryżu, ugotowany i wystudzony trafił do lodówki. Będzie na czwartek i piątek.
Czwartek
Zapiekanka meksykańska z ryżem
Meksykańska zapiekanka z ryżu, kukurydzy, fasoli i mięsa mielonego , w której wykorzystaliśmy zamrożonego w poniedziałek indyka i ugotowany w środę ryż. Jeśli nie masz gotowego ryżu. łatwo zrobisz danie od podstaw z ryżu suchego.
Piątek:
Smażony, czosnkowy ryż z warzywami (rzodkiewka i jarmuż) z sadzonym jajkiem.
Tu wystarczyło tylko przesmażyć wyciągnięty z lodówki ryż i usmażyć jajka:)
Tak wygląda menu obiadowe. Na śniadania jemy: ja – codziennie płatki jaglane i gryczane (pół na pół). Wieczorem wsypuję płatki do miski, dodaje pokrojonego banana, siemię lniane, nasionka chia, zalewam wodą i odstawiam. Rano dodaję świeże sezonowe owoce (teraz nektarynki i brzoskwinie) i czasem trochę mleka bez laktozy. Agnieszka zjada płatki kukurydziane z jogurtem i owocami. Miłosz je w przedszkolu:)
Na przekąskę mamy w lodówce humus własnej roboty, który przegryzamy warzywami (marchew, rzodkiewka) i ciemnym chlebem, który upiekłem w weekend.