Zapiekankę możesz zrobić na dwa sposoby: z ugotowanego już ryżu, albo suchego. W obydwu przypadkach czas przygotowania jest podobny – 30 minut.

Czas przygotowania: 30 minut

Poziom trudności: Łatwe

Liczba porcji: 2 duże

Zapiekanka meksykańska z ryżu jest daniem z rodzaju comfort food, czyli łatwych i przyjemnych w przygotowaniu. Jak wspomnieliśmy wyżej, można ją przyrządzić na dwa sposoby. Poniżej znajdziesz przepis na wersję z ugotowanym ryżem – to dobry sposób na wykorzystanie wczorajszego ryżu.

Jeśli nie masz go w lodówce, danie zrobisz równie szybko z suchego ryżu. Zmiana polega na tym, że kiedy już przygotujesz bazę, czyli sos (krok 2 w przepisie), to nie dodajesz gotowany ryż, tylko wlewasz szklankę bulionu, albo wody, wsypujesz pół szklanki ryżu, przykrywasz i wstawiasz do piekarnika na 20 minut. Potem odkrywasz, posypujesz serem i wstawiasz na chwilę do zapieczenia.

Przepis pochodzi z bloga recipetineats.com

Składniki:

  • 250 g mielonego mięsa (indyk, wołowina, wieprzowina)
  • 1 szklanka ugotowanego ryżu
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 1 mała puszka czerwonej fasoli
  • 1 mała czerwona papryka
  • 2 duże łyżki przecieru pomidorowego
  • ½ cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • Pęczek natki pietruszki
  • ½ szklanki tartego sera (parmezan, cheddar, mozzarella)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki kminu
  • ½ łyżeczki mielonej kolendry
  • ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

Krok 1

Rozgrzej w żaroodpornym rondlu 2 łyżki oleju. Posiekaj drobno cebulę, wsyp do rondla. Pokrój w kostkę paprykę, dodaj do cebuli. Smaż mieszając przez 4-5 minut, aż warzywa zmięknął. Wtedy dodaj mięso mielone, podkręć temperaturę i smaż aż mięso zbrązowieje.

Krok 2

Dodaj do rondla odsączoną kukurydzę i fasolę oraz dwie łyżki przecieru. Wymieszaj. Dodaj starty czosnek, słodką paprykę, kmin, kolendrę i pieprz kajeński – jeśli lubisz ostrzejsze przyprawy. Wymieszaj. Dodaj ugotowany ryż, posiekaną pietruszkę i wymieszaj całość. Posyp tartym parmezanem.

Krok 3

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw rondel na środkową półkę. Zapiekaj przez 20 minut.

Podawaj.

Smacznego!