Wegetariańskie bolognese jest jednym z tych zachwycających dań, które smakują każdemu, niezależnie czy jest wege czy nie. Po prostu jest pyszne.

Czas: 30 minut

Poziom trudności: Łatwe

Liczba porcji: 4

wegetariańskie bolognese

Wegetariańskie bolognese to danie z gatunku tych, które robisz nie do końca wierząc w efekt. Jeśli nie jesteś wegetarianinem to masz w pamięci smak prawdziwego sosu al ragu: konkretny, mięsny, sycący jak diabli, bo co tu dużo mówić, nie jest to sos dietetyczny. Kiedy zabierasz się za bolognese z warzyw i widzisz delikatność składników z jakimi masz do czynienia to nachodzą cię wątpliwości, czy nie powstanie z tego jakaś marna imitacja. A jednak nie!

Wegetariańskie bolognese jest daniem cudownie lekkim, aromatycznym i bardzo zdrowym. Kilka uwag do przyrządzania. Przepis wzięliśmy z serwisu Epicurious, który jest mocno nierówny, bo wymyśla różne ciekawe dania, ale z dopracowaniem jest różnie. Przeczytaliśmy komentarze pod przepisem, które też są umiarkowanie dobre. Wegetariańskie bolognese budziło generalnie zastrzeżenia, bo czytelnikom sos wyszedł szary i mdły w smaku.

Faktycznie ani grzyby ani kalafior tytanami smaku same w sobie nie są, za to genialnie przyjmują smaki.

Wegetariańskie bolognese trzeba dobrze przyprawić

Wzięliśmy sobie te uwagi do serca i nasze spostrzeżenia są takie: wegetariańskie bolognese najlepiej zrobić na bazie boczniaka, który pod względem konsystencji i smaku bije na głowę pieczarki. Jeśli nie masz boczniaka, trudno – użyj pieczarek z tym, że trzeba je dobrze doprawić.

Naszym zdaniem kluczowe znaczenie ma dobry sos pomidorowy. Wegetatiańskie bolognese można zrobić ze zwykłą passatą, ale najlepiej użyć domowego, porządnego sosu (przepis znajdziesz tutaj). Warzywa powinny razem chwilę się dusić, żeby przeszły smakiem sosu. Czas w jakim będziesz gotować makaron wystarczy.

Po drugie wegetariańskie bolognese wymaga sporej ilości parmezanu – w przepisie podajemy szklankę tartego sera, ale można dodać mniej.

I po trzecie wegetarańskie bolognese trzeba dobrze doprawić pieprzem.

Składniki:

  • ½ główki kalafiora
  • 250 g pieczarek albo boczniaka
  • 1 szklanka sosu pomidorowego (według tego przepisu) albo passaty pomidorowej
  • 1 mała cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 szklanka tartego parmezanu
  • 4 łyżki oleju
  • Sól
  • Pieprz
  • Makaron spaghetti lub rurki

Przygotowanie:

Krok 1

Zmiksuj grzyby w malakserze, albo bardzo drobno posiekaj. Zmiksuj kalafiora, albo zetrzyj na tarce. Pokrój cebulę w małą kostkę, a czosnek drobno posiekaj. Rozgrzej na szerokiej patelni 2 łyżki oleju, wysyp na niego cebulę i smaż 4-5 minut aż zmięknie. Wysyp do niej grzyby, oregano i rozmaryn, przemieszaj dokładnie i smaż mieszając przez kolejne 4-5 minut. Wlej pozostałe 2 łyżki oliwy i wsyp na patelnię kalafiora. Znowu dobrze zamieszaj i smaż do momentu aż kalafior zbrązowieje i zacznie przywierać do dna. Dodaj posiekany czosnek i smaż jeszcze minutę.

Krok 2

Zalej warzywa sosem pomidorowym, wymieszaj bardzo dokładnie, zmniejsz temperaturę i duś na wolnym ogniu.

Krok 3

Zagotuj wodę w garnku, posól i wsyp makaron. Gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź, ale zachowaj około pół szklanki wody.

Krok 4

Przełóż makaron do gotującego się sosu, wsyp szklankę parmezanu i dokładnie wymieszaj. Jeśli sos będzie za gęsty, podlej wodą spod makaronu.

Posól i dobrze dopraw pieprzem.

Posyp siekaną. Podawaj.

Smacznego!