W tym menu opracowaliśmy dla Ciebie zestaw pięciu bardzo prostych, zdrowych dań. To menu wzmocni Cię i da siłę na nadchodzące dni! No i na pewno nie zmęczysz się przygotowując je.
5 dań w godzinę – to możliwe
Nie lubimy się przemęczać! I Tobie też chcemy tego oszczędzić! Dziś mamy dla Ciebie zestaw dań, które tak bardzo nam smakowały, że nie jesteśmy w stanie wskazać ulubionego – wszystkie są super. A do tego bardzo proste w przygotowaniu i zdrowe. Pełne witamin, których teraz tak bardzo potrzebujemy. Znajdź godzinę dla siebie i zadbaj o zdrowe posiłki dla siebie i bliskich. Do szczęścia potrzebujesz jedynie piekarnika. Resztę zrobiliśmy za Ciebie.
- Jeśli menu Ci się spodoba – na dole wpisu znajdziesz gotową listę składników.
- Mamy też dla Ciebie kilka wskazówek, jak szybko to wszystko upiec i przygotować!
Poniedziałek: Sałatka z komosy, soczewicy i pieczonych warzyw
Wtorek: Makaron z pesto i krewetkami
Środa: Szpinakowa z pieczonymi warzywami i migdałami
Czwartek: Najprostszy wegetariański „chińczyk”
Piątek: Pomidorowa z pieczonymi jabłkami i pesto
Jak piec różne składniki równocześnie
Niemal wszystkie składniki z tego menu należy upiec. Równocześnie do piekarnika wstaw: składniki na pomidorową: a więc pomidory, marchew, cebulę, paprykę i jabłko. Warzywa piecz w brytfannie, z wysokimi ściankami, ponieważ podczas pieczenia wydzielają mnóstwo soku.
Na jednej blaszce, na papierze do pieczenia, rozłóż różyczki kalafiora i brokuła. Na drugiej tacy pokrojone w paski papryki: czerwoną i żółtą, a także krewetki. Po 10 minutach pieczenia zdejmuj krewetki z tacy, a ich miejsce wstaw: batat pokrojony w kostkę, rzodkiewki posiekane w plastry i kalarepę pokrojoną w słupki.
Ustaw temperaturę 200 stopni, włącz termoobieg i – go!
Czas pieczenia? To zależy od pieczonego składnika. Wspomnieliśmy, że krewetki wyciągamy pierwsze, po 10 minutach. Krojonym paprykom, batatowi, cebuli, rzodkiewkom i kalarepie wystarczy 20-25 minut. Po pół godzinie wyciągamy kalafiora i brokuła.
Najwięcej czasu potrzebują składniki do zupy pomidorowej ze względu na marchewkę, która piecze się najdłużej. Jednak po 45 minutach w tak wysokiej temperaturze nawet ona wymięka:)
Dania z pieczonych warzyw
Co dalej? Z upieczonych warzyw możesz skomponować dania według podanych przepisów i część z nich zamrozić. Jako mrożonki doskonale sprawdzą się zupy. Dodatki do dań (kaszę, makaron, komosę) najlepiej gotować na bieżąco. To zajmie tylko chwilkę.
Lista składników
Owoce morza
- Krewetki 250 g mrożone
- Warzywa/owoce
- 1 brokuł
- 1 kalafior
- 2 kg pomidorów malinowych
- 1 batat
- 2 żółte cebule
- 1 czerwona cebula
- 2 czerwone papryki
- 1 żółta papryka
- 1 kalarepka
- 2 marchewki
- Rzodkiewka pęczek
- Boczniaki 200 g
- Szpinak 300 g
- Pęczek bazylii
- Pęczek pietruszki
- 2 jabłka (najlepiej szare renty)
Kasze
- Soczewica 1 szklanka
- Komosa 1/2 szklanki (100 g)
Makaron
- Kokardki/rurki 200 g
- Makaron ryżowy 100 g
- Ravioli 200 g
Orzechy
- Migdały 2 szklanki
Sery
- Szklanka tartego parmezanu
Dodatki
- Oliwa 1/2 szklanki
- Cukier brązowy 4 łyżki
- Sos sojowy 6 łyżek
- Sos hoi sin 1 łyżka
- Sos sriracha 1 łyżka
- Tymianek suszony 2 łyżeczki
- Oregano suszony 2 łyżeczki
- Rozmaryn suszony 1/2 łyżeczki
- Majeranek 1/2 łyżeczki
Nie męcz się – planuj
Na koniec jeszcze słowo o planowaniu posiłków. W planowaniu posiłków nie chodzi o to, żeby całą niedzielę spędzić w kuchni. Chodzi o zaplanowanie co będziemy, czy co chcemy zjeść. Jeśli masz więcej czasu, przygotuj jak najwięcej gotowych posiłków lub półproduktów do nich. Gdy czasu lub sił Ci brakuje, przygotuj choć kilka półproduktów, które ułatwią Ci życie w ciągu tygodnia.
Pamiętaj, jesteśmy tym, co jemy!
Smacznego!