Zdrowa i pyszna sałatka z soczewicy z dodatkiem komosy oraz pieczonym kalafiorem, brokułem, batatem, kalarepką, rzodkiewką i czerwoną cebulą. Pycha!

Czas przygotowania: 15 minut

Czas pieczenia: 30 minut

Poziom trudności: Bardzo łatwe

Liczba porcji: 2-3

Składniki:

  • 1 szklanka soczewicy całej
  • 1/2 szklanki komosy
  • 1/2 główki kalafiora
  • 1/2 główki brokuła
  • 1 mały batat
  • 1 czerwona cebula
  • 1 mała kalarepka
  • 1 mały pęczek rzodkiewek
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 3 łyżki oleju
  • 3-4 łyżki siekanej natki pietruszki 
  • Sól i pieprz do smaku

Dresing

  • 1 łyżka octu balsamicznego lub soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie:

Krok 1

Nastaw piekarnik na 200 stopni.

Umyj warzywa. Kalafiora i brokuła pokrój w różyczki, batata w kostkę, kalarepkę w słupki, rzodkiewki w plastry a cebulę w piórka. Wyłóż tackę do pieczenia papierem. Przełóż na nią warzywa, polej  3 łyżkami oleju, posyp oregano i tymiankiem. Wymieszaj. Wstaw do piekarnika. Piecz 25-30 minut. Jeśli warzywa zaczną za bardzo  się przypalać, zmniejsz temperaturę.

Krok 2

W międzyczasie ugotuj soczewicę i komosę. Soczewicę przepłucz pod zimną wodą. Przełóż do garnka. Zalej 3 szklankami wody. Wstaw na kuchenkę, doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę, przykryj i gotuj na bardzo wolnym ogniu przez 15 minut. Odkryj i odcedź wodę jeśli została w garnku.

Ugotuj komosę. Zalej komosę wrzącą wodą i odcedź. Przełóż do garnka, zalej 400 mln zimnej wody (niepełne 2 szklanki). Doprowadź wrzenia, zmniejsz temperaturę, przykryj i gotuj na bardzo wolnym ogniu 10 minut. Odkryj i przemieszaj widelcem.

Krok 3

Przygotuj dresing. Do małego zamykanego skoczka wlej 1 łyżkę octu balsamicznego, dodaj łyżeczkę miodu, 2 łyżki oleju, zakręć i mocno potrząśnij aż do połączenia składników.

Krok 4

Przesyp soczewicę i komosę do misy. Dodaj do nich pieczone warzywa i posiekaną zieleninę. Polej dresingiem i wymieszaj.

Podawaj na ciepło lub na zimno.

Smacznego!