Zdrowa i pyszna sałatka z soczewicy z dodatkiem komosy oraz pieczonym kalafiorem, brokułem, batatem, kalarepką, rzodkiewką i czerwoną cebulą. Pycha!
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Poziom trudności: Bardzo łatwe
Liczba porcji: 2-3
Składniki:
- 1 szklanka soczewicy całej
- 1/2 szklanki komosy
- 1/2 główki kalafiora
- 1/2 główki brokuła
- 1 mały batat
- 1 czerwona cebula
- 1 mała kalarepka
- 1 mały pęczek rzodkiewek
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 3 łyżki oleju
- 3-4 łyżki siekanej natki pietruszki
- Sól i pieprz do smaku
Dresing
- 1 łyżka octu balsamicznego lub soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżki oleju
Przygotowanie:
Krok 1
Nastaw piekarnik na 200 stopni.
Umyj warzywa. Kalafiora i brokuła pokrój w różyczki, batata w kostkę, kalarepkę w słupki, rzodkiewki w plastry, a cebulę w piórka. Wyłóż tackę do pieczenia papierem. Przełóż na nią warzywa, polej 3 łyżkami oleju, posyp oregano i tymiankiem. Wymieszaj. Wstaw do piekarnika. Piecz 25-30 minut. Jeśli warzywa zaczną za bardzo się przypalać, zmniejsz temperaturę.
Krok 2
W międzyczasie ugotuj soczewicę i komosę. Soczewicę przepłucz pod zimną wodą. Przełóż do garnka. Zalej 3 szklankami wody. Wstaw na kuchenkę, doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę, przykryj i gotuj na bardzo wolnym ogniu przez 15 minut. Odkryj i odcedź wodę jeśli została w garnku.
Ugotuj komosę. Zalej komosę wrzącą wodą i odcedź. Przełóż do garnka, zalej 400 mln zimnej wody (niepełne 2 szklanki). Doprowadź wrzenia, zmniejsz temperaturę, przykryj i gotuj na bardzo wolnym ogniu 10 minut. Odkryj i przemieszaj widelcem.
Krok 3
Przygotuj dresing. Do małego zamykanego słoiczka wlej 1 łyżkę octu balsamicznego, dodaj łyżeczkę miodu, 2 łyżki oleju, zakręć i mocno potrząśnij, aż do połączenia składników.
Krok 4
Przesyp soczewicę i komosę do misy. Dodaj do nich pieczone warzywa i posiekaną zieleninę. Polej dresingiem i wymieszaj.
Podawaj na ciepło lub na zimno.
Smacznego!
Koniecznie sprawdź też przepis na słodko-kwaśny kalafior adobo.