Zapiekanka warzywna z kiełbaskami to błyskawiczne danie, które można przygotować z naprędce z tego co masz akurat pod ręką. Domownicy będą zachwyceni.
Czas: 25 minut
Poziom trudności: Bardzo łatwe
Liczba porcji: 2 duże
Nie masz pomysłu co zrobić na obiad, albo nie masz czasu, czy ochoty na pichcenie, a głód jest? Zapiekanka warzywna z kiełbaskami to rzecz, której w tym momencie potrzebujesz. U nas jest to częste danie typu „emergency” – pogotowie kulinarne, ratujące przed zapchaniem się kanapkami w zastępstwie obiadu.
Przepis jest bardzo prosty i możesz go dostosować do stanu swojej lodówki. Nasza zapiekanka warzywna z kiełbaskami powstała z ziemniaków, cieciorki, brukselki i szpinaku. I oczywiście kiełbasek. Ty możesz wykorzystać marchewkę, selera, bataty, kapustę i każde warzywo jakie tam masz – choćby rzodkiewkę.
Dość ważnym składnikiem jest kiełbasa (frankfurterki, kabanosy, chorizo, toruńska itd.), która aromatyzuje danie. Jeśli nie jesz mięsa, możesz zastąpić ją boczniakami.
Zapiekanka warzywna z kiełbaskami to danie, które możesz zrobić w 20-25 minut. Musisz zapiekać ją w wysokiej temperaturze: najpierw 230 stopni, potem 250 stopni.
Ostatecznego smaku nadaje jej dresing musztardowy – bardzo prosty do zrobienia. Składa się z dwóch rodzajów musztardy, soku z cytryny i oleju. Polej nim warzywa zaraz po wyjęciu z piekarnika, kiedy są jeszcze gorące, wtedy danie całe przeniknie aromatem sosu.
Zapiekanka warzywna z kiełbaskami bardzo dobrze smakuje z surówką z kapusty. Możesz zrobić też do niej prostą sałatkę warzywną.
Zobacz podobny, szybki przepis na zapiekankę z frankfurterkami i sosem jogurtowym.
Składniki:
- 4 frankfurterki
- 1 puszka cieciorki (400 ml)
- 6 małych ziemniaków
- Garść brukselek
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka oregano
- Duża garść szpinaku
- Siekana natka pietruszki do posypania
- Sól
Sos
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 1 łyżka musztardy Dijon lub Sarepskiej
- Sok z połowy cytryny
- 2 łyżki oleju
Przygotowanie:
Krok 1
Nastaw piekarnik na 230 stopni.
Umyj ziemniaki i brukselkę. Cieciorkę przesyp na sito i przepłucz. Ziemniaki (nie obieraj) pokrój w niewielką kostkę. Brukselki przekrój na połowy (obierz wcześniej ze zwiędłych liści). Frankfurterki pokrój na centymetrowe kawałki.
Krok 2
Przesyp wszystko do brytfanny lub na blaszkę do pieczenia. Polej łyżką oleju. Posyp majerankiem, tymiankiem i oregano oraz łyżeczką soli. Wymieszaj dokładnie.
Wstaw do piekarnika. Piecz 10 minut w temperaturze 230 stopni. Wyjmij z piekarnika, przemieszaj, wstaw z powrotem. Zwiększ temperaturę do 250 stopni. Piecz kolejne 10 minut.
Krok 3
W międzyczasie zrób dresing. Przełóż do misy musztardę francuską i sarepską, dodaj sok z cytryny. Wlewaj cienkim strumieniem olej i ubijaj trzepaczką. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Krok 4
Wyjmij zapiekankę z piekarnika. Polej dresingiem, dodaj umyty szpinak, wymieszaj. Posyp siekaną zieleniną. Podawaj.
Smacznego!